Αίσθηση προκαλούν οι απόψεις της υποψήφιας για τον βρετανικό πρωθυπουργικό θώκο Λιζ Τρας, όσον αφορά τους Βρετανούς εργαζόμενους, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να «εργαστούν πιο σκληρά».

Ads

Συγκεκριμένα, η Guardian έφερε στο φως ηχητικό ντοκουμέντο της Λις Τρας η καταγραφή του οποίου έγινε την περίοδο που η ίδια ήταν το Νο2 του υπουργείου Οικονομικών, στο οποίο ακούγεται να λέει για τους εργαζόμενους ότι πρέπει να κάνουν “περισσότερη σκληρή δουλειά”.

Στο ηχητικό ντοκουμέντο άφηνε να εννοηθεί ότι δεν υπάρχει διάθεση για αλλαγή της εργασιακής κουλτούρας, με σκοπό η χώρα να γίνει πιο ευημερούμενη.

«Οι Βρετανοί εργαζόμενοι παράγουν λιγότερα ανά ώρα από ό,τι.. και αυτό είναι ένας συνδυασμός δεξιοτήτων και εφαρμογών. Αν κοιτάξετε την παραγωγικότητα, είναι πολύ, πολύ διαφορετική στο Λονδίνο από την υπόλοιπη χώρα. Αλλά βασικά αυτό συμβαίνει εδώ και δεκαετίες. Ουσιαστικά είναι εν μέρει θέμα νοοτροπίας και συμπεριφοράς, νομίζω. Είναι η εργασιακή κουλτούρα, βασικά. Αν πάτε στην Κίνα είναι αρκετά διαφορετικά, μπορώ να σας διαβεβαιώσω», ακούγεται να λέει η Λιζ Τρας.

Ads

Ενώ καταλήγει: «Στη Βρετανία υπάρχει ένα μικρό θέμα σχετικά με την επιθυμία για εύκολες απαντήσεις. Αυτός είναι ο προβληματισμός μου σχετικά με τις εκλογές και ό,τι προηγήθηκε και το δημοψήφισμα. Λέμε ότι όλη η Ευρώπη είναι αυτή που προκαλεί αυτά τα τεράστια προβλήματα… όλοι αυτοί οι μετανάστες προκαλούν αυτά τα προβλήματα. Αλλά στην πραγματικότητα αυτό που πρέπει να συμβεί είναι περισσότερο… περισσότερο σπρώξιμο. Δεν είναι ένα δημοφιλές μήνυμα».

Οι απόψεις της υποψήφιας αντικαταστάτριας του Μπόρις Τζόνσον προκάλεσαν τα αρνητικά σχόλια εκατοντάδων χρηστών του Youtube στο οποίο αναρτήθηκε το ηχητικό ντοκουμέντο.  Ενδεικτικά κάποιος σχολίασε: «Χαμηλή παραγωγικότητα; Λοιπόν, δεκαετίες υποεπενδύσεων λόγω του αχαλίνωτου νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού θα το κάνουν αυτό Λιζ…».

Σε άλλο σχόλιο αναφέρεται: «Ευτυχώς για τον «τεμπέλη» Βρετανό εργάτη, έχουμε μια ακόμη πιο οκνηρή ομάδα Βρετανών Πολιτικών που τρέχουν τα πράγματα».