Στην επικύρωση των ατομικών συμβάσεων εργασίας, μέσω των οποίων πολλές επιχειρήσεις μείωσαν -εντελώς παράνομα- τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, εξετάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Ελευθεροτυπίας. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, το υπουργείο Εργασίας, υπό τις συνεχείς πιέσεις της τρόικας, προσανατολίζεται να προχωρήσει σε νέα αναθεώρηση του εργατικού δικαίου.

Ads

Έτσι, μετά την καθιέρωση των ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων του περασμένου Δεκεμβρίου, που επιτρέπει αποδοχές κάτω των κλαδικών συμβάσεων και προβλέπει σύναψη ειδικών συμβάσεων ακόμη και με τις εργασιακές επιτροπές –στις μικρές επιχειρήσεις κάτω των 30 ατόμων – το υπουργείο εξετάζει τη σύναψη επιχειρησιακής σύμβασης με ατομικές υπογραφές επί λίστας εργαζομένων.

Ουσιαστικά ο εργοδότης θα μπορεί στις επιχειρήσεις που απασχολούν κάτω των 50 ατόμων να καλεί τους εργαζόμενους προσωπικά ζητώντας τους να δεχτούν μείωση των αποδοχών τους. Σύμφωνα με την Ελευθεροτυπίαόταν συγκεντρωθεί το 50% συν μία των υπογραφών, η σχετική «σύμβαση» θα ισχύει αυτόματα στο σύνολο του προσωπικού.

Ενδεικτικές είναι σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι δηλώσεις του υπουργού Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος διαπίστωσε ότι «δυστυχώς, έχουν κυριαρχήσει οι ατομικές συμβάσεις» και ότι ο εργαζόμενοι «δεν πληρώνονται τις αποδοχές τους» ενώ υποστήριξε ότι «χρειάζεται επαναρρύθμιση της αγοράς εργασίας».