Την υλοποίηση των σχεδίων της για την ιδιωτικοποίηση του κρίσιμου τομέα της δημόσιας υγείας έβαλε μπροστά η κυβέρνηση αφού πριν δυο ημέρες και μόνο με τις ψήφους των κυβερνητικών βουλευτών πέρασε – για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας – η μετατροπή του νομικού καθεστώτος δημόσιου νοσοκομείου. Πρόκειται για το δημόσιο νοσοκομείο της Κομοτηνής που μετατρέπεται σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ), μέσω του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας που αφορά την κύρωση των αλλαγών της δωρεάς από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Οι αντιδράσεις είναι φυσικά έντονες τόσο επίπεδο γιατρών και εργαζομένων στο νοσοκομείο, όσο και σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας. 

Ads

«Στόχος να τα δώσουν όλα στους ιδιώτες»

Στη Βουλή η κυβέρνηση βρήκε απέναντι της την αντιπολίτευση που φυσικά δεν πείστηκε από το κυβερνητικό επιχείρημα ότι η ιδιωτικοποίηση δεν είναι… ιδιωτικοποίηση. «Εξασφαλίζεται απλώς ο πιο ευέλικτος και καλύτερος τρόπος λειτουργίας του και σε καμία περίπτωση δεν ιδιωτικοποιείται», υποστήριξαν οι εισηγητές της ΝΔ. Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώην αναπληρωτής Υγείας Παύλος Πολάκης κατηγόρησε την νυν ηγεσία του υπουργείου ότι με την μετατροπή των νοσοκομείων σε Ιδιωτικού Δικαίου υλοποιεί σχέδιο για να μην ελέγχονται οι πράξεις της διοίκησης για προμήθειες και προσλήψεις και να εξαιρούνται από το δημόσιο λογιστικό και τους ελέγχους και επιπλέον επιχειρεί να εξυπηρετηθεί ο στόχος της κυβέρνησης για ΣΔΙΤ, μετατροπή των Νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ και εκχώρησή τους στους ιδιώτες.

Τέλος κατηγόρησε την κυβέρνηση για ακυρώσεις διαγωνισμών προμήθειας ιατρικού εξοπλισμού σε πέντε μεγάλα νοσοκομεία (Νίκαιας, Τζάνειου, Μεταξά, Ασκληπιείου Βούλας και Αττικού) καθώς και για την ακύρωση της εγκατάστασης και λειτουργίας τεσσάρων μηχανημάτων Κύκλοτρον για την παραγωγή ραδιοφαρμάκου για τα PET-CT που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία της Κρήτης, των Ιωαννίνων και της Λάρισας καθώς και στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τον Παύλο Πολάκη η κίνηση αυτή «επιβεβαιώνει ότι το σχέδιο της κυβέρνησης είναι να τα δώσει όλα στους ιδιώτες» αδιαφορώντας για την ανάπτυξη τεχνολογιών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ερευνητικούς και θεραπευτικούς σκοπούς αλλά και την μείωση της ανεργίας και του brain drain.

Ads

«Επιχείρηση άλωσης του δημόσιου χαρακτήρα της υγείας»

Οργισμένοι, αλλά κυρίως ανήσυχοι, δηλώνουν, σύμφωνα με το xronos.gr, οι εργαζόμενοι του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου Κομοτηνής που βλέπουν μία επιχείρηση «άλωσης» του δημόσιου χαρακτήρα της Υγείας, και μία απόπειρα «υβριδικής» ιδιωτικοποίησης του νοσοκομείου της Κομοτηνής. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα δήλωσε για το θέμα ο πρώην διοικητής του νοσοκομείου Κομοτηνής Γιώργος Φιλιππίδης, ο οποίος σημείωσε ότι η αρχική συμφωνία προέβλεπε τη διατήρηση του καθεστώτος Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου. «Είναι μία απόφαση της κυβέρνησης (σ.σ. η αλλαγή από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ). Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος δεν έχει λόγο σε αυτό – το ίδρυμα έχει λόγο στην κατασκευή και την παράδοση του κτιρίου. Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος δεν νομοθετεί». 

«Δυσάρεστες και απαράδεκτες» χαρακτήρισε τις εξελίξεις, η γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων Μαρία Ντικούδη και συμπλήρωσε ότι «έχουμε αλλαγή του νομικού καθεστώτος λειτουργίας του νοσοκομείου και του παλιού και του καινούργιου, αφού η αλλαγή σε ΝΠΙΔ πρέπει να γίνει 18 μήνες πριν τη μετακόμιση στο νέο νοσοκομείο». Η γραμματέας υπογράμμισε ότι οι εργαζόμενοι «δεν είχαν την κατάλληλη ενημέρωση για όλα αυτά», ενώ σε όλες τις ενημερώσεις που είχε παρακολουθήσει το συλλογικό όργανό, δεν είχε γίνει ποτέ λόγος για ΝΠΙΔ.

