Η εφαρμογή συστήματος αναγνώρισης προσώπου σε μαθητές από εννιά σχολεία στη Σκωτία ανάγκασε την αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων πρόκειται να επέμβει. 

Ads

Η δικαιολογία των εννέα σχολειών στο Βόρειο Έρσαϊρ της Σκωτίας που επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν αυτή την μέθοδο ήταν ότι έτσι θα μείωναν τον χρόνο αναμονής των μαθητών στην ουρά του μεσημεριανού.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, τα εννέα αυτά σχολεία ξεκίνησαν αυτή την εβδομάδα να δέχονται πληρωμές για το μεσημεριανό, περνώντας από σκάνερ τα πρόσωπα των μαθητών τους, ενώ περισσότερα αναμένεται να ακολουθήσουν την ίδια τακτική.

Η αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων (ICO), μια ανεξάρτητη αρχή με σκοπό την εξασφάλιση της προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου, δεσμεύτηκε να επικοινωνήσει με το συμβούλιο των σχολείων του Βορείου Έρσαϊρ για την προκειμένη ενέργεια ενώ αναφέρει πως δύναται να ακολουθειθεί και κάποιο λιγότερο παρεμβατική τακτική.

Ads

Εκπρόσωπος της ICO, εξήγησε πως οι φορείς που χρησιμοποιούν αντίστοιχες μεθόδους, οφείλουν να συμμορφώνονται με συγκεκριμένες νομοθεσίες, πριν και μετέπειτα της διαδικασίας. “Αναφορικά με τα παιδιά η νομοθεσία προστασίας δεδομένων είναι ακόμα πιο αυστηρή, ενώ οι οργανισμοί οφείλουν να αναλογιστούν καλά την αναγκαιότητα συλλογής και κατοχής βιομετρικών δεδομένων πριν προχωρήσουν σε αυτήν”, εξήγησε.

“Οι οργανισμοί μπορούν να χρησιμοποιούν διαφορετική προσέγγιση, εάν μπορεί να επιτευχθεί ο ίδιος στόχος με μια λιγότερο παρεμβατική μέθοδο.” Η εταιρεία παροχής του εξοπλισμού στα σχολεία, ισχυρίστηκε πως πρόκειται για το ασφαλέστερο σύστημα εν μέσω πανδημίας, καθώς δεν απαιτείται η επαφή μέσω της ανταλλαγής μετρητών ενώ επιταχύνει την ουρά, μειώνοντας τον χρόνο που οι μαθητές στέκονται ο ένας πλάι στον άλλον κατά την αναμονή του μεσημεριανού τους.

Στα σχολεία του Ηνωμένου Βασιλείου χρησιμοποιούνται κι’ άλλων ειδών βιομετρικά συστήματα όπως είναι για παράδειγμα τα σκάνερ δαχτυλικών αποτυπωμάτων. Παρ’ όλα αυτά, όσοι εναντιώνονται στην συγκεκριμένη μέθοδο, υποστηρίζουν σθεναρά ότι είναι τελείως αχρείαστη.

“Κανένα παιδί δεν θα έπρεπε να περνάει από τέτοιους ελέγχους για να πάρει απλά ένα γεύμα. Υποτίθεται πως ζούμε σε μια δημοκρατία και όχι σε ένα κράτος αστυνόμευσης”, αναφέρει η Silkie Carlo, διευθύντρια του Big Brother Watch. “Πρόκειται για ένα πολύ ευαίσθητο θέμα και τα προσωπικά δεδομένα των παιδιών θα έπρεπε να προστατεύονται. Η εταιρεία αρνήθηκε να αποκαλύψει, ποιος άλλος έχει πρόσβαση στα δεδομένα αυτά και αυτό θα έπρεπε να είναι καμπανάκι για εμάς”. Ο David Swanston, διευθυντής της εταιρείας ανέφερε στους FT “Πρόκειται για τον γρηγορότερο τρόπο αναγνώρισης. Σε ένα δημοτικό σχολείο διαθέτεις περίπου 25 λεπτά και στο διάστημα αυτό χρειάζεται να εξυπηρετήσεις περίπου 1.000 μαθητές”.

Το σύστημα έχει επικριθεί, κύριως αναφορικά με τη συναίνεση. Η CRB Cunninghams εξήγησε πως εν προκειμένω, το σύστημα διαφέρει και είναι απαραίτητη η γονική συγκατάθεση. Εκπρόσωπος του συμβουλίου του Βορείου Έρσαϊρ εξήγησε πως το σύστημα εξυπηρέτησης των μαθητών έφτανε σε ένα φυσικό “τέλμα” και πως μια νέα τεχνολογία που θα έκανε τη διαδικασία πιο διαδραστική και αποτελεσματική ήταν απαραίτητη. “Δεδομένων των συνεχών ρίσκων που συνεπάγεται η ύπαρξη της Covid-19, το συμβούλιο επικροτεί την ανέπαφη αναγνώριση καθώς παρέχει ένα ασφαλέστερο περιβάλλον τόσο για τους μαθητές όσο και για το προσωπικό. Η αναγνώριση προσώπου κρίνεται λοιπόν ως η βέλτιστη επιλογή απ’ όλες τις απόψεις”.