Πλήθος αντιδράσεων έχουν προκαλέσει τα όσα δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, περί «καταχρηστικού δικαιωματισμού», κατά τη χθεσινή εκδήλωση της ΝΔ στο Ζάππειο για την «Ημέρα της Ευρώπης». 

Ads

Διαβάστε επίσης: ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης να αποδοκιμάσει το ρατσιστικό και ομοφοβικό παραλήρημα Σαμαρά

Πιστός στην ακροδεξιά ρητορική του, ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ -μεταξύ άλλων- είπε πως «αντί να στηρίζουμε τους νέους μας να κάνουν παιδιά, προσπαθούμε να εισάγουμε παράνομους απ’ έξω».

«Πολλοί των οποίων αρνούνται να ενσωματωθούν. Όμως, κι αυτό διαλύει την Ευρώπη. Σήμερα υπάρχει και η λεγόμενη “αποδόμηση”. Το woke culture. Κι όχι μόνο στην Ευρώπη. Στη Δύση γενικότερα. Δηλαδή το γκρέμισμα όσων συνιστούν την κοινή κληρονομιά μας. Όπως τα ιερά πρόσωπα της Μάνας και του Πατέρα, υποβιβάζονται σε απρόσωπους αριθμούς: “Γονέας 1 και Γονέας 2”. Αυτά δεν είναι Ευρώπη» συνέχισε.

Ads

Ο κ. Σαμαράς υποστήριξε, στο ομοτρανσφοβικό κεφάλαιο της ομιλίας του, ότι «φτάσαμε σήμερα, την ώρα που τα προβλήματα γιγαντώνονται, να πιθηκίζουμε εισαγόμενες ανοησίες για το πόσα είναι τα φύλα».

«Στα χρόνια του Μεσαίωνα τσακώνονταν, για το “φύλο των αγγέλων”. Σήμερα τσακωνόμαστε για το πόσα είναι τα “φύλα” των ανθρώπων. Είναι λάθος για τη Δύση αυτός ο καταχρηστικός δικαιωματισμός, που οδηγεί σε μια και ακατανόητη “νέα γλώσσα”, πολιτικής ορθότητας. Που θυμίζει το new talk του Όργουελ. Από το έργο του 1984. Όπως το να μας καλούν, εμάς τους Ευρωπαίους, τώρα να μη λέμε “Καλά Χριστούγεννα”, αλλά “Καλές Γιορτές”. Κι όλα αυτά επιχειρείται να επιβληθούν άνωθεν. Και κάθε αντίρρηση να στιγματίζεται, σχεδόν να απαγορεύεται» πρόσθεσε.

«Αυτό καταργεί την ελευθερία της έκφρασης, καταργεί την ελευθερία της συνείδησης, επιβάλλει την αστυνομία της σκέψης. Αυτά είναι ακρότητες που διαλύουν την κοινωνική συνοχή στην Ευρώπη. Κι όσα παραδοσιακά κόμματα εξουσίας υιοθετούν τέτοια ατζέντα, κινδυνεύουν να συρρικνωθούν. Πράγμα που ήδη συμβαίνει σε πολλές χώρες. Και στη θέση τους αναδεικνύονται αντί-συστημικά κόμματα. Που -προσέξτε- δεν τοποθετούν την προτεραιότητά τους την Ευρώπη όπως εμείς. Κάθε άλλο» σημείωσε ο πρώην πρωθυπουργός.

Την δική της απάντηση έδωσε η πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών, Άννα Απέργη:

«Ακούγοντας τη χθεσινή ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στο Ζάππειο, σε εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την Ημέρα της Ευρώπης, ήρθε στη μνήμη μου μία φράση που είχε πει κάποτε η αείμνηστη Μαρίνα Γαλανού: “Ευρωπαϊστές για τα πανηγύρια”.

Τι ακούσαμε στο ομοτρανσφοβικό και ξενοφοβικό κρεσέντο του πρώην πρωθυπουργού:

Τον ακούσαμε να αποκαλεί τους πρόσφυγες και τους μετανάστες ως “παράνομους απ’ έξω”. Ότι σήμερα υπάρχει η λεγόμενη “αποδόμηση”, το “woke culture”, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, η οποία είναι μέγας κίνδυνος για την ελληνική οικογένεια, μιας και απειλεί τα ιερά πρόσωπα της μάνας και του πατέρα, υποβιβάζοντας τα σε απρόσωπους αριθμούς, όπως ο ίδιος ανέφερε, σε γονέας 1 και γονέας 2. Ότι πιθηκίζουμε, όπως είπε, εισαγόμενες ανοησίες για το πόσα είναι τα φύλα. Ότι προσπαθούν να μας επιβάλουν να μη λέμε “καλά Χριστούγεννα”, αλλά “καλές γιορτές”. Και ότι όλα αυτά δεν είναι Ευρώπη, αντιθέτως πάνε να διαλύσουν την Ευρώπη.

