Η κατάθεση των ελληνικών προτάσεων στους θεσμούς προκαλεί αντιδράσεις στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ, με αρκετούς βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος να εμφανίζονται ιδιαίτερα προβληματισμένοι για το τι θα συνεπάγονται τα νέα μέτρα προς ψήφιση, ενώ ήδη στελέχη όπως ο Γ. Μιχελογιαννάκης και ο Αλ. Μητρόπουλος έσπευσαν να ταχθούν εναντίον της ψήφισής τους, όταν αυτά έρθουν στη Βουλή.

Ads

Την ίδια στιγμή, εν μέσω αυτών των αιχμών συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα το απόγευμα η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το πρωί της Τρίτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης έστειλε σαφές μήνυμα προς όλες τις πλευρές πως εάν τα μέτρα δεν ψηφιστούν, τότε η κυβέρνηση θα πάει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές.

Οι πρώτες αντιδράσεις είχαν ξεκινήσει ήδη από χθες Δευτέρα, με τον βουλευτή Ηρακλείου του κυβερνώντος κόμματος Γιάννη Μιχελογιαννάκη να ξεκαθαρίζει πως δεν πρόκειται να ψηφίσει τη συμφωνία, υποστηρίζοντας, παράλληλα, πως «αυτές οι προτάσεις δεν πρόκειται να περάσουν από τα όργανα του κόμματος».

Συνέχεια στις αντιδράσεις έδωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος της Βουλής, Αλέξης Μητρόπουλος. «Πιστεύω ότι στο τέλος, αυτό το πακέτο που έχετε ανά χείρας δεν μπορεί να έρθει στην ελληνική Βουλή», είπε μιλώντας στο Star, χαρακτηρίζοντας την ελληνική πρόταση αντικοινωνική. «Η προσωπική μου στάση είναι ότι αυτά τα μέτρα δεν μπορούν να ψηφιστούν», πρόσθεσε.

«Το There Is No Alternative δεν μπορεί να έχει τη σφραγίδα της αριστεράς…», ήταν το σχόλιο που ανάρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook μετά το πέρας της χθεσινής Συνόδου Κορυφής o βουλευτής Καστοριάς του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Διαμαντόπουλος.

Ads

Εν τω μεταξύ, με συνέντευξή του στη γερμανική Die Zeit, o βουλευτής Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Λαπαβίτσας τάχθηκε για ακόμη μία φορά υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ενώ σχολιάζοντας τις ελληνικές προτάσεις διερωτήθηκε: «Πώς θα πάμε στις εκλογικές μας περιφέρειες με μια τέτοια συμφωνία;».

Τον έντονο προβληματισμό του για τα μέτρα που περιλαμβάνονται στην ελληνική πρόταση που κατατέθηκε στους θεσμούς εξέφρασε σήμερα Τρίτη και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στάθης Λεουτσάκος. «Θα πρέπει να δούμε συνολικά τα μέτρα και το τι θα περιλαμβάνουν για την ελάφρυνση του χρέους και την αναπτυξιακή προοπτική που θα δίνουν στη χώρα, γιατί εξετάζοντας τα μεμονωμένα είναι προφανές ότι είναι ετεροβαρή και καταδεικνύουν τα ασφυκτικά πλαίσια της ευρωζώνης», δήλωσε.

Και πρόσθεσε: «Διατηρώ μεγάλες επιφυλάξεις για την ελληνική πρόταση. Θα περιμένω να δω την τελική εικόνα πριν εκφράσω την οριστική μου θέση».

«Δεν θα ψηφίσω καμία συμφωνία που δεν περιλαμβάνει ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης για τα φτωχά στρώματα στις νησιωτικές περιοχές» δήλωσε, από την πλευρά του, στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ζερδελής.

Την αντίθεσή του με το περιεχόμενο των ελληνικών προτάσεων που κατατέθηκαν στις Βρυξέλλες το βράδυ της Δευτέρας εξέφρασε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Κοδέλας, γράφοντας χαρακτηριστικά στο Facebook ότι «δεν έχουμε δικαίωμα να ματαιώσουμε τις προσδοκίες του λαού μας ολοκληρώνοντας αυτό που άφησαν πίσω τους μνημονιακοί». Και πρόσθεσε: «Εξακολουθώ να πιστεύω ότι όρος επιβίωσης, αξιοπρέπειας και ανασυγκρότησης της χώρας είναι η απαλλαγή από το μνημονιακό καθεστώς».

Οι «ενωτικοί»

Την ίδια στιγμή, στον αντίποδα των διαφωνιών αυτών βρίσκονται οι τοποθετήσεις κυβερνητικών στελεχών, που διατυπώνουν μια διαφορετική άποψη επί των ελληνικών προτάσεων. «Αυτό έπρεπε να κάνει η κυβέρνηση», δήλωσε την Τρίτη στον Παραπολιτικα FM o αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης και τόνισε ότι «ο λαός δεν θα συγχωρούσε τη ρήξη», υπογραμμίζοντας ότι εάν ο ίδιος ήταν βουλευτής θα ψήφιζε τη συμφωνία.

«Είναι η μεγάλη ευκαιρία της Αριστεράς. Μετά τη συμφωνία η κυβέρνηση θα πρέπει να κυβερνήσει. Αυτό είναι τώρα το στοίχημα, η διακυβέρνηση της χώρας», πρόσθεσε ο κ. Πανούσης.

«Έχουμε μια συμφωνία, που από ό,τι φαίνεται μπορεί να γίνει πραγματικότητα, η οποία επιδιώκει μια δίκαιη κοινωνικά κατανομή των βαρών, έτσι ώστε να γίνει δυνατός ένας αναπροσανατολισμός της χώρας σε μια άλλη κατεύθυνση, μακριά από τη λιτότητα και τα μνημόνια» δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης, σημειώνοντας: «Αν επιτευχθεί αυτό το πράγμα, και μένει να επιβεβαιωθεί τις επόμενες ώρες, θα είναι κάτι καλό για την πατρίδα μας και τον λαό μας».

«Μετά από μια επίμονη με συνέπεια, με όρους αξιοπρέπειας πεντάμηνη διαπραγμάτευση, πραγματική διαπραγμάτευση, κατορθώνουμε να διαμορφώσουμε μία συμφωνία που μας οδηγεί σε μία άλλη κατεύθυνση, αυτό πρέπει να το καταλάβουμε», συνέχισε ο κ. Σκουρλέτης.

Τέλος, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, με δηλώσεις του χθες στο Euronews, επισήμανε ότι «οι προτάσεις της Ελλάδας θα τερματίσουν το πεντάμηνο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις».