Με κατηγορηματικό τρόπο καταδίκασε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας τα επεισόδια που σημειώθηκαν την Πέμπτη έξω από το θέατρο «Χυτήριο» στην Ιερά Οδό, με αφορμή την πρεμιέρα της παράστασης «Corpus Christi». Αντιδράσεις από κόμματα και οργανώσεις. 

Ads

«Καταδικάζω απερίφραστα τα χθεσινά θλιβερά επεισόδια. Η τέχνη και ο πολιτισμός υπόκεινται στους δικούς τους κανόνες. Πρωτίστως στην ανεκτικότητα απέναντι σε όποιον έχει και εκφράζει διαφορετική γνώμη ή άποψη» αναφέρει σε δήλωσή του ο κ. Τζαβάρας, τονίζοντας:
 
«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε ούτε στη λογοκρισία να πάρει τη θέση της κριτικής, ούτε στην αυτοδικία να πάρει τη θέση της δικαιοσύνης. Σε μια εποχή που ο πολιτισμός και η τέχνη πρέπει να γίνουν το αντίδοτο στην οικονομική και κοινωνική κρίση, είναι απαράδεκτο να υπάρχουν μειοψηφίες που εμφανίζονται ως αυτόκλητοι εγγυητές της κοινωνικής, αισθητικής και εθνικής ευταξίας -όπως αυτοί την εννοούν- και να προσπαθούν με τη βία να αναιρέσουν και να εξαλείψουν κάθε αντίθετη, με τις θέσεις τους, άποψη».

Επίθεση στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Δένδια εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ, καταλογίζοντάς του πως δεν έλαβε τα αναγκαία μέτρα για να προληφθούν τα επεισόδια στο θέατρο «Χυτήριο». «Καθώς ο κ. Δένδιας αποφάσισε χτες ότι το δεξιό είναι το φιλικότερο από τα άκρα που κατά τα άλλα αντιμάχεται, η Δικαιοσύνη κατέστη ανενεργή» σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.
 
«Δεκάδες αστυνομικοί παρακολουθούσαν επί ώρες τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής, που βρέθηκαν χτες στο Θέατρο Χυτήριο σε ρόλο μπράβου, να βρίζουν χυδαία, να προπηλακίζουν, να επιτίθενται βίαια και να απειλούν, και ω του θαύματος, να καταφέρνουν εν τέλει τη ματαίωση της παράστασης και την απελευθέρωση συλληφθέντα στα έκτροπα» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.
 
«Στην Ελλάδα του 2012, και όχι σε κάποιο θεοκρατικό καθεστώς, μερικές δεκάδες μέλη παραθρησκευτικών οργανώσεων και μια ομάδα βουλευτών και μελών της Χρυσής Αυγής είναι δυνατό να επιβάλουν τη δική τους νομιμότητα, με το κράτος σε ρόλο εγγυητή της απρόσκοπτης δράσης του παρακράτους και του δικαιώματος στη λογοκρισία και τον φονταμενταλισμό» υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και καταλήγει: «αυτό που διακυβεύεται είναι αν η κυβέρνηση και η Ελληνική Αστυνομία θα συνεχίσουν να επιτηρούν την κατάλυση της δημοκρατίας, με ή χωρίς προσχήματα, και αν το θρησκευτικό συναίσθημα θα επιβάλλεται διά νόμου – του νόμου των νεοναζί, που δεν φημίζονται για τη χριστιανική ηθική τους».
 
«Η Χρυσή Αυγή έχει ξεπεράσει τα όρια της δημοκρατικής νομιμότητας» δηλώνει σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά. Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, κατηγορεί τη Χρυσή Αυγή ότι εκμεταλλευόμενη τις δυσκολίες των πολιτών λόγω κρίσης, προχωρεί σε «ναζιστικές παρεμβάσεις» και «αντιδημοκρατικές ενέργειες». Προειδοποιεί επίσης όποιον στηρίζει για ψηφοθηρικούς λόγους αυτές τις πρακτικές που οδηγούν «στον εκφασισμό της κοινωνίας», να γνωρίζει ότι θα πέσει και αυτός κάποια στιγμή θύμα τους.
 
«Ο ναζιστικός θίασος μαζί με παραεκκλησιαστικούς κομπάρσους επιδιώκει να επιβάλει καθεστώς λογοκρισίας στις καλλιτεχνικές παραγωγές, αποκαλύπτοντας τον συστημικό και βρώμικο ρόλο της Χρυσής Αυγής», σχολίασε το ΚΚΕ με αφορμή τα χθεσινά επεισόδια έξω από το θέατρο Χυτήριο. Κάλεσε επίσης τον λαό να απομονώσει τη Χρυσή Αυγή και «να καταδικάσει το ναζιστικό τραμπουκισμό γιατί όπου κι αν εκδηλώνεται, στις γειτονιές, στους χώρους δουλειάς, στα θέατρα, στόχο έχει τα λαϊκά δικαιώματα, το εργατικό και λαϊκό κίνημα».

«H κυβέρνηση δια των ανδρών της ΕΛ.ΑΣ. έδωσε για άλλη μια φορά τα διαπιστευτήριά της στους φασίστες» επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό καταδικάζοντας τα όσα έλαβαν χώρα έξω από το θέατρο Χυτήριο.
 
«Καλούμε τους ανθρώπους και τις συλλογικότητες των γραμμάτων και των τεχνών να μην υποκύψουν στον σκοταδισμό των ταγμάτων εφόδου και να ορθώσουν τείχος αντίστασης στο φασισμό, καταδικάζοντας τους χθεσινούς τραμπουκισμούς και την απροκάλυπτη συνεργασία των ανδρών της ΕΛ.ΑΣ., συγκροτώντας αντιφασιστικό μέτωπο προστασίας της ελεύθερης καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργίας. Καλούμε τους συντελεστές της παράστασης Corpus Christi να μην υποκύψουν στην τρομοκρατία και να ορίσουν νέα ημερομηνία πρεμιέρας, όπου θα έχουν – ας είναι βέβαιοι – πλήθος θεατών και συμπαραστατών» καταλήγει η Κίνηση.

Ads

«Χθες βράδυ γίναμε μάρτυρες άλλης μίας οργανωμένης “οπερέτας” από τραμπούκους βουλευτές και μέλη της ναζιστικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής εναντίον της ελευθερίας της έκφρασης και της καλλιτεχνικής δημιουργίας», αναφέρει η νεολαία της ΔΗΜΑΡ με αφορμή τα επεισόδια στο θέατρο Χυτήριο. «Επιτέθηκαν, επιπλέον, κατά θεατών, καλλιτεχνών και δημοσιογράφων. Το δικαίωμα των επιλογών και του αυτοπροσδιορισμού είναι μάλλον άγνωστο για τους Χρυσαυγίτες, οι οποίοι έχρισαν τους εαυτούς τους ακόμα και “κριτικούς θεάτρου”», παρατηρεί σε σχετική ανακοίνωση.