Έντονη αντιπαράθεση προκλήθηκε για ρύθμιση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης σχετικά με τη «Διαύγεια». Οι αποφάσεις του κράτους «ισχύουν από την ανάρτησή τους στο Διαδίκτυο εκτός εάν ορίζεται διαφορετικά σε ειδικές διατάξεις ή στις ίδιες τις πράξεις», ανέφερε η ρύθμιση που πυροδότησε αντιδράσεις από τα κόμματα τις αντιπολίτευσης αλλά και το ΠΑΣΟΚ, που έκαναν λόγο για «κατάργηση της Διαύγειας». Τελικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως το σημείο θα επαναδιατυπωθεί προκειμένου «να μην επιδέχεται καμίας παρερμηνείας» υποστηρίζοντας πάντως ότι η «Διαύγεια» «όχι μόνο δεν καταργείται αλλά ενισχύεται». Έκανε δε λόγο για αστοχία στη διατύπωση. 

Ads

 
«Προς αποφυγή οποιασδήποτε παρεξήγησης η σχετική διάταξη (Άρθρο 20, παράγραφος 4) που προκάλεσε τόση συζήτηση θα επαναδιατυπωθεί ώστε να μην επιδέχεται καμίας καλόπιστης ή κακόπιστης παρερμηνείας» υποστηρίζει το υπουργείο. «Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ισχύος των αναρτημένων πράξεων, η ρύθμιση στο σχέδιο νόμου δεν επηρεάζει την υποχρέωση των φορών να αναρτούν τις προβλεπόμενες πράξεις στο πρόγραμμα “Διαύγεια”, αλλά αποσαφηνίζει το χρόνο έναρξης ισχύος τους. Με τον τρόπο αυτό θωρακίζεται περαιτέρω το πρόγραμμα “Διαύγεια” από διαφορετικές νομικές ερμηνείες που είχαν κατά καιρούς προκύψει».

«Συγγνώμη αστοχία στη διατύπωση» λέει ο Μητσοτάκης
 
«Θα ήταν αδιανόητο για κάποιον που έχει δώσει αγώνες για τη διαφάνεια στο Δημόσιο, για κάποιον σαν και μένα να προβεί σε μια τέτοια κίνηση» δήλωσε αναφορικά με την κατάργηση της διαύγειας που του χρεώθηκε ο υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης. «Υπήρξε όντως μια αστοχία στη διατύπωση. Αυτή διορθώνεται» σημείωσε. Υποστήριξε δε, ότι η νέα Διαύγεια θα επιτρέπει στον χρήση μια πιο διαδραστική εμπειρία και θα καταστήσει το πρόγραμμα πιο χρηστικό απ’ ότι είναι σήμερα.
 
«Πράγματι η διάταξη δεν ήταν απολύτως σαφής και γι’ αυτό και επαναδιατυπώνεται με πρωτοβουλία του υπουργείου κι αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο τα νομοσχέδια τίθενται σε διαβούλευση καθώς και γι’ αυτό με δική μου εντολή δόθηκε και παράταση στη διαβούλευση. Ακριβώς για να ενσωματώνουμε παρατηρήσεις και προτάσεις» τόνισε.

Σημειώνεται πάντως ότι αρχικά η διαβούλευση για την επίμαχη τροποποίηση είχε ανακοινωθεί ότι θα διαρκούσε μόλις 24 ώρες, ωστόσο στη συνέχεια το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έσπευσε να παρατείνει την προθεσμία μέχρι την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου.

Ads

«Καταλαβαίνω την ανάγκη του κ. Παπανδρέου να υπερασπιστεί τη διαύγεια. Ήταν ίσως το μόνο σωστό πράγμα που έκανε όταν ήταν πρωθυπουργός. Κι εγώ υπερασπίζομαι τη Διαύγεια» επισήμανε για την αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Πρόσθεσε δε: «Είχε κι άλλη μια καλή ιδέα το opengov όμως φρόντισε να το απαξιώσει ο ίδιος στη συνέχεια διορίζοντας κολλητούς και φίλους». Υπενθύμισε τέλος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε υπερψηφίσει το πρόγραμμα. 


 
Χθες ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε αρχικά διαψεύσει τα δημοσιεύματα, ωστόσο, αργότερα το υπουργείο ανακοίνωση πως η διάταξη θα επαναδιατυπωθεί.
 

Σάλος για τη διάταξη
 
«Θεωρούμε πολύ σοβαρό το ότι ο κ. Μητσοτάκης έβαλε σε διαβούλευση το θέμα της «Διαύγειας» για μόλις 48 ώρες, όπου υπάρχει μια σχετική διάταξη που ακυρώνει επί της ουσίας την πολύ σοβαρή κατάκτηση, αν θέλετε να το πούμε, να δημοσιεύονται όλες οι πράξεις της Διοίκησης και όλες οι πράξεις των Υπουργείων, με την έννοια ότι δίνει τη δυνατότητα της αυτοεξαίρεσης των υπευθύνων. Μπορεί δηλαδή ένας παράγων, όπως είναι ο Υπουργός ή το Υπουργείο Οικονομικών, να αποφασίσει να μην αναρτήσει κάτι» τόνισε εκ μέρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Βούτσης.
 
«Το λέμε δημοσίως: είναι εντελώς απαράδεκτο, και σας λέμε ότι δεν πρέπει να γίνει δεκτό, διότι η «Διαύγεια» ήταν μια σοβαρή προσπάθεια, προς το καλό και της Διοίκησης και της διαφάνειας, δηλαδή το γεγονός  ότι μπορεί και ο πολίτης να αναφέρεται στη «Διαύγεια» και στις αναφορές που αναρτώνται σε αυτήν» συμπλήρωσε.
 

 

Στέφανος Μάνος: Στο Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι πονηρούληδες

 
«Σε κάθε περίπτωση καθιστούμε σαφές πως το ΠΑΣΟΚ δεν θα δεχτεί καμία παρέμβαση που αποδυναμώνει τη “Διαύγεια”» ήταν το μήνυμα που έστειλε στο υπουργείο ΠΑΣΟΚ, ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε λόγο για «διαφαινόμενη απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει την υποχρεωτική ανάρτηση» και καταλόγισε ευθύνες προσωπικά στον ίδιο τον πρωθυπουργό. «Δεν μένει καμία αμφιβολία ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να καταργήσει με συνοπτικές διαδικασίες μια σημαντική τομή στη δημόσια ζωή, τη στιγμή που απαιτείται το αντίθετο: άμεση συνέχιση και εμβάθυνση των μεγάλων δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων» πρόσθεσε.
 
Η ΔΗΜΑΡ με ανακοίνωσή της τόνισε: «Μετά την αναδίπλωση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης σχετικά με την ουσιαστική κατάργηση του προγράμματος «Διαύγεια», αναμένουμε την οριστική διατύπωση του σχετικού άρθρου. Η ΔΗΜΑΡ θεωρεί ότι οι όποιες παρεμβάσεις στο πρόγραμμα «Διαύγεια» θα έπρεπε να κινηθούν προς την κατεύθυνση της ενίσχυσής του, ώστε να αποτρέπεται η συνήθης την τελευταία περίοδο τακτική υπουργείων και – κυρίως – οργανισμών του δημόσιου τομέα να μην αναρτούν δαπάνες τους».
 
Για υποβάθμιση του προγράμματος «Διαύγεια» έκανε λόγο με τη σειρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Β. Καπερνάρος.
 
Η ρύθμιση προκάλεσε και την αντίδραση του Γιάννη Ραγκούση που είχε υπογράψει το σχετικό νομοσχέδιο.