Η αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας θα αποφευχθεί, επανέλαβε σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ Όλι Ρεν, ενώ ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε στη γερμανική Βουλή ότι είχε συζητήσει πέρυσι με την ελληνική Κυβέρνηση το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης, αλλά υπήρξε αντίθεσή της σε αυτό.

Ads

Ο κ. Ρεν δήλωσε πως «οι αγορές ανησυχούν», αν η Ελλάδα θα μπορέσει να αποπληρώσει τα ομόλογά της, προσθέτοντας ότι για το λόγο αυτό προτάθηκε η επιμήκυνση σε 7 χρόνια του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δις. ευρώ.

Την ίδια ώρα, ωστόσο ο Γερμανός ευρωβουλευτής του κόμματος των Φιλελευθέρων (FDP) – που μετέχει στην Κυβέρνηση της Γερμανίας – Βολφ Κλιντς δήλωσε στο πρακτορείο Reuters, ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αναδιαρθρώσει το χρέος της μέσα στους επόμενους 12 μήνες, προσθέτοντας ότι το κόμμα του στο Βερολίνο δεν είναι αντίθετο σε μία τέτοια κίνηση.

«Η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει χωρίς αναδιάρθρωση», είπε ο κ. Κλιντς, προσθέτοντας ότι «το πιο πιθανό βήμα είναι η αλλαγή στη διάρκεια αποπληρωμής και στο επιτόκιο των ομολόγων και ένα μικρό “κούρεμά” τους”». Συνεχίζοντας, είπε: «Πιστεύω ότι θα δούμε μόνο μικρό “κούρεμα” για τους κατόχους ομολόγων – ίσως 20% – που δεν θα απαιτούσε μεγάλες ζημιές στις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρίες».

Ads

Υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους τάχθηκε και η Μπεατρίς Βέντερ Ντι Μάουρο, μέλος της ομάδας οικονομικών συμβούλων της γερμανικής Κυβέρνησης. «Μία διαπραγμάτευση με τους πιστωτές για την επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής και πιο ευνοϊκοί όροι θα βοηθήσουν», είπε η κ.Ντι Μάουρο.

ΟΟΣΑ: Ίσως χρειαστεί αναδιάρθρωση…

Σε αναδιάρθρωση του χρέους της ίσως χρειαστεί να προχωρήσει η Ελλάδα, δήλωσε σήμερα στο Νταβός ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης Άνχελ Γκουρία. Σε αντίθεση με την Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία φαίνεται πως δε θα χρειαστεί να πάρουν τέτοια μέτρα, πρόσθεσε ο ίδιος.

«Υπάρχει μία χώρα που πιθανόν να χρειαστεί αναδιάρθρωση και αυτή είναι η Ελλάδα. Δεν ανησυχώ για την Ισπανία και την Πορτογαλία. Η μεταχείριση των χωρών αυτών από τις αγορές είναι άδικη», δήλωσε ο κ. Γκουρία στην τηλεόραση του Reuters, στο περιθώριο του ετήσιου Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

Αναφερόμενος στην Ιαπωνία, ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ είπε ότι τα προβλήματα με το χρέος της χώρας δεν είναι κάτι καινούριο και ότι η υποβάθμιση της αξιολόγησής της από την Standard& Poor’s θα κάνει τα πράγματα χειρότερα.

H EE αναζητεί νέα εργαλεία για το ελληνικό χρέος

H Ευρωπαϊκή Ένωση φέρεται να αναζητά επιπρόσθετα “εργαλεία” προκειμένου να μειωθεί το βάρος του χρέους της Ελλάδας, υποστηρίζει δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt. Στην αναζήτηση ενός βιώσιμου προγράμματος αναδιάρθρωσης του χρέους για την Ελλάδα οι ειδικοί της Κομισιόν έχουν καταλήξει στην εκτίμηση ότι δεν επαρκεί μόνον μία εθελούσια μείωση των απαιτήσεων των πιστωτών.

“Αυτό δεν είναι αρκετό” ανέφεραν κύκλοι της Κομισιόν στην εφημερίδα Handelsblatt. Οι ειδικοί της Κομισιόν επιχειρηματολογούν ότι μόνον το 20% των ελληνικών ομολόγων διακινούνται στη δευτερογενή αγορά και έτσι δεν είναι υλοποιήσιμο ένα πρόγραμμα ολοκληρωμένης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Για αυτό και η Κομισιόν κάνει σκέψεις στην κατεύθυνση να επιβάλλει στους πιστωτές μείωση του βάρους για την Ελλάδα. “Υπό συζήτηση είναι μεταξύ άλλων μία επιμήκυνση της διάρκειας των ελληνικών ομολόγων”, γράφει η εφημερίδα επικαλούμενη τους ίδιους κύκλους της Επιτροπής της ΕΕ.

Σύμφωνα με τη Handelsblatt και η γερμανική κυβέρνηση βλέπει στο μεταξύ ότι μία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι αναπότρεπτη αφού η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ φέρεται ανεπισήμως να αμφιβάλλει ότι η Ελλάδα μπορεί να σηκώσει το βάρος των χρεών της. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, σε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός της CDU άφησε να διαφανεί η ετοιμότητά της να συναινέσει σε ένα πρόγραμμα για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους όμως η κ. Μέρκελ όμως φέρεται να τόνισε ότι θα πρέπει και η ίδια η Ελλάδα να συμφωνήσει σε ένα πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του χρέους της.

