Απορρίφθηκε από την πλειοψηφία της Βουλής η ένσταση αντισυνταγματικότητας που έθεσε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Θανάσης Πλεύρης για το άρθρο 18 του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της αστυνομικής αυθαιρεσίας, με το οποίο καταργείται ο εδαφικός περιορισμός που υπήρχε για σύσταση αστυνομικών πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων σε επίπεδο νομού και τον προσδιορίζει πλέον σε επίπεδο αστυνομικών διευθύνσεων.

Ads

Το ΛΑΟΣ και η ΝΔ υποστηρίζουν ότι «με τον τρόπο αυτό επιχειρείται η διάλυση της πολυμελούς Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής με προοπτική να σπάσει σε πέντε μικρότερες ενώσεις, ώστε, να ελεγχθούν άνωθεν».

Ο Θανάσης Πλεύρης έκανε λόγο για ουσιαστική και μη επιτρεπόμενη από το Σύνταγμα διάλυση σωματείων, ενώ η αντισυνταγματικότητα έγκειται στο ότι «φωτογραφίζεται» η Αττική, όπως είπε.

Από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Παπουτσής και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Μανώλης Μπεντενιώτης υποστήριξαν ότι θέμα αντισυνταγματικότητας δεν τίθεται ούτε από το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής, ούτε υπάρχει από το συγκεκριμένο άρθρο θέμα διάλυσης σωματείου, αλλά προσαρμογής σε νέους όρους λειτουργίας.

Ads

Για «σαφές ζήτημα αντισυνταγματικότητας» έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας. «Επιδιώκεται η ανυπαρξία, αν όχι η διάλυση της συγκεκριμένης συνδικαλιστικής οργάνωσης», τόνισε.

Σκοπιμότητα παρέμβασης στα συνδικαλιστικά διείδε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής και για το λόγο αυτό ψήφισε «λευκό», θέση με την οποία συμφώνησε και ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θεόδωρος Δρίτσας.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ ΑδωνΙς Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι οι ενδιαφερόμενοι θα προσφύγουν στο Συμβούλιο Επικρατείας και θα δικαιωθούν.

Τέλος, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής, σημείωσε ότι με το συγκεκριμένο άρθρο δεν διαλύεται καμία συνδικαλιστική οργάνωση, αλλά αντίθετα δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας νέων πρωτοβάθμιων ενώσεων σε επίπεδο αστυνομικών διευθύνσεων για καλύτερη συνδικαλιστική εκπροσώπηση.