ΝΔ: «Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ξεπέρασε και πάλι τον κακό της εαυτό»

Ads

Έντονη ήταν η αντίδραση της ΝΔ μετά την κατάθεση της τροπολογίας για την αύξηση της φορολογίας σε ποτά, τσιγάρα, καθώς και στις γονικές παροχές. «Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ξεπέρασε και πάλι τον κακό της εαυτό σε προχειρότητα και αυτοσχεδιασμούς», παρατήρησε ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Πάνος Παναγιωτόπουλος, με αφορμή την κατάθεση της τροπολογίας.

«Αντί να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο εξόδου από την κρίση, όπως επανειλημμένως είχε καλέσει τον κ. Γ. Παπανδρέου ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντ. Σαμαράς, η κυβέρνηση επέλεξε τη χειρίστη κοινοβουλευτική πρακτική των αιφνιδιαστικών τροπολογιών. Πρακτική, του παρελθόντος, που είχε απορρίψει -στα λόγια- ο κ. Γ. Παπανδρέου. Μετά από ένα έντονο παρασκήνιο, που κράτησε όλη τη χθεσινή νύχτα, η περιφερόμενη από γραφείο σε γραφείο, περιβόητη, πλέον, τροπολογία, κατατέθηκε σήμερα το πρωί, με ρυθμίσεις που έχουν αντιφατικό χαρακτήρα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της ΝΔ.

Επίσης τόνισε την αντίθεση της γαλάζιας παράταξης, στην «ανεξέλεγκτη φορο-επιδρομή στην ακίνητη περιουσία» -όπως την χαρακτήρισε- η οποία όπως τόνισε πλήττει κυρίως, τη μεσαία τάξη και την μικρομεσαία ιδιοκτησία.

Ads

Καταλήγοντας, ο κ. Παναγιωτόπουλος εκτίμησε πως «το ελάχιστο, που πρέπει από δω και πέρα να κάνει η κυβέρνηση είναι να αυξήσει κατά πολύ το αφορολόγητο, ώστε να μην γονατίσουν τα μικρομεσαία εισοδήματα».

Σε σχέση με την αύξηση της φορολογίας στα τσιγάρα και τα ποτά, διευκρίνισε ότι η ΝΔ δεν είναι αντίθετη, εφόσον το μέτρο είναι έκτακτο σε περίοδο κρίσεως.

ΕΒΕΑ: «Η κυβέρνηση είναι πολιτικά και ηθικά έκθετη»

Την έντονη αντίδραση του προέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητήριου Αθηνών (ΕΒΕΑ) Κ.Μίχαλου προκάλεσε η ανακοίνωση της τροπολογίας για την αύξηση του φόρου γονικών παροχών. «Η κυβέρνηση είναι πολιτικά και ηθικά έκθετη. Καθώς, εκτός του οικονομικού προβλήματος, που θα προκαλέσει με την αύξηση του φόρου των γονικών παροχών, αθετεί και τις προεκλογικές της δεσμεύσεις περί μη αιφνιδιασμών και διαφάνειας. Η τροπολογία κατατέθηκε νύχτα και μάλιστα σε νομοσχέδιο άλλου υπουργείου και όχι αυτού των Οικονομικών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μίχαλος.

Ο ίδιος σημείωσε: «Λάθος δρόμο έχει πάρει η κυβέρνηση. Χθες το βράδυ προέβη αιφνιδιαστικά σε βαρύ φορολογικό χτύπημα σε βάρος του συνόλου σχεδόν των ελληνικών οικογενειών, καταθέτοντας τροπολογία για αύξηση του φόρου των γονικών παροχών. Στην τροπολογία μάλιστα, που κατατέθηκε μεσάνυχτα στη Βουλή, δεν αναφέρεται ο ακριβής συντελεστής της νέας φορολόγησης δημιουργώντας πανικό στις ελληνικές οικογένειες για το ύψος του.

Η κυβέρνηση είναι πολιτικά και ηθικά έκθετη. Καθώς, εκτός του οικονομικού προβλήματος, που θα προκαλέσει με την αύξηση του φόρου των γονικών παροχών, αθετεί και τις προεκλογικές της δεσμεύσεις περί μη αιφνιδιασμών και διαφάνειας. Η τροπολογία κατατέθηκε νύχτα και μάλιστα σε νομοσχέδιο άλλου υπουργείου και όχι αυτού των Οικονομικών.

Ο επιχειρηματικός κόσμος καλεί τον ίδιο τον πρωθυπουργό και το οικονομικό του επιτελείο να αλλάξουν τακτική, να σεβαστούν τις δεσμεύσεις τους και να σταματήσουν την άγρια φοροεπιδρομή επί δικαίων και αδίκων που έχουν αρχίσει να εξαπολύουν.