UBS: «Δεν θα πτωχεύσει η Ελλάδα εντός της Ευρωζώνης»

Ο πρόεδρος της μεγάλης ελβετικής τράπεζας UBS, Όσβαλντ Γκρίμπελ, εκτιμά ότι δεν υπήρχε το πλαίσιο για να οδηγηθεί η Ελλάδα ως χώρα-μέλος του ευρώ σε πτώχευση. “Όχι, αυτό δεν μπορεί να συμβεί στην Ευρωζώνη», λέει ο κ. Γκρίμπελ σε συνέντευξή του στην εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit (Ντι Τσάιτ, 27.01.11). «Όταν θεσπίστηκε το ευρώ δεν θεσπίστηκε ταυτόχρονα και ρήτρα εξόδου και αυτό έγινε σκοπίμως, προκειμένου να δημιουργηθεί μία Ευρώπη ως οικονομική δύναμη και να αποτραπούν μελλοντικοί πόλεμοι» λέει ο πρόεδρος του διεθνούς τραπεζικού ομίλου.

Ο κ. Γκρίμπελ σημειώνει ότι «ο Νότος ήταν τότε ικανοποιημένος για το γεγονός ότι με μιας μπορούσε να δανείζεται με επιτόκιο 3,5%, αντί 15%, οι χώρες του Νότου μπήκαν σε ένα ευνοϊκό πλαίσιο υπολογισμού του χρέους τους και μπόρεσε έτσι να χρηματοδοτηθεί».

Κατά τον κ. Γκρίμπελ, «η γερμανική κυβέρνηση θα έπρεπε τότε να ασχοληθεί λίγο περισσότερο με τις λεπτομέρειες» και επειδή δεν το έπραξε «έρχεται σήμερα η εκδίκηση». Εκείνο που απαιτείται να γίνει σήμερα, λέει ο πρόεδρος της UBS, είναι «να θεσπιστούν κανόνες, οι οποίοι θα πρέπει να τηρούνται και θα μπορούν να τηρούνται».

JPMorgan: Η αναδιάρθρωση θα δημιουργούσε τραπεζική κρίση

Η επιλογή της ΕΕ να αντιμετωπίσει την κρίση στην ευρωζώνη χωρίς να προβεί σε αναδιάρθρωση χρεών είναι σωστή, υποστηρίζει ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan, εκτιμώντας ότι κάτι τέτοιο πιθανόν να οδηγούσε σε ζημίες στον τραπεζικό κλάδο. Σύμφωνα με τον Τζέιμι Ντίμον, αποφασίζοντας να λύσει την κρίση σε επίπεδο κρατών, η ΕΕ έκανε τη μόνη σωστή επιλογή, γιατί διαφορετικά θα έπρεπε να την αντιμετωπίσει στο τραπεζικό της σύστημα.

«Νομίζω ότι αλλιώς τα πράγματα θα ήταν πολύ πιο επικίνδυνα», τόνισε στο πλαίσιο ομιλίας του στο ετήσιο οικονομικό φόρουμ στο Νταβός. Όπως εξήγησε, εάν οι χώρες εξαναγκαστούν να αναδιαρθρώσουν το χρέος τους, υπάρχει κίνδυνος να πυροδοτηθεί ανεξέλεγκτη φυγή κεφαλαίων και τραπεζική κρίση.

«Οι Γερμανοί έχουν ηθική υποχρέωση να βοηθήσουν την Ελλάδα»

Η Γερμανία έχει ηθική υποχρέωση να βοηθήσει τις καταχρεωμένες χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ελλάδα, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Metro, Eckhard Cordes σε συνεδρίαση του Νταβός. «Υπάρχει σχεδόν μια ηθική υποχρέωση της Γερμανίας και των γερμανικών επιχειρήσεων να δώσουν στήριξη σε χώρες όπως η Πορτογαλία ή η Ελλάδα. Κανείς θα πρέπει να έχει στο μυαλό του όλους τους καρπούς που μπορέσαμε να δρέψουμε κατά τα τελευταία χρόνια», τόνισε.


Απέκλεισε εκ νέου το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης ο Πεταλωτής

Απέκλεισε εκ νέου το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους,ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτή, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση συζητά μόνο για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού δανείου των 110 δισ. ευρώ.

«Επί 15 μήνες, κάθε μέρα, υπάρχουν δεκάδες δηλώσεις για την ελληνική οικονομία, δηλώσεις που αρχικά μιλούσαν για πτώχευση και που, όπως αποδεικνύουμε, όχι μόνο δεν πτωχεύσαμε, αλλά δημιουργούμε και προοπτική για την έξοδο από την κρίση»,τόνισε.

«Με βάση αυτό, εμείς αποκλείουμε την αναδιάρθρωση του χρέους. Η μόνη συζήτηση στην οποία συμμετέχουμε είναι η επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου των 110 δις. ευρώ και μόνο», κατέληξε.