Τι ακούσαμε λοιπόν φίλες και φίλοι χθες στη γιορτή της Ημέρας της Ευρώπης και λίγες ημέρες πριν από τη Διεθνή Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, Τρανσφοβίας, Αμφιφοβίας και Ιντερφοβίας (17 Μαϊου – IDAHOBIT), από τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά;

Ακούσαμε ότι πετάει στο σκουπιδοτενεκέ τη Σύμβαση της Γενεύης για τους πρόσφυγες, καθώς επίσης και όλες τις συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης που αφορούν το μεταναστευτικό/προσφυγικό ζήτημα.

Τον ακούσαμε ότι γράφει στα παλιά του τα παπούτσια οδηγίες και αποφάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπως η απόφαση 2048(2015), όπου στην παρ. 6.2.4. συστήνει στα κράτη μέλη να συμπεριλάβουν την επιλογή της τρίτης καταχώρησης φύλου στα έγγραφα ταυτοποίησης για όσα πρόσωπα το επιθυμούν.

Τον ακούσαμε να μας λέει ότι θεωρεί απειλή για τη χώρα μας το Ψήφισμα 2239 (2018) που αφορά την ιδιωτική και οικογενειακή ζωή και την επίτευξη ισότητας ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου, το οποίο μάλιστα αναφέρει χαρακτηριστικά ότι είναι κρίσιμο και αναγκαίο, τα Ευρωπαϊκά Κράτη να σταματήσουν τις διακρίσεις που αντιμετωπίζουν τόσο τα ενήλικα πρόσωπα και τα παιδιά στις ΛΟΑΤΚΙ+ οικογένειες, καλώντας τα Κράτη-Μέλη να διασφαλίσουν ότι οι συνταγματικές, νομοθετικές και ρυθμιστικές τους διατάξεις και πολιτικές που διέπουν τα δικαιώματα των συντρόφων, των γονέων και των παιδιών εφαρμόζονται χωρίς διάκριση λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου, εξαλείφοντας όλες τις αδικαιολόγητες διάφορες μεταχειρίσεις με βάση αυτούς τους λόγους.

Όπως επίσης ότι θεωρεί απειλή το Ψήφισμα (2021/2679RSP) της 14ης Σεπτεμβρίου 2021 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που λέει ότι η ΕΕ πρέπει να υιοθετήσει μια κοινή προσέγγιση όσον αφορά την αναγνώριση των γάμων και των συμφώνων συμβίωσης χωρίς διακρίσεις φύλου.

Ότι δεν αναγνωρίζει κανένα Διεθνές Σύμφωνο Ατομικών και Πολιτικών Δικαιωμάτων, αλλά ούτε και το δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής των έγγαμων ΛΟΑΤΚΙ+ και ιδιαίτερα των τρανς προσώπων, όπως αυτά κατοχυρώνονται και μέσα από το άρθρο 8 της ΕΣΔΑ. Όπως φυσικά και δεν αναγνωρίζει καν την πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ), -υπόθεση C‑490/20 (V.М.А. κατά Stolichna obshtina, rayon «Pancharevo»)-, η οποία λέει ότι εφόσον ένα παιδί έχει αναγνωριστεί ως τέκνο μίας ΛΟΑΤΚΙ+ οικογένειας σε μία χώρα της ΕΕ, αυτό είναι υποχρεωτικό να ισχύει και για όλες τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.

Επιπλέον, τον ακούσαμε να μας λέει με λίγα λόγια ότι δεν αναγνωρίζει κανένα Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου στο Άρθρο 21 που αφορά τις διακρίσεις, συμπεριλαμβάνει και τα ΛΟΑΤΚΙ+.

Τέλος, ο κύριος Σαμαράς χθες στην εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας, αυτό που μας είπε είναι πως πετάει στον κάλαθο των αχρήστων το Πόρισμα της Επιτροπής που διόρισε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, της Εθνικής Στρατηγικής για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+, μιας και όλα τα παραπάνω όπως ο ίδιος ανέφερε “…δεν είναι Ευρώπη”.

Αυτά που ακούσαμε κύριε Σαμαρά χθες, δεν είναι Ευρώπη. Έχετε πλήρη άγνοια της ευρωπαϊκής πραγματικότητας και είστε πολύ μακριά έως και στην απέναντι όχθη από αυτή.

Η Νέα Δημοκρατία, και ο Κυριάκος Μητσοτάκης όχι μόνο πρέπει να διαχωρίσουν τη θέση τους, αλλά θα πρέπει να μας δώσουν ρητές απαντήσεις και εν όψει των εθνικών μας εκλογών, για όλα αυτά που ακούστηκαν χθες από τον Αντώνη Σαμαρά και που αποτελούν ντροπή για την Ευρώπη.