Το ΕΒΕΑ., για άλλη μια φορά, καλεί την κυβέρνηση να αφήσει κατά μέρος τις εύκολες λύσεις και να προχωρήσει στην προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, που θα δώσουν λύσεις σε βάθος χρόνου στα διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας και της κοινωνίας.

Και εν πάση περιπτώσει, εάν εκτιμά ότι απαιτείται επειγόντως η ενίσχυση των κρατικών ταμείων, ας προωθήσει έκτακτα εισπρακτικά μέτρα, αλλά στοχευμένα προς την κατεύθυνση της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης και της πάταξης της φοροδιαφυγής από εκείνους τους κλάδους που γνωρίζει πολύ καλά, όπως όλη η ελληνική κοινωνία, ότι συστηματικά φοροδιαφεύγουν».

«Δεν αιφνιδίασε η επαναφορά του φόρου γονικών παροχών»

«Καταδικάζαμε και καταδικάζουμε κάθε αιφνιδιασμό, όπως γινόταν και από την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά και ως χρόνια πρακτική. Όμως, δεν μπορούμε να πούμε ότι αιφνιδιάσαμε κανέναν, από τη στιγμή που ήταν και προεκλογική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ ότι θα φέρουμε ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα και στα πλαίσια αυτού θα υπάρχει δικαιότερη φορολόγηση στις κληρονομιές γονικές παροχές και δωρεές», υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής

Υπενθύμισε ότι η τελευταία σχετική αναφορά του πρωθυπουργού ήταν στις 13 Δεκεμβρίου 2009, προκειμένου να επανέλθει αυτή η φορολόγηση με προοδευτική κλίμακα και με υψηλό αφορολόγητο.

«Δεν υπάρχει κανένας αιφνιδιασμός» επισήμανε και πρόσθεσε ότι από κεί και πέρα θα έπρεπε να βρεθεί κάποιος τρόπος να υπάρξει αυτή η ρύθμιση και μάλιστα όταν προβλέπεται και από τον προϋπολογισμό και από το Πρόγραμμα Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης και να υπάρξει μια «ταχεία» διαδικασία.

«Επειδή το πρώτο νομοσχέδιο σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να ψηφιστεί μέσα στο Φεβρουαρίου, έπρεπε να κερδίσουμε χρόνο ώστε να υπάρχει αυτή η ρύθμιση», σημείωσε. Ακόμα, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι με δεδομένο ότι είχε προαναγγελθεί αυτού του είδους η φορολόγηση, παρατηρήθηκε σωρεία μεταβιβάσεων μεγάλων περιουσιών, γονικών παροχών, δωρεών και κληρονομιών έτσι ώστε να μπορέσουν κάποιοι πολίτες, που διαθέτουν μεγάλες περιουσίες, να τις μεταβιβάσουν στα παιδιά τους και να ωφεληθούν σε αυτό το διάστημα.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι η ρύθμιση δεν εντάχθηκε στο νομοσχέδιο για το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης γιατί δεν έπρεπε να επιβαρυνθούν οι πολίτες για το 2009. Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ανέφερε ότι είναι προσωρινός ο φόρος που επιβάλλεται με τα σημερινά δεδομένα και πως η εκκαθάριση θα γίνει με την καινούρια ρύθμιση που προβλέπεται να γίνει μετά τον ευρύ κοινωνικό διάλογο, έτσι όπως έχει δρομολογηθεί.

ΚΚΕ: Φοροεπιδρομή σε βάρος του λαού

Για φοροεπιδρομή σε βάρος του λαού κάνει λόγο το ΚΚΕ. Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται: «Ο λαός δεν πρέπει να δείξει καμία εμπιστοσύνη στην κυβερνητική προπαγάνδα περιμένοντας τη νέα φοροεπιδρομή που διαμορφώνει σε βάρος του η κυβέρνηση με τη νέα φορολογική πολιτική της και το νέο «Σύμφωνο Σταθερότητας». Όλα τα εναλλακτικά σενάρια που εξετάζει εξυπηρετούν την ίδια στόχευση και απόφαση που στρέφεται ενάντια στους μισθωτούς και στους αυτοαπασχολούμενους. Είναι μέτρα υλοποίησης του Κρατικού Προϋπολογισμού που διαχειρίζεται έσοδα – έξοδα με σκοπό την καπιταλιστική κερδοφορία, δηλαδή τη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου στην αγροτική και βιομηχανική παραγωγή, σε όλες τις υπηρεσίες που έχουν ήδη γίνει εμπορεύματα (παιδεία, υγεία, πολιτισμός, πρόνοια κλπ.)».

ΣΥΡΙΖΑ: Νυχτερινές τροπολογίες σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης από τον ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος στην φορολογική τροπολογία του Υπ. Οικονομικών δήλωσε ότι «η κυβέρνηση, μέσω της παλιάς καταδικασμένης πρακτικής των νυχτερινών τροπολογιών και μάλιστα σε άσχετα νομοσχέδια, έρχεται να κλιμακώσει μια πραγματική φοροεπιδρομή σε βάρος των πλατιών λαϊκών στρωμάτων, την οποία εγκαινίασε με τα παράλογα, υπεραυξημένα τέλη κυκλοφορίας στα παλιά αυτοκίνητα».

