Αντιδράσεις στην αντιπολίτευση αλλά και τα συνδικάτα έχουν προκαλέσει οι προωθούμενες από την κυβέρνηση αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και στις αμοιβές των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, με τον πρωθυπουργό να στρέφεται προς τους πολιτικούς αρχηγούς σε αναζήτηση συναίνεσης, η οποία όμως φαίνεται ανέφικτη.

Ads

Ο Γιώργος Παπανδρέου, επικαλούμενος την προγραμματισμένη για τις 16-17 Δεκεμβρίου Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, κάλεσε τους πολιτικούς αρχηγούς να προσέλθουν από Δευτέρα στο Μέγαρο Μαξίµου προκειμένου να αποσπάσει την ευρύτερη δυνατή συναίνεση επί των προαναφερθέντων αλλαγών. Σύμφωνα με πληροφορίες των “Νέων”, ο Α. Σαμαράς θα συναντήσει τον πρωθυπουργό την Τρίτη, ενώ ο Α. Τσίπρας αρνήθηκε τη συνάντηση.

Επεισοδιακή ήταν ωστόσο η χθεσινή συνεδρίαση στη Βουλή με συγκρούσεις “κορυφής” μεταξύ πρωθυπουργού και Γενικής Γραμματέως του ΚΚΕ, αλλά και του προέδρου του ΣΥΝ, γεγονός που δημιουργεί χαμηλές προσδοκίες για συναίνεση, ειδιαίτερα όσον αφορά στα κόμματα της Αριστεράς.

Εκτός από τα συνδικάτα που διοργανώνουν μπαράζ απεργιακών κινητοποιήσεων την ερχόμενη εβδομάδα με αποκορύφωση την πανεργατική απεργία της 15ης Δεκεμβρίου, η ανατροπή του καθεστώτος των εργασιακών σχέσεων που προωθεί η κυβέρνηση έχει προκαλέσει σκεπτικισμό και στην Κοινοβουλευτική Οµάδα του ΠΑΣΟΚ. Στο πλαίσιο αυτό, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο από πλευράς ΠΑΣΟΚ, να συγκληθεί η Κοινοβουλευτική Οµάδα του κόμματος, με αφορμή και την έναρξη της συζήτησης για τον προϋπολογισµό του 2011 στο τέλος της προσεχούς εβδοµάδας.

Ads

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά “Τα Νέα”, “το Μέγαρο Μαξίµου που ανησυχεί σφόδρα για πιθανές διαρροές κατά την ψηφοφορία έχει δώσει εντολή σε όλους όσοι ασχολούνται µε την Κ.Ο. να µετάσχουν σε µια συντονισµένη επιχείρηση προσέγγισης των διαφωνούντων βουλευτών προκειµένου να αποφευχθούν… ατυχήµατα, όπως αυτά που συνέβησαν κατά την ψηφοφορία για την επικύρωση του Μνηµονίου την περασµένη άνοιξη”.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο χώρος των ΔΕΚΟ που παραδοσιακά αποτελούσε τη µεγάλη δύναµη του ΠΑΣΟΚ στον συνδικαλισµό, τείνει σήμερα να μετατραπεί στο μεγαλύτερο ίσως “αγκάθι” για την κυβέρνηση, καθώς οι σοβαρότατες περικοπές στις αµοιβές των εργαζοµένων στις ΔΕΚΟ δηµιουργούν συνθήκες διαµόρφωσης κινήµατος αντίστασης στις αλλαγές. Παρά τις επαφές κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών με συνδικαλιστικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ στις ΔΕΚΟ, τα αποτελέσµατα ήταν µηδαµινά, µε τους συνδικαλιστές να σηκώνουν τα χέρια και να δηλώνουν ότι «πιέζει η βάση» και οι ίδιοι είναι αδύνατον να τη διαχειριστούν, αναφέρουν χαρακτηριστικά “Τα Νέα”.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι οι απεργιακές κινητοποιήσεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς, που αναµένεται να παραλύσουν την πρωτεύουσα από την Κυριακή και µετά, εγκρίθηκαν από τους εργαζοµένους παρά το γεγονός ότι η ηγεσία της ΠΑΣΚΕ ήταν αντίθετη και το µόνο που κατάφερε ήταν να αποτρέψει έναρξη των κινητοποιήσεων από χθες Παρασκευή.

Ανησυχία ταυτόχρονα προκαλεί στην κυβέρνηση και το γεγονός ότι δεν έχουν εκδηλώσει τις προθέσεις τους οι συνδικαλιστικοί ηγέτες της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, του ΟΛΠ, των ΕΛΠΕ και άλλων νευραλγικών ΔΕΚΟ, που δεν έχουν ακόµη καθορίσει τη στάση τους.