Γιατί; Γιατί τα ζητήματα Κράτους Δικαίου, ισονομίας, ισοπολιτείας και δημοκρατίας είναι τα πλέον θεμελιώδη σε μία ευρωπαϊκή δημοκρατία.»

Βασίλης Σωτηρόπουλος: Δικηγόρος, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών

«Ο Αντώνης Σαμαράς έχει μεγάλο πρόβλημα με τα ΛΟΑΤΚΙ δικαιώματα.

Έφτασε στο σημείο σήμερα στην ομιλία του στο Ζάππειο, στην εκδήλωση της ΝΔ για την Ημέρα της Ευρώπης, να αμφισβητεί το θεμέλιο των ΛΟΑΤΚΙ δικαιωμάτων στο Ευρωπαϊκό οικοδόμημα!!!

Μιλάμε τώρα οτι αμφισβήτησε κάτι που κατοχυρώνεται αρχικά την Συνθήκη για την ΕΕ του Άμστερνταμ (1997) που απαγορεύει ρητά διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και μετά και στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ (2000) και που διατηρήθηκε σε όλες τις αναθεωρήσεις ως σήμερα.

Ενοχλείται ο Σαμαράς από την ληξιαρχική καταγραφή ως γονέας 1 και γονέας 2, ενώ το Δικαστήριο της ΕΕ ήδη απο το 2021 (απόφαση Pancharevo) έχει κρίνει ότι άπαξ και ένα παιδί αναγνωριστεί ως τεκνο ΛΟΑΤΚΙ ζεύγους (ως γονέας 1 και 2) σε μια ευρωπαική χώρα, αυτή η αναγνώριση πρέπει να ισχύει για όλες τις χώρες της ΕΕ.

Ενοχλείται ο Σαμαράς που ασχολούμαστε με τα φύλα του ανθρώπινου είδους και λέει ότι αυτό «δεν είναι Ευρώπη», ενώ από το 2015 η κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης με την απόφαση 2048 έχει συστήσει στα κράτη μέλη να προβλέψουν και τρίτη καταχώρηση φύλου, εκτός από το άρρεν και θήλυ.

Αυτά τα έχει ξαναπεί ο Σαμαράς κι άλλες φορές από δημόσιο βήμα. Νομίζει ότι με κάτι τέτοια διαφοροποιείται από την κυρίαρχη τάση στην ηγετική ομάδα της ΝΔ για τα ΛΟΑΤΚΙ δικαιώματα (πλην Άδωνη Γεωργιάδη βέβαια που αρνείται την τεκνοθεσία) κι ότι εκφράζει έτσι την λαϊκή δεξιά. Του έχουμε νέα: και στη λαϊκή δεξια υπάρχουν ΛΟΑΤΚΙ ψηφοφόροι. Δεν τους βοηθάει παριστάνοντας τον Όρμπαν.

Η ΝΔ πρέπει να διαχωρίσει την θέση της και με ρητό τρόπο. Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι αντικείμενο μικροπολιτικής: είναι οικουμενικά κατοχυρωμένα. Του Σαμαρά πρέπει να του κόψουν τον βήχα για να τελειώνουμε».

Σκληρή απάντηση από Σβίγκου και Ακρίτα

«Κληρονομιά της Ευρώπης» αποτελούν οι αρχές της Ισότητας, της Ισονομίας, των δικαιωμάτων. Όχι ο ρατσισμός, η ομοφοβία και η μισαλλοδοξία, του Όρμπαν, της Μελόνι, των εγχώριων θαυμαστών τους. 21/5 ψηφίζουμε για να μην γυρίσει πίσω το ρολόι της Ιστορίας σε σκοτεινές εποχές» ανέφερε σε ανάρτησή της η γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ράνια Σβίγκου.

«Δομημένη, ψυχρή και κυνική ρητορική που απευθύνεται στους νεοναζί» χαρακτήρισε την ομιλία Σαμαρά η Έλενα Ακρίτα, δεύτερη στο ψηφοδέλτιο Επικρατεία του ΣΥΡΙΖΑ, με ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

«Δεν θα χαρακτήριζα ως «ρατσιστικό και ομοφοβικό παραλήρημα» την χτεσινή ομιλία του Αντώνη Σαμαρά. Δεν ήταν παραλήρημα. Ήταν μια απολύτως δομημένη, ψυχρή και κυνική ρητορική που απευθύνεται στους νεοναζί και στο φασιστικό ακρoατήριο απ’ όπου απροσχημάτιστα πλέον ψαρεύει η ΝΔ: στους Χρυσαυγίτες, στους τραμπούκους και στους φονιάδες της Άκρας Δεξιάς.

Το μόνο που δεν μάς είπε είναι ότι η Ευρώπη πρέπει να ανοίξει στρατόπεδα συγκέντρωσης για τους μετανάστες και τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα. Ίσως στην επόμενη ομιλία του να ολοκληρώσει έτσι το…όραμά του.

Ψηφίστε τους».