Ανάμικτες αντιδράσεις και προβληματισμοί εκφράζονται από τα πολιτικά κόμματα για τη συμφωνία που επετεύχθη χθες το βράδυ στο Eurogroup και ανοίγει το δρόμο για τη σύναψη της νέας δανειακής σύμβασης της χώρας, η οποία αναμένεται να υπογραφεί στις αρχές Μαρτίου και εφόσον εκπληρωθούν τα προαπαιτούμενα που θέτουν οι δανειστές. «Δικαιώνονται οι προσπάθειες που καταβάλαμε», δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου. Σημαντική και θετική είναι η συμφωνία του Eurogroup, σύμφωνα με τον Αντώνη Σαμαρά. Σε συνέντευξή Τύπου που παραχώρησε η γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, εκτίμησε ότι απλώς μεταφέρεται για αργότερα η ανεξέλεγκτη χρεοκοπία, ενώ ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ξεκαθάρισε ότι η συμφωνία δεσμεύει μόνο όσους την υπογράφουν. Αναμενόμενη τη χαρακτήρισε ο Γιώργος Καρατζαφέρης, τονίζοντας ότι κοινωνικώς δεν θα αποδώσει τίποτα. Προβληματισμένος για την αποτελεσματικότητα της συμφωνίας, δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, ενώ την ανάγκη βαθύτερων αλλαγών τονίζει η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη.

Ads

Κ. Παπούλιας: Πλέον εναπόκειται σε μας να καλύψουμε το χαμένο έδαφος
 
Μετά την απόφαση του Εurogroup εναπόκειται σε μας να εκμεταλλευθούμε την ευκαιρία που μας δίνεται, να τρέξουμε και να καλύψουμε τις ολιγωρίες και την καθυστέρηση των παρελθόντων ετών, ώστε να μπούμε σε πορεία ανάπτυξης, σχολίασε ο Πρόεδρος της Κάρολος Παπούλιας.
 
Η Ελλάδα περνάει μια δύσκολη περίοδο, ωστόσο ο ελληνικός λαός έχει τη δύναμη να ξεπεράσει αυτή την κρίση, εκτίμησε ο κ. Παπούλιας κατά τη συνομιλία του με τον ανώτατο διοικητή Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης του ΝΑΤΟ, ναύαρχο Τζέιμς Σταυρίδη, στο Προεδρικό Μέγαρο. «Χθες», πρόσθεσε, «υιοθετήθηκε μια πολύ σημαντική απόφαση από τους εταίρους μας στην Ευρώπη, ελαφρώνουμε από ένα μεγάλο μέρος του οικονομικού βάρους του δανείου, του χρέους μας» και πλέον σημείωσε, «εναπόκειται σε μας να εκμεταλλευθούμε αυτή την καλή ευκαιρία που μας δίνεται, να μην καθυστερήσουμε, να τρέξουμε πολύ, να καλύψουμε τις ολιγωρίες και την καθυστέρηση των παρελθόντων ετών και να μπούμε σε πορεία ανάπτυξης, για να ξαναγυρίσει η Ελλάδα σε καιρούς που θα είναι ευτυχείς για το λαό της».

«Δικαιωμένος» ο Γιώργος Παπανδρέου
image  
Η απόφαση του Eurogroup αποτελεί μία ακόμη αναγκαία προϋπόθεση, που μπορεί να εγγυηθεί ότι οι θυσίες των Ελλήνων όχι μόνο δεν πάνε χαμένες, αλλά πιάνουν τόπο, εκτιμά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου και εκφράζει την ικανοποίησή του καθώς όπως σημειώνει, με την απόφαση αυτή «δικαιώνονται οι μεγάλες προσπάθειες που καταβάλαμε, για να πείσουμε τους εταίρους μας να καταλήξουν στις αποφάσεις της 26ης και 27ης Οκτωβρίου».
 
Η χώρα, τονίζει μεταξύ άλλων, αποφεύγει την χρεοκοπία και πλέον ανοίγει ο δρόμος για μια νέα αναπτυξιακή προσπάθεια.
 
