Οι εκπρόσωποι των βενζινοπωλών προειδοποιούν, μετά τη χθεσινή επιβολή πλαφόν στους 13 ακριβότερους νομούς της χώρας, ότι πολλά πρατήρια υγρών καυσίμων μπορεί να μην ανοίξουν από σήμερα και για τις επόμενες μέρες, εις ένδειξη διαμαρτυρίας κατά του μέτρου, με το αιτιολογικό ότι σε 8 από τους νομούς αυτούς η ανώτατη τιμή επιβάλλεται μόνο στη λιανική και όχι στη χονδρική. Πλαφόν σε όλα τα στάδια διακίνησης καυσίμων ζητά και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, χαρακτηρίζοντας υποκριτική τη στάση της κυβέρνησης

Ads

Συγκεκριμένα, το πλαφόν ισχύει από σήμερα στις Κυκλάδες (1,724 ευρώ), την Κεφαλλονιά (1,769 ευρώ), την Κέρκυρα (1,765 ευρώ), τη Λέσβο (1,722 ευρώ), τα Γρέβενα (1,736 ευρώ), τον Έβρο (1,744 ευρώ), την Ευρυτανία (1,745 ευρώ), τη Φωκίδα (1,735 ευρώ), τα Δωδεκάνησα (1,724 ευρώ), το Λασίθι (1,788 ευρώ), το Ρέθυμνο (1,774 ευρώ), τη Σάμο (1,734 ευρώ) και τη Χίο (1,739 ευρώ). Όπως δήλωσε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, το πλαφόν θα ισχύει μέχρι να προσαρμοστεί το σύστημα.

«Δεν είναι δυνατόν να παρατηρηθούν τα ίδια φαινόμενα αδικιών, όπως με το πλαφόν του περασμένου Σεπτεμβρίου όταν οι συνάδελφοί μας αγόραζαν ακριβότερα και μετά σύρονταν στα δικαστήρια», αναφέρει συγκεκριμένα η ΟΒΕ και προσθέτει ότι διαθέτει πληθώρα τιμολογίων με τιμές ίσες ή μεγαλύτερες του πλαφόν τα οποία θα προσκομίσει στο υπουργείο Ανάπτυξης προκειμένου να αποδείξει και να τεκμηριώσει την άδικη επιβολή του πλαφόν.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος, αυτό θα συμβεί επειδή πολλά πρατήρια έχουν προμηθευτεί από τις εταιρείες εμπορίας καύσιμα σε τιμές χονδρικής υψηλότερες από το πλαφόν και δεν μπορούν να πουλήσουν με ζημιά. Η ΟΒΕ κάλεσε τους βενζινοπώλες που θίγονται να αντιδράσουν, προτείνοντας ακόμη και να κλείσουν τα πρατήριά τους «μέχρι να απαλειφθούν οι αδικίες».

Ads

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) κατήγγειλε για υποκριτική στάση το υπουργείο Ανάπτυξης ζητώντας να επιβληθεί πλαφόν σε όλα τα στάδια διακίνησης (διυλιστήρια, εταιρείες εμπορίας πρατήρια) και επαναφέροντας την πρόταση για μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισε πάντως χθες ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση αυτή τη στιγμή να αλλάξει κάτι στο φόρο της βενζίνης.

«Η κυβέρνηση ματαιοπονεί, αν νομίζει ότι μπορεί να κρύψει την ενοχή και την ευθύνη της για τις τιμές των καυσίμων που καίνε τη λαϊκή οικογένεια και τους αυτοαπασχολούμενους, αποτέλεσμα της βαριάς φορολογίας και της τεράστιας κερδοφορίας των μονοπωλίων στην εισαγωγή, διύλιση και εμπορία των καυσίμων», σχολίασε το ΚΚΕ με αφορμή την επιβολή πλαφόν.

Η μέση πανελλαδική τιμή την περασμένη εβδομάδα διαμορφώθηκε σε 1,72 ευρώ το λίτρο για την αμόλυβδη 95, ενώ στους 13 νομούς οι ανώτατες τιμές κινούνται στα επίπεδα των 1,80-1,89 ευρώ το λίτρο.