Ποικίλες αντιδράσεις σε εσωτερικό και εξωτερικό – και συγκεκριμένα στη Γερμανία – έχει ξεσηκώσει η πρόταση που, έχει υποβάλει η γερμανική κυβέρνηση για ορισμό «Επιτρόπου», ο οποίος θα ελέγχει την εφαρμογή του προϋπολογισμού στην Ελλάδα. Ερωτηθείς για το ζήτημα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου παραδέχτηκε ότι η ιδέα υπάρχει στις συζητήσεις εδώ και καιρό και σημείωσε ότι ή η Ευρώπη θα πορευτεί δημοκρατικά ή η δημοκρατία θα υπονομευτεί σε ολόκληρη την ΕΕ. Ειδική επιτροπεία για την Ελλάδα, δεν μπορεί να υπάρξει, δήλωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ηλίας Μόσιαλος, ενώ ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, υποστήριξε, σύμφωνα με το ΣΚΑΙ, ότι «δεν θα είχε αντίρρηση στο να υπάρξει υπουργός επί των δημοσιονομικών της χώρας υπό την προϋπόθεση ότι ένας τέτοιος υπουργός θα ήταν της επιλογής του ελληνικού λαού». Ξεκαθάρισε δε, ότι η επιτροπεία είναι εκτός των όρων της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου.

Ads

 

Ειδική Επιτροπεία για την Ελλάδα δεν μπορεί να υπάρξει, θα πρέπει να υπάρξουν κανόνες για όλους, ξεκαθάρισε ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ Ηλίας Μόσιαλος. «Το αν αποφασίσει η Σύνοδος Κορυφής να υπάρχει Επίτροπος Δημοσιονομικής Πειθαρχίας συνολικά σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, όχι μόνο για την Ελλάδα, είναι τελείως διαφορετικό από το να υπάρχει επιτροπεία ειδικά για τη χώρα μας» σημείωσε ο κ. Μόσιαλος μιλώντας στον Bήμα FM.
 
«Ήδη», υπενθύμισε, «έχει γίνει μια τέτοια συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο μέσα στα πλαίσια της αλλαγής των ευρωπαϊκών συνθηκών… Η συζήτηση μπήκε συνολικά για το ευρωπαϊκό επίπεδο και το κατά πόσον πρέπει να υπάρχουν κοινοί προϋπολογισμοί, με την έννοια ότι θα πρέπει να τηρηθούν οι δημοσιονομικοί κανόνες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από εκεί και πέρα υπήρχαν οι γερμανικές επιρροές, που αναφέρονταν ειδικά στη χώρα μας και όχι σε άλλες χώρες» παρατήρησε ο κ. Μόσιαλος.
 
Ερωτηθείς σχετικά με την υπόθεση της Επιτροπείας ο Γ. Παπανδρέου απάντησε: «Δεν ξέρω αν είναι γερμανική ιδέα, υπάρχει στις συζητήσεις εδώ και καιρό. Ή θα πορευθούμε δημοκρατικά και η κάθε χώρα θα είναι υπεύθυνη για τις δημοσιονομικές και τις άλλες πολιτικές της ή θα υπονομεύσουμε τη δημοκρατία σε όλη την Ευρώπη. Η άποψή μου είναι ότι χρειαζόμαστε περισσότερη δημοκρατία και όχι λιγότερη».
 
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προσερχόμενος στη συνεδρίαση των ηγετών του ΕΣΚ εμφανίστηκε επικριτικός σε σχέση με τη μονομερή προσκόλληση των Ευρωπαίων στη δημοσιονομική πειθαρχία και κατέστησε σαφές ότι υπάρχει ανάγκη άμεσα για τη δημιουργία μιας νέας στρατηγικής πραγματικής ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων απασχόλησης.
 
«Δεν θα είχα αντίρρηση στο να υπάρξει υπουργός επί των δημοσιονομικών της χώρας υπό την προϋπόθεση ότι ένας τέτοιος υπουργός θα ήταν της επιλογής του ελληνικού λαού», δήλωσε στο ΣΚΑΪ ο πρόεδρος της «Δημοκρατικής Αριστεράς», Φώτης Κουβέλης, ξεκαθαρίζοντας πως η επιτροπεία είναι εκτός των όρων της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου.
 
Αναφερόμενος στο PSI ο κ. Κουβέλης ευχήθηκε να πετύχει, αλλά ταυτόχρονα να αποφευχθούν μέτρα που προβάλλονται ως εντολές -όπως είπε- από την τρόικα, όπως η κατάργηση 13ου-14ου μισθού. «Εάν το PSI δεν πετύχει, εγώ θα ήμουν ο τελευταίος που θα έλεγε να επιστρέψουμε στη δραχμή» πρόσθεσε.
 
Ακόμα, ο κ. Κουβέλης εξέφρασε την αντίθεσή του σε μια ενιαία αριστερά, ενώ αναφορικά με τη συμμετοχή της «Δημοκρατικής Αριστεράς» σε έναν μελλοντικό κυβερνητικό σχηματισμό δήλωσε πως το κόμμα του δεν είναι αδιάφορο σε κάτι τέτοιο, υπογραμμίζοντας πως μπορεί να γίνει στη βάση μιας προγραμματικής συμφωνίας.