Ριζικές αλλαγές στην ποινική νομοθεσία αλλά και στον τρόπο εκδίκασης των ποινικών υποθέσεων φέρνει το σχέδιο του νέου Ποινικού Κώδικα και νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από τον υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου.

Ads

Η διαβούλευση των νέων δύο Κωδίκων ολοκληρώνεται σε 21 ημέρες και θα ψηφιστεί από την Βουλή με τη διαδικασία των Κωδίκων, δηλαδή δεν θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο κατ΄ άρθρον, αλλά ως ένα άρθρο και σε μια συνεδρίαση της Βουλής, ενώ θα δοθεί χρόνος για την έναρξη εφαρμογής των δύο Κωδίκων. Την αντίδρασή της σε κάποιες από τις προωθούμενες αλλαγες εξέφρασε η ΝΔ αλλά και η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ.

Οι ενστάσεις της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ

Πιο συγκεκριμένα, η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την αντίθεσή της σε ό,τι αφορά στις ποινές για τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και τον βιασμό.

Ads

Όπως ανέφερε σχετικά με το νέο Άρθρο 187 Π.Κ.: «Ενώ μέχρι σήμερα η διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης τιμωρείται με πλαίσιο ποινής 10 – 20 χρόνια, στην προτεινόμενη διάταξη το πλαίσιο μειώνεται στα 5 – 10 χρόνια, γεγονός που εξισώνει την ευθύνη της ηγεσίας μιας εγκληματικής οργάνωσης με την αντίστοιχη του απλού μέλους. Στην συγκυρία που η μεγαλύτερη δίκη της νεότερης ελληνικής ιστορίας που έχει ως βασικό διακύβευμα τον χαρακτηρισμό της Χρυσής Αυγής ως “εγκληματικής οργάνωσης”, είναι απαράδεκτο ο νέος Ποινικός Κώδικας να ανοίγει παράθυρα ευνοϊκότερης μεταχείρισης για τα ηγετικά στελέχη της νεοναζιστικής συμμορίας. Η συντριπτική καταδίκη της Χρυσής Αυγής, σε θεσμικό και κοινωνικό επίπεδο, δεν χωρά υπαναχωρήσεις και αστερίσκους, πολύ περισσότερο όταν προκύπτουν από τεχνοκρατικές προτάσεις που αγνοούν τα πολιτικά και κοινωνικά διακυβεύματα της εποχής».

«Σχετικά με το Άρθρο 336 Π.Κ. και ενώ η διεθνής τάση συζητά ήδη για την διεύρυνση της νομικής έννοιας του βιασμού, η προτεινόμενη διάταξη επιχειρεί να εισαγάγει αυστηρότερες προϋποθέσεις για την τέλεση του εγκλήματος, κάνοντας έτσι πιο δύσκολη την στοιχειοθέτηση του βιασμού. Σε μια συγκυρία που έρχονται συνεχώς στην επιφάνεια περιστατικά βιασμού, σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης γυναικών και lgbtqi+ ατόμων, η έννοια του εγκλήματος θα πρέπει να «ανοίγει» για να χωρέσει παρόμοια περιστατικά, παρά να «κλείνει», βάζοντας περισσότερο νερό στο μύλο της έμφυλης βίας και αγνοώντας έτσι, το γεγονός ότι πολλοί βιασμοί γίνονται μεν χωρίς τη χρήση σωματικής βίας, με την απουσία όμως, ελεύθερης συναίνεσης του θύματος», πρόσθεσε η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ.

Επίθεση από τη ΝΔ

«Το νομοσχέδιο που έδωσε για διαβούλευση το Υπουργείο Δικαιοσύνης προβλέπει απαράδεκτες μειώσεις ποινών τόσο για τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, όσο και για την κατασκευή και κατοχή μολότοφ», σημείωσε από την πλευρά της η ΝΔ, κάνοντας επίθεση στην κυβέρνηση για τις καθυστερήσεις στη δίκη της Χρυσής Αυγής κι επαναλαμβάνοντας τις αιτιάσεις της περί ανομίας. «Οι σκανδαλώδεις αυτές διατάξεις ευνοούν ευθέως τη Χρυσή Αυγή, αλλά και τους ταραξίες και τους κουκουλοφόρους που καταστρέφουν καθημερινά ανενόχλητοι δημόσια και ιδιωτική περιουσία, έχοντας μετατρέψει τα πανεπιστήμια σε παρασκευαστήρια μολότοφ. Η εύνοια της κυβέρνησης προς τη Χρυσή Αυγή δεν είναι καινούργια, αφού εδώ και τέσσερα χρόνια καθυστερεί τη δίκη της με φαιδρά προσχήματα. Όπως δεν είναι καινούργια και η ανοχή της στους κουκουλοφόρους που έχουν καταλάβει τα πανεπιστήμια εξευτελίζοντας την έννοια του ασύλου. Ως εδώ. Καλούμε την κυβέρνηση να ανακαλέσει αμέσως τις προτεινόμενες ρυθμίσεις και να μην τις καταθέσει καν στη Βουλή», σημείωσε η αξιωματική αντιπολίτευση.

Η απάντηση Καλογήρου

«Η δημιουργία εντυπώσεων σχετικά με τα θέματα λειτουργίας και απονομής της Δικαιοσύνης στη χώρα αποτελεί, δυστυχώς, πάγια τακτική και επαναλαμβανόμενο θεσμικό ατόπημα της ΝΔ», ήταν η άμεση απάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου και επανέλαβε ότι θα κληθούν οι τομεάρχες Δικαιοσύνης των κοινοβουλευτικών ομάδων προκειμένου να καταθέσουν τις απόψεις τους. Ακόμη, ο κ. Καλογήρου, ανέφερε ότι «είναι επίσης γνωστό, ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης, επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ, σε συνεργασία με τις διοικήσεις των δικαστηρίων, έχει δώσει λύσεις στο θέμα των αιθουσών και των δικασίμων, συμβάλλοντας καίρια στην επιτάχυνση της δίκης της Χρυσής Αυγής».

Αντιδράσεις και για τη δήλωση Κυρίτση

Εν τω μεταξύ νέες αντιδράσεις από τη ΝΔ προκάλεσε μια αναφορά του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Κυρίτση, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, σχετικά με τις προτεινόμενες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και συγκεκριμένα στο ζήτημα των μολότοφ. «Δεν ξέρω αν οι μολότοφ πρέπει να είναι κακούργημα ή πρέπει να είναι πλημμέλημα, πάντως στα 30 και χρόνια που ήμουν δημοσιογράφος δεν θυμάμαι ποτέ κανείς να έχει σκοτωθεί από μολότοφ ή από κάτι αντίστοιχο. Ευτυχώς στις συγκρούσεις “στον δρόμο” που λέμε, στην Ελλάδα τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια δεν υπήρχαν τέτοιου είδους τραγικά περιστατικά», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κυρίτσης.

Άμεση ήταν η αντίδραση της ΝΔ, που συνέδεσε τις δηλώσεις Κυρίτση με τον εμπρησμό της Marfin το 2010. «Υπάρχει, άραγε, όριο στο θράσος των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ; Προφανώς όχι. Το μόνο που απομένει στον κ. Κυρίτση είναι να πει στις οικογένειες των θυμάτων της Marfin ότι οι άνθρωποί τους πέθαναν από βραχυκύκλωμα. Μόνο ντροπή», ανέφερε σε ανακοίνωση της η ΝΔ.