Ένοντες αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ, περί τουρκικού δακτύλου στους εμπρησμούς ελληνικών δασών τη δεκαετία του 1990 επί πρωθυπουργίας Τανσού Τσιλέρ. Κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν διερεύνηση του θέματος και αποκατάσταση της ζημιάς που υπέστη η Ελλάδα. Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Γρ. Δελαβέκουρας, χαρακτήρισε σοβαρές τις πληροφορίες, τόνισε ότι πρέπει να διερευνηθούν και υποστήριξε ότι η ελληνική πλευρά αναμένει να ενημερωθεί από τις αρμόδιες Αρχές της Τουρκίας.
 

Ads

Υπενθυμίζεται ότι σε δηλώσεις του στην τουρκική εφημερίδα Βirgun, ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ, υποστηρίζει εμμέσως πλην σαφώς ότι οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες είχαν συμμετοχή στις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ελλάδα μεταξύ του 1995 και του 1997. Πρωθυπουργός της Τουρκίας τότε, ήταν η Τανσού Τσιλέρ. Επιπλέον κάνει λόγο για κονδύλια που δόθηκαν τότε ώστε να προκληθεί αποσταθεροποίηση με πραξικόπημα κατά του προέδρου Αλίγιεφ του Αζερμπαϊτζάν αλλά και πυρκαγιές σε ελληνικά δάση.

«Βαριές σκιές στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις ρίχνουν οι αποκαλύψεις του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας κ. Μεσούτ Γιλμάζ ότι το «βαθύ κράτος» της Τουρκίας έκαιγε Ελληνικά δάση, στο πλαίσιο επιχειρήσεων των μυστικών υπηρεσιών» δηλώνει σχετικά ο τομεάρχης Εξωτερικής Πολιτικής της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος.  

«Η κυβέρνηση Ερντογάν οφείλει να παράσχει προς την Ελλάδα την απαιτούμενη, σε βάθος, ενημέρωση για όλες τις πτυχές της σκοτεινής αυτής υπόθεσης και να προχωρήσει στην πλήρη αποκατάσταση της μεγάλης ζημιάς που υπέστη η Ελλάδα. Επιπλέον, επιβάλλεται να υπάρξει κατηγορηματική δημόσια δέσμευση από Τουρκικής πλευράς ότι τέτοιου είδους “βρώμικες επιχειρήσεις” έχουν πάψει να σχεδιάζονται και να εκτελούνται από τις μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας και τα διάφορα παρακλάδια τους» τονίζει.

Ads

«Το πολιτικό θέμα που έχει προκύψει είναι τεράστιο και πρέπει να απασχολήσει – εκτός των άλλων- και τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την οποία επιθυμεί να προσεγγίσει, ακόμη περισσότερο, η σημερινή Τουρκία» καταλήγει.

«Οι δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ, στο βαθμό που ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, δημιουργούν μείζων πολιτικό θέμα στις σχέσεις των δύο χωρών. Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει άμεσα να ζητήσει εξηγήσεις για την ισχύ των δηλώσεων» αναφέρει σε ανακοίνωσή του, το γραφείο Τύπου του ΣΥΝ.
 
«Οι δηλώσεις Γιλμάζ που αποκαλύπτουν ότι επί κυβερνήσεως Τσιλέρ είχε διατεθεί ειδικό κονδύλι για τον εμπρησμό των δασών των νησιών μας του Ανατολικού Αιγαίου, αποκαλύπτουν με τον πιο ανατριχιαστικό τρόπο τις πρακτικές της Τουρκίας. Δημιουργούν μείζονος σημασίας πολιτικό θέμα, το οποίο η ελληνική κυβέρνηση δεν πρέπει να αφήσει χωρίς διερεύνηση» σημειώνει από την πλευρά της, η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία καλεί την κυβέρνηση, να καταγγείλει μέσω του υπουργού Εξωτερικών το γεγονός στην ΕΕ και όλα τα διεθνή φόρα και να διεκδικήσει από την Τουρκία αποζημιώσεις για το κόστος αποκατάστασης και τις ευρύτερες οικονομικές επιπτώσεις. Τέλος, ζητά από το ΥΠΕΚΑ να ολοκληρώσει τάχιστα τις υπόλοιπες μελέτες αναδασώσεων στα νησιά αυτά.
 
«Όταν ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ, τότε Βουλευτής της ΝΔ, κ. Γ. Καρατζαφέρης, είχε τολμήσει και είχε αναφερθεί στη δράση Τούρκων πρακτόρων – εμπρηστών, το πολιτικό κατεστημένο είχε αντιδράσει με τα συνήθη αντανακλαστικά, περί ακροτήτων και συναφών… αηδιών» σημειώνεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΛΑΟΣ, αναφορικά με τις δηλώσεις του Tούρκου πρώην πρωθυπουργού Μεσούτ Γιλμάζ. «Τώρα, από τα χείλη ενός πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας ομολογείται το έγκλημα. Να χαίρονται τους φίλους και τους κουμπάρους τους» προστίθεται στην ανακοίνωση.

ΥΠΕΞ: Σοβαρές οι πληροφορίες και πρέπει να διερευνηθούν

Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τις πληροφορίες που αποδίδονται στον πρώην Πρωθυπουργό της Τουρκίας Μ. Γιλμάζ, υποστήριξε ότι «οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και που αποδίδονται από τον τουρκικό Τύπο στον πρώην Πρωθυπουργό της Τουρκίας Μ. Γιλμάζ είναι σοβαρές και πρέπει να διερευνηθούν. Η ελληνική πλευρά αναμένει να ενημερωθεί από τις αρμόδιες Αρχές της Τουρκίας».