Την αντικατάσταση των βαθμολογητών και των υπόλοιπων εμπλεκόμενων στις πανελλαδικές εξετάσεις που απέχουν μελετά το υπουργείο Παιδείας, σε μια προσπάθεια να ξεκινήσει η διόρθωση των γραπτών που έχει παγώσει λόγω των κινητοποιήσεων στα 10 περίπου βαθμολογικά κέντρα. Κλιμάκια του υπουργείου θα πραγματοποιήσουν ολόκληρο το Σαββατοκύριακο επιτόπιους ελέγχους στα επίμαχα βαθμολογικά κέντρα, προκειμένου να καταγράψουν την κατάσταση που επικρατεί.

Ads

Όπως σημειώνουν στελέχη του υπουργείου, κανένα κέντρο δεν έχει κλείσει, πλην ενός του Πειραιά. «Λειτουργούν, αλλά με πολύ αργούς ρυθμούς».

Από τα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν, θα εξαρτηθεί η απόφαση του υπουργείου τη Δευτέρα, ίσως και την Τρίτη, οπότε αποφασίζει και η ΟΛΜΕ για το μέλλον των κινητοποιήσεων. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», η λύση της εύρεσης και τοποθέτησης νέων βαθμολογητών μοιάζει να είναι η πιο εφικτή απ’ όλες τις άλλες, οι οποίες χαρακτηρίζονται από χρονικές και τεχνικές δυσκολίες.

Παράλληλα, το υπουργείο Παιδείας φαίνεται να αρχίζει να αποκλείει την αρχική ιδέα της μεταφοράς των γραπτών σε άλλα βαθμολογικά κέντρα, εξαιτίας των απαιτούμενων πολύπλοκων διαδικασιών. Αλλά και η λύση των νέων βαθμολογητών δεν είναι περισσότερο εύκολη, καθώς οι τελευταίοι θα πρέπει να διαθέτουν 10ετή προϋπηρεσία και να διδάσκουν το μάθημα το οποίο θα κληθούν να διορθώσουν. Ωστόσο, όπως αναφέρει η εφημερίδα, το το υπουργείο κρίνει ότι είναι η πιο εφικτή λύση και μέχρι τη Δευτέρα θα αναζητηθεί η φόρμουλα κλήσης νέων βαθμολογητών στα κέντρα. Πρόκειται για την πρώτη φορά που θα συμβεί και παρά τις προβλέψεις του νόμου για πρόσθετο προσωπικό.

Ads

Η επισήμανση από κύκλους του υπουργείου ότι κανένα κέντρο, πλην ενός του Πειραιά, δεν έχει κλείσει, παραπέμπει και στον τρόπο επίλυσης, αφού ίσως δεν χρειαστεί να συνδεθεί με αντικατάσταση αλλά απλώς με την κλήση περισσότερων βαθμολογητών για την κάλυψη των αναγκών των πανελλαδικών.

Τα βαθμολογικά κέντρα, οι απασχολούμενοι των οποίων μετέχουν στην αποχή είναι:: Παλλήνης, Νέου Ηρακλείου, Αλίμου, Φαλήρου, Ηλιουπόλεως, Ίλιον, Αιγάλεω, Γαλατσίου, Χαλανδρίου, Πειραιά και από ένα σε Χανιά, Ηλεία και Πάτρα.