Στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο προσέφυγε η εταιρεία SAIC, διεκδικώντας ποσά που αγγίζουν τα 90 εκατ. ευρώ, υποστηρίζοντας ότι παρέδωσε έγκαιρα το περιβόητο σύστημα ασφαλείας C4I των Ολυμπιακών Αγώνων και πως το ελληνικό δημόσιο της χρωστά για το υπόλοιπο της σύμβασης.

Ads

Δεδομένου ότι έχουν ασκηθεί διώξεις και γίνονται ανακρίσεις σε όλες τις υποθέσεις όπου εμπλέκεται η Siemens, το ελληνικό δημόσιο έχει ζητήσει από το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο (ΔΔΔ) του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ICC) να «παγώσει» η σχετική διαδικασία. Όπως σημειώνει ρεπορτάζ της εφημερίδας «Έθνος», όμως είναι πολύ αμφίβολο εάν το αίτημα μπορεί να γίνει δεκτό, αφού η πρόοδος των σχετικών δικαστικών διαδικασιών χρειάζεται μεγάλο χρονικό διάστημα και θα συνεπαγόταν αντίστοιχη αναστολή της προσφυγής στο ΔΔΔ, μέχρις ότου υπάρξει κάποια ασφαλής κρίση.

Η SAIC υποστηρίζει στην προσφυγή της ότι παρέδωσε έγκαιρα το σύστημα C4Ι και το Ελληνικό Δημόσιο της χρωστά για το υπόλοιπο της σύμβασης (θεωρώντας ότι έχει γίνει αυτοδικαίως παραλαβή του C4Ι) ποσό 62 εκατ. ευρώ, καθώς και άλλα ποσά για εργασίες υποδομής αξίας 5 εκατ. ευρώ, καθώς και εξωσυμβατικές εργασίες για τις οποίες είχε δοθεί εντολή στην εταιρεία αξίας 2,6 εκατ. ευρώ κ.λπ.

Από την πλευρά του, το ελληνικό δημόσιο χαρακτηρίζει την προσφυγή της εταιρείας καταχρηστική, αναλύοντας στη νομική της άμυνα ελλείψεις και αποκλίσεις του C4Ι από τις συμβατικές προδιαγραφές, καθώς και ότι δεν επιτεύχθηκε η διαλειτουργικότητα όλων των υποσυστημάτων.

Ads

Η ελληνική πλευρά έχει επίσης επιφυλαχθεί να υποστηρίξει σε δεύτερο χρόνο ότι η βασική σύμβαση πρέπει να ακυρωθεί λόγω απάτης και διαφθοράς ζητώντας και συμψηφισμό ποσών υποστηρίζοντας ότι η SAIC οφείλει σημαντικά κονδύλια που ξεπερνούν τα 76 εκατ. ευρώ.