Το Σαββατοκύριακο 6 και 7 Οκτωβρίου, η Κεντρική Επιτροπή της Δημοκρατικής Αριστεράς συνεδρίασε με θέμα το πακέτο των νέων μέτρων λιτότητας. Το όργανο υπερψήφισε το Σχέδιο Πολιτικής Απόφασης με τις ψήφους 80 μελών του. Άλλα 20 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής κατέθεσαν ξεχωριστό σχέδιο πολιτικής απόφασης που ζητούσε την καταψήφιση των μέτρων, και έλαβε 21 ψήφους. Το tvxs.gr μίλησε με τον Θεόδωρο Μαργαρίτη, μέλος της Κ.Ε. ο οποίος εκπροσωπεί την πλειοψηφούσα άποψη, και τον Ανδρέα Νεφελούδη, μέλος της Κ.Ε. που η πρόταση του για καταψήφιση των μέτρων μειοψήφισε. Ο κ. Μαργαρίτης δήλωσε πως «η Κεντρική Επιτροπή αποφάσισε την εξουσιοδότηση της εκτελεστικής επιτροπής και του Κουβέλη να παλέψουν για την διαμόρφωση του πακέτου των μέτρων», ενώ ο κ. Νεφελούδης σχολίασε πως «η ΔΗΜΑΡ δεν έχει πλέον πολιτικό περιεχόμενο μέσα στην κυβέρνηση», κάτι που αναφέρει και σε ανακοίνωση του. Ρεπορτάζ: Νίκος Μίχος

Ads

 
Ο Θεόδωρος Μαργαρίτης ξεκαθαρίζει στο tvxs.gr ότι το Σαββατοκύριακο «δεν ψηφίστηκε το πακέτο των μέτρων, αλλά με μεγάλη πλειοψηφία αποφασίστηκε να στηρίξουμε την κυβέρνηση και να εξουσιοδοτήσουμε την εκτελεστική επιτροπή και τον Κουβέλη, πρώτον να παλέψουν για την βελτίωση των ούτως ή άλλως σκληρών μέτρων και δεύτερον να βρουν λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να μην θιχτούν περισσότερο οι χαμηλόμισθοι και οι συνταξιούχοι.» 
 
Επίσης, σχολιάζοντας την ύπαρξη της μειοψηφίας ως αντίλογο στην Κεντρική Επιτροπή, τόνισε ότι «η μειοψηφική πλατφόρμα που δημιουργήθηκε συμβάλλει στην δημοκρατική λειτουργία της ΔΗΜΑΡ, λόγω της πλουραλιστικότητας που προκύπτει και προωθεί την διαμόρφωση πιο ολοκληρωμένης κομματικής γραμμής. Πόσο μάλλον όταν υπήρξε σαφής ανακοίνωση ότι δεν συγκροτείται μια οργανωμένη τάση». Σύμφωνα με τον ίδιο δεν δημιουργεί τριγμούς στο κόμμα κάτι τέτοιο, ειδικά όταν ο αντίλογος παρουσιάζεται μέσα σε πλαίσιο ήρεμου διαλόγου.
 
Ο κ. Μαργαρίτης, όταν κλήθηκε να παρουσιάσει τι επιπτώσεις θα έχει στην ΔΗΜΑΡ η ψήφιση του πακέτου των μέτρων, ανέφερε ότι «οι επιπτώσεις θα εξαρτηθούν από το πως θα διαμορφωθούν τα μέτρα εν τέλει. Εάν δηλαδή ο κόσμος ξέρει ότι υπήρξαμε ανάχωμα τότε δεν υπάρχει κίνδυνος». «Κανείς δεν ανησυχεί για την βιωσιμότητα του κόμματος», συμπλήρωσε.
 
Αντρέας Νεφελούδης: “Απομακρυνόμαστε από την Αριστερά”

Ο Αντρέας Νεφελούδης δήλωσε στο tvxs.gr ότι φοβάται για το πολιτικό μέλλον της Δημοκρατικής Αριστεράς, καθώς έχει απομακρυνθεί από την Αριστερά. «Η ΔΗΜΑΡ άλλα είχε πει στην αρχή. Όντως θέλει την παραμονή στο ευρώ πάση θυσία – και αυτό προσωπικά το θεωρώ πολιτική αυτοχειρία του Κουβέλη. Αλλά δεν σημαίνει ότι έπρεπε να κάνει μέτωπο με την Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ».
 
Η Δημοκρατική Αριστερά, σύμφωνα με τον κ. Νεφελούδη, έχει απομακρυνθεί από τις προγραμματικές συμφωνίες για την συμμετοχή στην κυβέρνηση. «Όλα όσα είχαν συμφωνηθεί τώρα έχουν παραβιαστεί. Συνεπώς δεν έχει κανένα πολιτικό περιεχόμενο η παρουσία της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση. Θα είχε, εφόσον, είχε ακολουθήσει όλα όσα είχαμε πει εξ’ αρχής. Για αυτό και τώρα δεν θα φύγει από την κυβέρνηση. Το κόστος θα είναι τεράστιο. Θα εκτεθεί πολύ. Για αυτό πιστεύω ότι η απόφαση της 18ης Ιουνίου ήταν εγκληματική για το κόμμα».  Σύμφωνα με τον ίδιο, η ΔΗΜΑΡ δεν έχει τηρήσει ούτε τις προεκλογικές της δεσμεύσεις για διαπραγμάτευση.
 
Ο Θεόδωρος Μαργαρίτης διαφωνεί σε αυτό. «Έχουμε ζητήσει να υπάρξει δέσμευση πως τα ένσημα θα παραμείνουν στα 4.500, και ότι η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης δεν θα γίνει απότομα αλλά μεταβατικά. Ακόμη, θα καταργηθεί η πρόταση για την πώληση των συγγραμμάτων, και δεν θα υπάρξει συμμετοχή στο νοσήλιο. Πρέπει να εξασφαλίσουμε ένα ευρωπαϊκό πακέτο. Η συνάντηση με την Μέρκελ είναι πεδίο δόξης λαμπρό. Εάν εξασφαλίσουμε την επιμήκυνση και την απρόσκοπτη πληρωμή της δόσης σε συνδυασμό με στήριξη στα αναπτυξιακά, καταλαβαίνετε ότι μιλάμε για ένα τελείως διαφορετικό σκηνικό».
 
Σύμφωνα με τον Αντρέα Νεφελούδη «το κλίμα στην ΔΗΜΑΡ δεν θα αλλάξει. Ειδικά όταν επιμένει να στηρίζει μέτρα που θα πλήξουν συνταξιούχους και χαμηλόμισθους. Μπορεί να στοχεύει στην επιμήκυνση αλλά δεν σκέφτεται την τσέπη του ανθρώπου».