Ανάρπαστες έχουν γίνει οι αλυσίδες χιονιού, την ώρα που καθίστανται υποχρεωτικές για κάθε όχημα που κυκλοφορεί, εξαιτίας της κακοκαιρίας «Barbara».

Ads

Η κίνηση σε χιονισμένο οδόστρωμα δεν είναι άλλωστε εύκολη υπόθεση. Απαιτεί γνώση, εμπειρία και μεγάλη προσοχή, και το σημαντικότερο είναι να έχουν τοποθετηθεί στο όχημα σωστά οι αλυσίδες.

Υπενθυμίζεται πως τα αυτοκίνητα όλων των κατηγοριών οφείλουν να είναι εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, κατά την κυκλοφορία τους στο σύνολο του οδικού δικτύου του Νομού Αττικής. Σημειώνεται ότι στην περίπτωση που κάποιος οδηγός ελεγχθεί και δεν φέρει αλυσίδες, το πρόστιμο που θα κληθεί να πληρώσει είναι 80 ευρώ.

Πώς μπορούμε, όμως, να τοποθετήσουμε μόνοι μας τις αντιολισθητικές αλυσίδες;

Πόσο κοστίζουν

Το κόστος των αντιολισθητικών αλυσίδων κυμαίνεται σε μεγάλο εύρος ανάλογα σε ποια κατηγορία ανήκουν. Οι αλυσίδες που είναι πλαστικές και μίας χρήσης μπορεί κάποιος να τις βρει στο εμπόριο από 7 έως 30 ευρώ.

Ads

Ένας άλλος τύπος αντιολισθητικών αλυσίδων είναι οι χιονοκουβέρτες, που κοστίζουν από 22 έως 60 ευρώ.

Συμβατικές αλυσίδες: Η τιμή τους από 30 έως 489 ευρώ – Πώς αιτιολογείται το χάσμα

Προβληματισμό προκαλούν οι τιμές των συμβατικών αλυσίδων αφού η τιμή τους κυμαίνεται από 30 έως 489 ευρώ. Η τοποθέτησή τους είναι πολύ πιο εύκολη, «αφού κουμπώνουν επάνω σε κάποια εξαρτήματα των αυτοκινήτων» και κυρίως «ενδείκνυνται για ελαστικά μεγάλων μεγεθών που φέρουν πολύ μεγάλα και πανάκριβα SUV», σύμφωνα με τον κ. Ανδρή.

Ενόψει της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα», οι τιμές των αντιολισθητικών αλυσίδων έχουν ανέβει, «από τότε που είχαν 25-30 ευρώ τώρα τις βρίσκεις 35-40 ευρώ».