Στη σχετική του δήλωση ο Γ. Παπανδρέου απευθύνει έκκληση στον ελληνικό λαό, «παρά το μεγάλο τίμημα, να συνεχίσουμε τον αγώνα που αρχίσαμε και να μην αφήσουμε στη μέση την προσπάθεια», διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι «είναι πολλοί πια εκείνοι που τώρα ομολογούν και υπερασπίζονται δημοσίως το δίκαιο των απόψεων και των προτάσεών μας».

Σαμαράς: Σημαντική και θετική η συμφωνία

image

Ads

«Σημαντική» και «θετική», χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, από την Κύπρο, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, την απόφαση του Eurogroup.
 
Ο κ. Σαμαράς επισήμανε ότι η απόφαση απομακρύνει τον κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδας, διασφαλίζει την ευρωπαϊκή της παρουσία και ανοίγει τον δρόμο για εκλογές. «Σε αυτή την απόφαση, η στάση της ΝΔ υπήρξε καθοριστική» σημείωσε.

Παπαρήγα: Μεταφέρεται για αργότερα η ανεξέλεγκτη χρεοκοπία

image
 
Κάλεσμα στο λαό να μην ταυτίσει στη συνείδησή του την ελεγχόμενη χρεοκοπία με τη σωτηρία απηύθυνε η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, η κ. Παπαρήγα εκτίμησε ότι πρόκειται για προσωρινή συμφωνία γιατί «όλα δείχνουν ότι η κρίση θα βαθύνει». Παράλληλα υποστήριξε ότι δεν είναι απίθανο να μεταφέρεται η ανεξέλεγκτη χρεοκοπία για μερικούς μήνες ή ένα χρόνο αργότερα.
 
Παρατήρησε ότι «η τσέπη του λαού θα αδειάσει, η ανεργία θα μεγαλώσει και μεγαλύτερο μέρος του λαού θα νιώσει σχετική και απόλυτη εξαθλίωση». «Τι να το κάνει ο λαός το πρωτογενές πλεόνασμα όταν θα ‘χει ένα τεράστιο έλλειμμα στην καθημερινή του ζωή», διερωτήθηκε και συνέχισε: «Εάν υπάρχει έλλειμμα πάλι θα γίνει στάση πληρωμών, έτσι ή αλλιώς είναι κόλαση για το λαό».
 
Η Αλέκα Παπαρήγα, ανέφερε ακόμη ότι οι όροι που τέθηκαν για πολιτική σταθερότητα, προϋποθέτουν ότι «ο λαός πρέπει να είναι μπρούμυτα στα τέσσερα και να προσκυνάει την εκάστοτε εξουσία, να φοβάται να μη διεκδικεί». «Αυτό θα είναι το νέο όπλο εκβιασμού στη μάχη των εκλογών. Να μην αλλάξει το σκηνικό», πρόσθεσε.
 
«Καλούμε τον λαό στη συνείδησή του να μην ταυτίσει την ελεγχόμενη χρεοκοπία με σωτηρία, να μην πιστέψει στις φρούδες ελπίδες που καλλιεργούν ότι στην Ελλάδα θα γίνουν αθώες επενδύσεις», συμπλήρωσε η κ. Παπαρήγα, υποστηρίζοντας ότι αν γίνουν επενδύσεις δεν θα αντιμετωπίσουν τη φτώχια και την εξαθλίωση. Εξάλλου, επεσήμανε ότι οι τομείς που άμεσα κινδυνεύουν να πέσουν κάτω από το γκρεμό είναι μισθοί, συντάξεις, υγεία, παιδεία, έργα υποδομών… «σε αυτά θα είναι άτακτη η χρεοκοπία».

Τσίπρας: Η συμφωνία αφορά αυτούς που την υπογράφουν

image
 
Η συμφωνία αφορά και δεσμεύει αποκλειστικά αυτούς που υπογράφουν και δεν υπογράφει ο ελληνικός λαός, διεμήνυσε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε δήλωσή του για τις αποφάσεις του Εurogroup. Σύντομα λαός θα ανακτήσει την κυριαρχία του και δεν θα αναγνωρίσει τέτοιου είδους συμφωνίες, το μήνυμά του προς τους δανειστές.
 
