Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στα social media μια ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό του «Ελλάδα 2021», της επιτροπής για τον εορτασμό της επετείου των 200 χρόνων της Επανάστασης του 1821, στην οποία ο αναπληρωτής καθηγητής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, Αριστείδης Χατζής, αναφέρεται στον κυβερνήτη Καποδίστρια ως δικτάτορα.
Συγκεκριμένα, ο κύριος Χατζής αναφερόμενος στον Καποδίστρια επισημαίνει:
«Για τον Ιωάννη Καποδίστρια, τα πρώτα δημοκρατικά και φιλελεύθερα συντάγματα αποτελούν “ξυράφι στα χέρια μικρού παιδιού”. Ο Καποδίστριας φτάνει τον Ιανουάριο του 1828 στην Αίγινα ενώ έχει αποδεχτεί ήδη από τον Αύγουστο του 1827 τη θέση του Κυβερνήτη. Καθώς λοιπόν θεωρεί ιδιαίτερα επικίνδυνο ξυράφι το Σύνταγμα της Τροιζήνας, το αναστέλλει & κηρύσσει ουσιαστικά δικτατορία. Αυτό είναι το τέλος της Πρώτης Ελληνικής Δημοκρατίας. Όμως οι δημοκρατικοί και φιλελεύθεροι Έλληνες δεν το έβαλαν κάτω.
Συνέχισαν να αγωνίζονται για δημοκρατία και δικαιώματα. Ούτε η εκσυγχρονιστική δικτατορία Καποδίστρια, ούτε οι Βαυαροί, ούτε οι ξένες δυνάμεις μπόρεσαν να τους αναγκάσουν να ανεχθούν ένα αυταρχικό καθεστώς. Με αγώνες & αίμα κατόρθωσαν το 1844 να κάνουν την Ελλάδα το πρώτο κράτος στον κόσμο που καθιερώνει την καθολική ψηφοφορία των ανδρών & το 1864 μία από τις πρώτες φιλελεύθερες κοινοβουλευτικές δημοκρατίες της Ευρώπης».
(1/4) «Για τον Ιωάννη Καποδίστρια, τα πρώτα δημοκρατικά και φιλελεύθερα συντάγματα αποτελούν “ξυράφι στα χέρια μικρού παιδιού”. Ο Καποδίστριας φτάνει τον Ιανουάριο του 1828 στην Αίγινα ενώ έχει αποδεχτεί ήδη από τον Αύγουστο του 1827 τη θέση του Κυβερνήτη. pic.twitter.com/aw0sZQg72O
— Greece 2021 (@Greece_2021) May 4, 2020
Πολύ γρήγορα όμως ήρθαν οι πρώτες (και μάλιστα «επώνυμες») αντιδράσεις στα social media:
Διαβάζουμε εδώ ότι ο Καποδίστριας κήρυξε «δικτατορία». Και πιο κάτω αποκαλείται «δικτάτορας», που του αντιστάθηκαν οι «δημοκρατικοί και φιλελεύθεροι Έλληνες».
Καμία επιστημονική άποψη δεν φιμώνεται. Είναι όμως αυτή η επιλογή λέξεων κατάλληλη για μια Επιτροπή που λέει πως ενώνει; https://t.co/Ci8Bx3RSAz
— constantinosbogdanos (@bogdanosk) May 4, 2020
Φωνάξτε, να πετύχουμε την εκδίωξη από την Επιτροπή Greece 2021 των δηλωμένων εχθρών του Ελληνισμού…
Ιωάννης Καποδίστριας, τον δολοφόνησαν Έλληνες το 1831 και τον ξαναδολοφονούν σήμερα οι εντεταλμένοι της ελληνικής κυβέρνησης! – Infognomon Politics https://t.co/iYiNJtMJAX— Σάββας Καλεντερίδης (@KalenteridisSav) May 5, 2020
Το θέμα πήρε διαστάσεις με αποτέλεσμα να υπάρξει παρέμβαση και της ίδιας της Γιάννας Αγγελοπούλου:
(1/3) «Το σύνταγμα ομοιάζει πρός ξυράφιον, εις ού την χρήσιν δεν εγυμνάσθησαν έτι αι χείρες των Ελλήνων. Μη λησμονήτε δε ότι η ανατροφή αυτών υπήρξε δουλική». Αυτή ήταν η οργισμένη απάντηση του Καποδίστρια, το 1830, στην πρόταση του πλοιάρχου Λάιονς, για παραχώρηση Συντάγματος. pic.twitter.com/0lpuPoMlVS
— Gianna Angelopoulos (@GAngelopoulou) May 4, 2020
Μετά τον θόρυβο και τις αντιδράσεις η Επιτροπή εξέδωσε την Τρίτη ανακοίνωση στην οποία ανέφερε τα εξής:
«Με αφορμή το θόρυβο που δημιουργήθηκε για την ανάρτηση της Επιτροπής “Ελλάδα 2021” σχετικά με τα σχόλια του Ι.Καποδίστρια για το Σύνταγμα της Τροιζήνας, διευκρινίζουμε τα εξής: Για την Επανάσταση του 1821 έχουν γράψει πολλοί και έχουν αποδοθεί οι τιμές στους μεγάλους ηγήτορες εκείνης της εθνεγερτήριας περιόδου. Προφανώς, κάποιες από τις αποφάσεις όλων αυτών, ηχούν παράξενα μέσα στο ασφαλές σημερινό περιβάλλον.
Το χρέος όλων μας, και συγκεκριμένα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», είναι να αναδειχθούν όλες οι απόψεις, όλες οι κριτικές, για τις δράσεις και τις αποφάσεις εκείνης της εποχής, γιατί, όπως έλεγε και ο Διονύσιος Σολωμός, «Εθνικό είναι το Αληθές». Με πρόγραμμα και συνέπεια, από τον περασμένο Φεβρουάριο και για τους επόμενους 20 μήνες, τα social media και το site της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», υπηρετούν αυτόν τον σκοπό.
Με την έννοια αυτή, οι συζητήσεις που γίνονται, στο βαθμό που είναι νηφάλιες, πιστεύουμε ότι είναι εξαιρετικά γόνιμες. Αλίμονο, αν 200 χρόνια μετά, δεν μπορούμε να συζητάμε με ψυχραιμία για την περίοδο της Επανάστασης. Αρκεί, ο στόχος να παραμένει ένας: να την τιμήσουμε, γιατί αυτή, σε μεγάλο βαθμό, προσδιόρισε αυτό που είμαστε σήμερα».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >