Κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ των υπουργών Οικονομίας των κυβερνήσεων Καραμανλή, οι οποίοι ανταλλάσσουν υπονοούμενα μέσω συνεντεύξεών τους σε κυριακάτικες εφημερίδες. Οι Γιώργος Αλογοσκούφης και Γιάννης Παπαθανασίου πετάνε το «μπαλάκι» των ευθυνών για την κρίση ο ένας στον άλλον, μιλώντας για τα στατιστικά στοιχεία, το έλλειμμα και τον προϋπολογισμό του 2009.

Ads

Σε συνέντευξή του στον «Τύπο της Κυριακής», ο Γιάννης Παπαθανασίου επιμένει ότι το έλλειμμα του 2009 θα μπορούσε να κλείσει στο 8% και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι το «φούσκωσε» για να συκοφαντήσει τη ΝΔ.

«Η κυβέρνηση επέλεξε συνειδητά να φουσκώσει το έλλειμμα. Δυστυχώς για να συκοφαντήσει την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πέτυχε τελικά να πυροβολήσει τον ίδιο της τον εαυτό. Με συνέπεια τα μέτρα που απαιτείται να λάβει σήμερα να είναι πολύ πιο σκληρά από αυτά που θα απαιτούνταν πριν από πέντε μήνες», λέει χαρακτηριστικά, ενώ δηλώνει ότι θα καταθέσει στην εξεταστική επιτροπή για τα ψευδή στατιστικά στοιχεία, τονίζοντας ότι ο ίδιος δεν έχει κάνει «καμία στατιστική αλχημεία».

«Δεν είχα άλλωστε λόγο να κάνω κάτι τέτοιο, διότι τα απολογιστικά στοιχεία που απέστειλα στην ΕΕ αφορούσαν μόνο το 2008, ένα έτος στο οποίο δεν είχα την ευθύνη του υπουργείου Οικονομικών. Άρα δεν είχα κανένα συμφέρον και καμία ανάγκη να αποκρύψω οτιδήποτε», αναφέρει.

Ads

Ακόμα, υπογραμμίζει ότι εφάρμοσε έναν προϋπολογισμό που είχε καταρτίσει ο προκάτοχός του. «Για το αν η πολιτική το 2009 ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση και αν ‘εγκαταλείφθηκε’ η προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής στο 9μηνο που ήμουν υπουργός, θα σας θυμίσω ότι όταν παρέλαβα το υπουργείο είχε ήδη καταρτιστεί και ψηφιστεί ο Προϋπολογισμός. Συνεπώς οι βασικοί άξονες της πολιτικής είχαν καθοριστεί από τον ίδιο τον Γιώργο Αλογοσκούφη», είπε.

Με τη σειρά του, ο Γιώργος Αλογοσκούφης σε συνέντευξή του στην «Real News» χαρακτηρίζει προσωπικές επιθέσεις την κριτική που δέχεται και από στελέχη της Ν.Δ. για την πολιτική που ακολούθησε. «Αν έχουν επιλέξει εμένα για ‘Ιφιγένεια’ έχουν επιλέξει τη λάθος ‘Ιφιγένεια’», είπε χαρακτηριστικά και αναφερόμενος στις αιχμές που ακούγονται από τους διαδόχους του τόνισε: «Δεν τις δικαιολογώ. Εγώ μιλώ πάντα πολιτικά και με επιχειρήματα και δεν απαντώ ούτε σε προσωπικές αιχμές, ούτε σε προσωπικές επιθέσεις».

Επίσης, επιρρίπτει τις ευθύνες για το υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα στην πολιτική που ακολουθήθηκε το 2009, μετά την απομάκρυνσή του από το υπουργείο Οικονομίας και δηλώνει ότι δεν τον αφορούν αυτοκάθαρση και εξεταστικές επιτροπές για ομόλογα και “Γερμανό”.

«Το 2009 πρυτάνευσε μια διαφορετική λογική, στην οποία δεν θέλω να ασκήσω κριτική εκ του ασφαλούς. Σας υπενθυμίζω, όμως, ότι μετά την αντικατάστασή μου, ανατράπηκαν μέτρα στήριξης του Προϋπολογισμού τα οποία είχαν νομοθετηθεί από το 2008 και δεν υλοποιήθηκαν μέτρα που χρειάζονταν, όπως τα τεκμήρια και ο περιορισμός των δημοσίων δαπανών. Και αν υπήρχε κάποιο σκεπτικά για αυτές τις επιλογές του 2009, ας βγουν να το εξηγήσουν οι αρμόδιοι», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην σκοπιμότητα της επιστολής που έστειλε στον Αντώνη Σαμαρά και στον Κώστα Καραμανλή, τονίζει: «Η ΝΔ πρέπει να υποστηρίξει το έργο της, δεν έχει τίποτα για το οποίο πρέπει να ντρέπεται […]. Λοιπόν θεωρώ ότι η ΝΔ πρέπει να αποκαταστήσει την αλήθεια και να σταματήσει να πυροβολεί τα πόδια της».

Όσο αφορά στην υπόθεση του «μαγειρέματος» των δημοσιονομικών στοιχείων, τονίζει: «Δεν υπέπεσε στην αντίληψή μου παραποίηση στοιχείων επί των ημερών μου».