Αυτή τη φορά, εκτίμησε, οι πανηγυρισμοί δεν θα κρατήσουν ούτε τρεις μέρες. Χαρακτήρισε τη συμφωνία που επετεύχθη, επώδυνη για την ελληνική κοινωνία, και πρωτοφανή και κατάπτυστη τη δημιουργία του ειδικού ταμείου με στόχο, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «να αποπληρώνονται αποκλειστικά τα χρέη προς τους τοκογλύφους και όχι εσωτερικές κοινωνικές ανάγκες».
 
Είναι, τόνισε, πρωτοφανής σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αποτελεί «μια πρόβα τζενεράλε για τη συνταγματοποίηση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο του νεοφιλελευθερισμού». «Η Ευρώπη οδηγείται δυστυχώς σε δρόμους αποσύνθεσης» συμπλήρωσε.
 
Η συμφωνία, όμως, αυτή αφορά και δεσμεύει αποκλειστικά αυτούς που υπογράφουν, υποστήριξε ο κ. Τσίπρας. «Δεν υπογράφει ο ελληνικός λαός, αλλά μία κυβέρνηση εξ’ ονόματός του που δεν έχει καμία λαϊκή νομιμοποίηση … δεσμεύει μόνο τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου. Δεν δεσμεύει την Ελληνική Δημοκρατία, δεν δεσμεύει την ελληνική κοινωνία, προφανώς και δεν δεσμεύει την Αριστερά» κατέληξε.
 
«Τυράκι» χαρακτήρισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, από την πλευρά του, τις αισιόδοξες προβλέψεις της συμφωνίας του Eurogroup για την Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι «κρύβεται η φάκα». «Η φάκα είναι νέες άγριες περικοπές μισθών, συντάξεων και κοινωνικού κράτους, που θα βαστήξουν τουλάχιστον 10 χρόνια και θα πλήξουν εκατομμύρια Έλληνες, τους πιο φτωχούς κυρίως» σημείωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.
 
Υποστήριξε ακόμη ότι «κρύβεται ακόμα πιο σκληρή και ωμή επιτροπεία η οποία εκφράζεται και με το γεγονός ότι ο λογαριασμός θα είναι υπό διεθνή διαχείριση και τα 130 δις θα δίνονται τμηματικά και μόνο για την εξυπηρέτηση του χρέους». Πρόσθεσε ότι «το σύνολο των 130 δις θα πάνε όλα στους τραπεζίτες και τους δανειστές μας».

Καρατζαφέρης: Αναμενόμενη η απόφαση, δεν θα αποδώσει κοινωνικά

image

Αναμενόμενη χαρακτήρισε ο Γιώργος Καρατζαφέρης την απόφαση του Eurogroup, ωστόσο όπως εκτίμησε, ότι «κοινωνικώς δεν θα αποδώσει τίποτα». «Θα είναι μία σκληρή ζωή σαν να ζεις σε ένα κέντρο εκπαίδευσης … θα ζεις, αλλά σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο και τρόπο ζωής».
 
Μιλώντας στον Real FM, σημείωσε ότι υπήρχε εναλλακτική λύση και αυτή δεν ήταν η χρεοκοπία, επαναλαμβάνοντας τις θέσεις του κόμματός του για πέντε χρόνια περίοδο χάριτος και κεφαλαιοποίηση του χρέους. «Και ξεφτίλες γίναμε διεθνώς και δεν θα βγούμε στις αγορές μέχρι το 2020» παρατήρησε, επισημαίνοντας πως «αν ήθελαν να μας βοηθήσουν θα τηρούσαν τη δική τους απόφαση, της 21ης Ιουλίου, να υπάρχει κι ένα σχέδιο Μάρσαλ ώστε η χώρα να πάρει μπρος».
 
Σύμφωνα με τον κ. Καρατζαφέρη η Ελλάδα θα έχει μέλλον αν ξεσηκωθεί όλος ο ευρωπαϊκός Νότος κατά της επικυριαρχίας της κ. Μέρκελ και υποστήριξε ότι πρέπει να υπάρξει μια δυνατή συμμαχία με Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία.
 
