Το ζήτημα της χειμερινής ανάπαυλας στα σχολεία τις ημέρες που έπονται της Καθαράς Δευτέρας τέθηκε στο επίκεντρο συνάντησης που είχαν σήμερα η υπ. Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη και ο υπ. Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος. Σύμφωνα με την Όλγα Κεφαλογιάννη το θέμα μελετάται με «τη δέουσα σοβαρότητα και όχι με τρόπο πρόχειρο και αποσπασματικό». Σύντομα θα γίνουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις, το πιθανότερο την Παρασκευή.

Ads

 
Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αναμένεται να αναληφθεί στα πρότυπα αντίστοιχου θεσμού («Λευκή Εβδομάδα») που τηρούν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες και ο οποίος είναι συνδεδεμένος με διακοπές σε ορεινούς – συχνά χιονισμένους – προορισμούς.
 
Το θέμα μπήκε στο τραπέζι των συζητήσεων κατόπιν πρότασης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) για την τόνωση του χειμερινού τουρισμού.
 
Η εφαρμογή της ωστόσο προϋποθέτει την εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων ώστε να πληγεί κατά το δυνατόν λιγότερο η διδασκαλική περίοδος για αυτό και μελετάται η περικοπή ημερησίων εκδρομών – περιπάτων.  Εξάλλου, όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Παιδείας «το μεγάλο ζητούμενο είναι να μη ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση σε βάρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας».
 
Το υπουργείο Παιδείας προσανατολίζεται στην παροχή δύο ημερών διακοπών κοντά στο τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, έτσι ώστε οι οικογένειες να αξιοποιήσουν κατά το δοκούν την πενθήμερη ανάπαυλα. Σε κάθε περίπτωση, η «Λευκή Εβδομάδα» αναμένεται να ισχύσει μόνο για τα γυμνάσια και τα λύκεια και όχι για τα δημοτικά σχολεία.
 
«Μα είναι δυνατόν αυτό το υπουργείο Παιδείας, που νοιάζεται μη χαθεί ακόμη και μία ώρα μάθημα όταν πρόκειται για απεργία καθηγητών ή για κινητοποίηση μαθητών, να δέχεται να αφιερωθεί μια ολόκληρη εβδομάδα στο… σκι;» σχολίασε ειρωνικά μιλώντας στο «Βήμα» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) Θέμης Κοτσιφάκης, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση αδιαφορεί για τη δημόσια παιδεία.
 
«Οι διακοπές των μαθητών πρέπει να καθορίζονται από εκπαιδευτικές προτεραιότητες και όχι από τις προτεραιότητες των ξενοδόχων» λέει σχετικά ο εκπαιδευτικός Στράτος Στρατηγάκης. Παράλληλα, εκφράζει το ερώτημα πώς θα γίνουν εκδρομές κατά τη «λευκή εβδομάδα» όταν οι γονείς των μαθητών σε μια μεγάλη μερίδα των πολιτών δεν θα διαθέτει μια αντίστοιχα θεσμοθετημένη από την πολιτεία «ανάπαυλα». Αν δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την άδεια, οι εργαζόμενοι γονείς θα αντιμετωπίσουν ένα πρόσθετο πρόβλημα, κυρίως όσοι έχουν μικρά παιδιά, καθώς δεν θα έχουν πού να τα αφήσουν ενώ θα εργάζονται.
 
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων, Βασίλης Τόγιας, ζήτησε η «λευκή εβδομάδα» να είναι επιδοτούμενη από το κράτος.