«Η υποκρισία της κυβέρνησης, η οποία αποκαλύπτει και το βαθύτατα αντικοινωνικό προσανατολισμό της πολιτικής της, είναι ότι την ίδια ώρα που αυξάνει τη φορολογική επιδρομή αδιακρίτως σε βάρος των ασθενέστερων στρωμάτων, με τροπολογία στο ν/σ για τη ρύθμιση των οφειλών των επιχειρήσεων εισάγει ρύθμιση για τις «εταιρείες χαρτοφυλακίου» ναυτιλιακών εταιρειών, η οποία διευρύνει τη φορολογική ασυδοσία και ασυλία του εφοπλιστικού κεφαλαίου. Η κυβέρνηση με την πολιτική της επιτείνει την ύφεση, οξύνει τα ήδη εκρηκτικά κοινωνικά προβλήματα και μεγεθύνει τα αδιέξοδα», πρόσθεσε.

ΛΑΟΣ: Φορολογία και μετά θάνατον

«Ο οποιοσδήποτε μπόρεσε -με μόχθο, κόπο, οικονομία και προσπάθεια- να αποκτήσει ένα κεραμίδι πρέπει όχι μόνο να φορολογείται βάναυσα όσο ζει καθώς και μετά τον θάνατό του δια της φορολογίας της κληρονομιάς, αλλά επιπροσθέτως να …μαστιγώνεται για το έγκλημά του να είναι νοικοκύρης…» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης.

Αντισυνταγματική χαρακτηρίζει την τροπολογία η ΠΟΜΙΔΑ

Αντισυνταγματική χαρακτηρίζει την τροπολογία περί γονικών παροχών και δωρεών η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) με ανακοίνωση της και ζητάει να αποσυρθεί. Η ΠΟΜΙΔΑ τονίζει, πως πρέπει να ξεκαθαριστεί με ποιες αντικειμενικές αξίες θα φορολογηθούν οι νέες γονικές παροχές καθώς είναι ένα θέμα που βρίσκεται στον αέρα αυτή τη στιγμή.

Χαρακτηρίζει αψυχολόγητη και ατυχής τη ρύθμιση και υποστηρίζει ότι δεν στέκει στην συνείδηση της κοινής γνώμης. «Η αντισυνταγματικότητα του νομοσχεδίου έγκειται στο ότι αποτελεί πλήγμα κατά της οικογένειας την οποία προστατεύει το κράτος σύμφωνα με το Σύνταγμα. Επιπροσθέτως η τροπολογία αυτή δεν συμφωνεί με το άρθρο 78 του Συντάγματος το οποίο απαιτεί για κάθε επιβολή φόρου ειδικό νόμου αλλά επίσης απαγορεύει την “αναδρομικότητα” της ισχύος του έστω και έμμεσα όπως γίνεται τώρα. Ακόμη, δεν μπορούν οι πολίτες να καλούνται να υποβάλλουν δήλωση φόρου γονικής παροχής με όρους “ανοικτής επιταγής” χωρίς να γνωρίζουν τις λεπτομέρειες της φορολογικής τους υποχρέωσης. Αυτές είναι το αφορολόγητο, ο φορολογικός συντελεστής και η φορολογική βάση καθώς η διάταξη αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπολογιστεί ο φόρος με τις αυξημένες αντικειμενικές» τονίζει η ΠΟΜΙΔΑ και προσθέτει ότι το αποτέλεσμα της ρύθμισης αυτής θα είναι η διακοπή των σχετικών μεταβιβάσεων, μέχρις ότου ξεκαθαριστούν οι λεπτομέρειες του νόμου.

Σχετικά με τις αντικειμενικές, στην ανακοίνωση αναφέρεται πως «η ΠΟΜΙΔΑ έλαβε διαβεβαίωση από αρμόδια πηγή ότι δεν είναι στις προθέσεις του Υπουργείου Οικονομικών η φορολόγηση των γονικών παροχών που θα γίνουν στο μεσοδιάστημα με τις νέες αντικειμενικές αξίες, αλλά με τις ισχύουσες την ημέρα υποβολής της δήλωσης στην αρμόδια Δ.Ο.Υ». Καταλήγοντας, η ομοσπονδία ζητάει από τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, να αποσύρει τη ρύθμιση αυτή, καθώς θα δημιουργήσει πλήθος προβλημάτων. Όπως αναφέρει, οι ρυθμίσεις που αφορούν φορολογία κεφαλαίου είναι συνταγματικός μονόδρομος να ισχύουν από τη δημοσίευση του σχετικού νόμου και μόνο.