«Το υγειονομικό μέλλον της περιοχής» είναι το βασικό διακύβευμα για τον Αλέκο Σπανό, τον αντιπρόεδρο του Συλλόγου,  ο οποίος έσπευσε να διευκρινίσει ότι «δεν τίθεται θέμα για την ανέγερση του νέου νοσοκομείου, αυτή είναι αποφασισμένη από την προηγούμενη κυβέρνηση». Ο κ. Σπανός εξέφρασε επίσης το φόβο ότι «μπορεί να γίνουμε υγειονομικοί μετανάστες σε γειτονικά νοσοκομεία», ενώ κατά τη δική του εκτίμηση η αλλαγή σε ΝΠΙΔ συνιστά ένα «πείραμα ιδιωτικοποίησης της υγείας, που ξεκινάει από την Κομοτηνή» και σημείωσε ότι «εμείς δεν θα γίνουμε πειραματόζωα».

«Εμείς οι εργαζόμενοι θα υπακούμε στις εντολές του ιδιώτη, άρα χάνεται ο ανθρωποκεντρικός χαρακτήρας της Υγείας», όλα αυτά μάλιστα την ώρα που «το ελληνικό δημόσιο αναλαμβάνει όλες τις δαπάνες του ιδρύματος χωρίς ο ιδιώτης να έχει καμία ευθύνη» σχολιάζει από την πλευρά της η συνδικαλίστρια Μαρίνα Αποστολίδου, σημειώνοντας «δεν μιλάμε για δωρεά, αλλά για επιχείρηση».

«Ξεκινούν το μοντέλο ιδιωτικοποίησης από την Κομοτηνή»

Ανακοίνωση συμπαράστασης στους εργαζόμενους και την τοπική κοινωνία εξέδωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) ασκώντας παράλληλα σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση. «Η λειτουργία του νέου Νοσοκομείου προβλέπεται να  γίνει ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Η μετατροπή του νομικού καθεστώτος βρίσκεται στα σχέδια της κυβέρνησης και όχι του Ιδρύματος που μέχρι τώρα έχει προσφέρει πολλές δωρεές εκατομμυρίων ευρώ στο σύστημα Υγείας χωρίς να θέτει όρους αλλαγής της νομικής μορφής των φορέων και των δράσεων που χρηματοδοτεί».

«Η κυβέρνηση θέλει να ξεφορτωθεί τη δαπάνη της Δημόσιας Υγείας και να τη φορτωθούν οι πολίτες. Θέλει εργαζόμενους με ελαστικές μορφές απασχόλησης. Ξεκινάει το μοντέλο ιδιωτικοποίησης από το Νοσοκομείο Κομοτηνής. Ένα ακριτικό Νοσοκομείο που θα έπρεπε να είναι για εθνικούς λόγους καθαρά δημόσιο». «Η κυβέρνηση δείχνει τις προθέσεις της. Όποιο νέο Νοσοκομείο λειτουργήσει από εδώ και στο εξής θα λειτουργεί ως ΝΠΙΔ (π.χ. Χαλκίδα). Δεν θα το επιτρέψουμε! Οι εργαζόμενοι και η κοινωνία είναι αντίθετοι στα σχέδια αυτά. Στην Κομοτηνή θα οργανώσουμε δυναμικές κινητοποιήσεις», καταλήγει η ΠΟΕΔΗΝ. 

Στο πλευρό των εργαζομένων του Σισμανόγλειου Νοσοκομείο Κομοτηνής τάσσεται και το νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ στη Ροδόπη, το οποίο εκπροσωπήθηκε και στην συγκέντρωση που έγινε στο νοσοκομείο το μεσημέρι της Πέμπτης. Στο πλαίσιο των αντιδράσεων ετοιμάζονται κινητοποιήσεις με την πρώτη να λαμβάνει χώρα στις 18 Φεβρουαρίου. Στο πλευρό, των εργαζομένων τάχθηκαν οι τοπικές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, ενώ αρνητικά επί της εξέλιξης ψήφισε και το διοικητικό συμβούλιο του Νοσοκομείου. 

* Πηγή φωτογραφίας: xronos.gr