Αίσθηση έχουν προκαλέσει οι νέες δηλώσεις του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότη Μηταράκη, μετά τις σοβαρές ταραχές στη Λέσβο και την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για τη διαχείριση του προσφυγικού, ο οποίος άφησε υπαινιγμούς εναντίον των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και έκανε λόγο για ορισμό εθνικού συντονιστή για τον έλεγχο των ΜΚΟ λέγοντας «οι όποιες εξαιρέσεις θα αντιμετωπιστούν με διαφορετική νοοτροπία από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια».

Ads

Μια αναδρομή στις υποθέσεις διασπάθισης δημόσιων πόρων για οργανώσεις καθώς και αρμόδια υπουργεία που τις χρηματοδότησαν,  αναδεικνύει ότι αυτές αναδείχτηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση και αφορούσαν την περίοδο μέχρι το 2014. Πιο αναλυτικά:

2016: Η Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών ερευνά ακόμη 198 προγράμματα, για τα οποία είχαν εκταμιευτεί κάποιες δόσεις, αλλά δεν είχαν κλείσει δημοσιονομικά και έμεναν σε εκκρεμότητα. 46 ΜΚΟ στον εισαγγελέα. Υποθέσεις Διαφθοράς και υπαξαίρεσης. Αυτή η δίωξη αφορά την περίοδο 2000-2010.
2016:  Στην Εισαγγελία Εγκλημάτων Διαφθοράς στέλνει το υπουργείο Εξωτερικών και η αρμόδια Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) τον φάκελο σχετικά με τη χρηματοδότηση τριών ΜΚΟ (περίοδος 2002-2003) για τέσσερα προγράμματα, συνολικού ύψους 6.328.153,86 ευρώ. (Εφ. Συν)

2017: Στην Εισαγγελία Εγκλημάτων Διαφθοράς διαβιβάστηκαν φάκελοι σχετικοί με το Μνημόνιο Κατανόησης με την «Αφρικανική Ένωση» και το Μνημόνιο Κατανόησης για το «Κέντρο Κλιματικής Αλλαγής της Κοινότητας της Καραϊβικής», όπως κάνει γνωστό, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, στις 5 Μαρτίου, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Νίκος Κοτζιάς διαβίβασε το εν λόγω έγγραφο σε απάντηση ερώτησης που είχε καταθέσει ο βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος, έπειτα από ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών για την ανάκτηση ποσών που είχαν δοθεί από την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας, κατά την περίοδο 2008-2009. 

Ads

2016: Δύο ακόμη φακέλους μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ), για τις οποίες έχουν διατυπωθεί υπόνοιες σχετικά με ύποπτη λειτουργία ή χρηματοδότηση, απέστειλε ύστερα από πολύμηνη έρευνα η Οικονομική Αστυνομία στην εισαγγελία Διαφθοράς. Για τις εν λόγω δύο MKO που ελέγχθηκαν τώρα από το Τμήμα Προστασίας της Δημόσιας Περιουσίας της Οικονομικής Αστυνομίας υπήρξε σχετική παρέμβαση και δήλωση του πρώην υπουργού κ. Νικήτα Κακλαμάνη τον Ιούνιο του 2013 στη Βουλή. Ο κ. Κακλαμάνης είχε ζητήσει από τον τότε υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο να πληροφορηθεί «αν αληθεύει ότι οι ΜΚΟ για την ψυχική υγεία τα τελευταία 15 χρόνια πήραν 1,4 δισ. ευρώ και τι κατέδειξε ο διαχειριστικός έλεγχος που διατάχθηκε πριν από δύο χρόνια». Επίσης ο κ. Κακλαμάνης ανέφερε ότι η ΜΚΟ «Κλίμακα» πήρε 6 εκατ. 714 ευρώ το 2011 και το 2012 άλλα 3 εκατ., ενώ το ζευγάρι που διαχειρίζεται τη ΜΚΟ «Ίρις» έλαβε «προσωπική αμοιβή για δύο χρόνια 1,5 εκατ. ευρώ». (Εφ. Βήμα)

Κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασαν πώς «αυτή είναι η πραγματικότητα για τα έτη 2000-2014. Όποιος παριστάνει σήμερα τον εξυγιαντή τοποθετώντας “εθνικό συντονιστή”, μάλλον ψάχνεται για ένα ακόμα “επιτελικό” στέλεχος το οποίο θα έχει ρόλο “τροχονόμου” στη χρηματοδότηση των ΜΚΟ».