Ερωτηθείς για το θέμα των εκλογών, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ εκτίμησε ότι «τις εκλογές θα τις στείλουν όσο μπορούν πίσω» δεδομένου ότι πρέπει να ληφθούν σκληρά μέτρα στο άμεσο μέλλον, τα οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, θα παρθούν τον Ιούνιο.
 
Κουβέλης: Υπάρχει φόβος για λήψη νέων μέτρων

image
 
Προβληματισμό για την αποτελεσματικότητα της νέας συμφωνίας που επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες εξέφρασε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης. Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ο κ. Κουβέλης σημείωσε ότι στο δεσμευτικό πλαίσιο που συμφωνήθηκε δεν υπάρχει αναφορά στην ανάπτυξη, εκφράζοντας φόβους ότι δεν θα υπάρξουν πρωτογενή πλεονάσματα και θα οδηγηθούμε στη λήψη νέων μέτρων.
 
Ακόμα, ο κ. Κουβέλης ανέφερε ότι οι εκλογές θα πρέπει να γίνουν για να αποφασίσει ο ελληνικός λαός για το περιεχόμενο της πολιτικής και έθεσε ως προϋποθέσεις για συνεργασία την προγραμματική συμφωνία και τις φερέγγυες πολιτικές πρακτικές.

Ανάγκη βαθύτερων αλλαγών βλέπει η Ντόρα Μπακογιάννη

image

H πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη, δήλωσε ότι η απόφαση είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, όμως η χώρα έχει μπροστά της μια δύσκολη πορεία.

«Τώρα πρέπει να γίνουν ακόμη βαθύτερες και ταχύτερες αλλαγές, έτσι ώστε πρωτίστως να μετασχηματίσουμε το κράτος μας και μετά τη χώρα, για να μπορέσει η ελληνική κοινωνία να βγει γρήγορα και οριστικά από την κρίση. Η Δημοκρατική Συμμαχία είναι δικαιωμένη από τις εξελίξεις, γιατί όλο αυτό τον καιρό ακολούθησε με συνέπεια την πολιτική της λογικής, της ενότητας, αλλά πάνω απ’ όλα τη λογική που βάζει το συμφέρον της χώρας πάνω από το κομματικό. Κόντρα στο λαϊκισμό, κόντρα στην ανευθυνότητα».

Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών: Έρχεται μακρά περίοδος πένθους για το λαό
 
Η συμφωνία του Eurogroup στην ουσία αποτελεί απόφαση για ενίσχυση των τραπεζών, διασφάλιση των δανειστών και ταπεινωτική δέσμευση της ελληνικής κοινωνίας στην εξαθλίωση επ’ αόριστον, υποστηρίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του Πανελλήνιου Άρματος Πολιτών, Σωτήρης Στανωτάς, και επισημαίνει ότι «ούτε ένα ευρώ από τα 130 δισεκατομμύρια θα φθάσει στην Ελλάδα και την πραγματική οικονομία». Είναι βέβαιο, εκτιμά, πως τους πανηγυρισμούς των εγχώριων υπαλλήλων της τρόικας διαδέχεται μακρά περίοδος πένθους για το λαό και τη χώρα.
 
Την απόφαση του Eurogroup χαιρετίζει η Δράση
 
Την απόφαση του Eurogroup χαιρέτισε η Δράση, εκτιμώντας ότι ξεπεράστηκε ένα μεγάλο εμπόδιο στον μακρύ και δύσκολο δρόμο της αποκατάστασης της λειτουργικότητας της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο, όπως επισημαίνει, απομένουν να ξεπεραστούν τα μυριάδες εμπόδια που ορθώνουν η νοοτροπία μας, ο κομματισμός, ο συνδικαλισμός και τα κάθε είδους συμφέροντα.
 
«Είναι στο χέρι μας να τα ξεπεράσουμε. Είναι επίσης στο χέρι μας να κερδίσουμε τη μάχη και να απαλλαγούμε από το κατεστημένο που μας οδήγησε σε αυτή την κατάσταση», καταλήγει η ανακοίνωση της Δράσης για την απόφαση στήριξης της Ελλάδας από την ευρωζώνη.