Με ανακοινώσεις τους, φορείς και ενώσεις καταδικάζουν τα επεισόδια που σημειώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας και στοίχισαν τη ζωή σε τρία άτομα.

Ads

«Η μεγαλύτερη μεταπολιτευτική διαδήλωση των εργαζομένων ενάντια στα αντεργατικά μετρά σημαδεύτηκε από τυφλή και προβοκατόρικη βία που οδήγησε στο θάνατο τριών νέων ανθρώπων. Οι δράστες αυτής της δολοφονικής επίθεσης δεν έχουν καμία σχέση με τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους που διαδηλώνουν δυναμικά και ειρηνικά για τα δίκαια αιτήματα τους. Καταδικάζουμε τους εμπρηστές της τυφλής βίας και των βανδαλισμών που εκ των πραγμάτων υπονομεύουν και συκοφαντούν τους αγώνες των εργαζομένων», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ.

«Είμαστε συγκλονισμένοι από το γεγονός ότι χάθηκαν αθώοι άνθρωποι. Με θλίψη είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε σχόλια πολιτικά την ώρα που υπάρχουν νεκροί. Προσδιορίσουμε ως φασιστικές τις συγκεκριμένες πρακτικές. Σε κάθε περίπτωση στοχεύουν στην εγκατάσταση του φόβου και της τρομοκρατίας στην κοινωνία την ώρα που οι μαζικοί και δυναμικοί αγώνες και η αλληλεγγύη είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για να μπει φραγμός σε πολιτικές και μέτρα που βυθίζουν σε δυστυχία τη ζωή μας και που πρέπει να προστατευθούν δικαιώματα για τις νέες γενιές, να ανοίξουν και πάλι δρόμους για ένα μέλλον με εγγυήσεις και βεβαιότητα για τη ζωή» δήλωσε στο enet.gr ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπύρος Παπασπύρος.

«Ήρθε η ώρα να αναλάβουν τις ευθύνες τους οι πολιτικοί. Και κυρίως αυτοί που μιλούν για ανυπακοή στο Σύνταγμα όπως και αυτοί που πάντα χαϊδεύουν τους ταραχοποιούς, αλλά και αυτοί που έχουν την ευθύνη της επιβολής της έννομης τάξης» δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος.

Ads

«Όλα τα περιθώρια εξαντλήθηκαν. Επιτέλους θα πρέπει να αποκατασταθεί η τάξη και να καταλογισθούν ευθύνες, όπου υπάρχουν για την νέα αυτή τραγωδία. Αυτές είναι ώρες επικίνδυνες. Απαιτείται σύνεση και περισυλλογή, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η πολιτεία θα πρέπει να δείξει ανοχή σε τέτοιου είδους φαινόμενα. Ούτε και η ίδια η κοινωνία θέλει κάτι τέτοιο. Ζητεί επιβολή της τάξης. Πρώτιστο αγαθό είναι η διασφάλιση της ζωής και της περιουσίας των πολιτών και η προάσπιση του δημοκρατικού πολιτεύματος, που κάποιοι θέλουν να καταλύσουν», πρόσθεσε.

Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, με ανακοίνωσή της, εκφράζει «την βαθύτατη οδύνη της για τον τραγικό θάνατο των συναδέλφων μας, υπαλλήλων της Marfin Egnatia Bank, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που έλαβαν χώρα το πρωί στο κέντρο της Αθήνας. Τα θερμότατα συλλυπητήρια στις οικογένειές τους».

O Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ) εκφράζει την αγανάκτησή του «για το θέαμα ενός Κράτους που ακόμη μοιάζει αδύναμο να αντιμετωπίσει τη βίαιη επιβολή του νόμου των κουκουλοφόρων». Ο ΣΕΒ δηλώνει ότι «συμμερίζεται την οδύνη για τη δολοφονία τριών αθώων εργαζομένων, που πλήρωσαν το γεγονός ότι βρίσκονταν ευσυνείδητα στον χώρο της δουλειάς τους» και «συντάσσεται με τη δίκαιη αγωνία των πολιτών αυτής της χώρας, που βλέπουν την κοινωνική ομόνοια και σταθερότητα να ναρκοθετείται με τέτοιον τρόπο σε μία τόσο κρίσιμη για τον τόπο στιγμή».

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενώσεων Εμπόρων Σιδηρικών και Βιομηχανικών Ειδών (Π.Ε.Ε.Σ.Β.Ε.) Κλ. Σαλλιαρέλης εκφράζει με δήλωσή του τον αποτροπιασμό του «για τα έκτροπα στο κέντρο της Αθήνας που κόστισαν τη ζωή τριών νέων εργαζομένων». «Επίσης γα πολλοστή φορά καταστράφηκαν καταστήματα και περιουσίες πολιτών στην καρδιά της πρωτεύουσας», επισημαίνει και ζητά «την προστασία της ανθρώπινης ζωής και περιουσίας».

«Εκφράζουμε την οδύνη μας γιατί, αυτή η ειρηνική συγκέντρωση των Απεργών στην Αθήνα αμαυρώθηκε από την δολοφονική ενέργεια εκείνων που με τις πράξεις τους στέρησαν τη ζωή σε τρεις αθώους συναδέλφους μας, εργαζόμενους στη τράπεζα ΜΑΡΦΙΝ. Εκφράζουμε την αγανάκτησή μας, τον αποτροπιασμό μας, για την ύπουλη πράξη που αντικειμενικά λειτουργεί ως προβοκάτσια σε βάρος του κινήματός μας», αναφέρει η Αυτόνομη Παρέμβαση.

«Η αναφορά του Πρωθυπουργού στον άδικο χαμό των συναδέλφων μας με στόχο να εκβιάσει κοινωνική συναίνεση και να δικαιολογήσει τα βάρβαρα αντεργατικά μέτρα, τον εκθέτουν και του αφαιρούν τα τελευταία ίχνη αξιοπιστίας. Η κυβέρνηση οφείλει να μετρήσει σήμερα αυτή την οργή και την αγανάκτηση των εργαζομένων. Δεν έχει ούτε την κοινωνική και τη δημοκρατική νομιμοποίηση για να καταστρέψει σε μια ημέρα ότι κατακτήσαμε εδώ και δύο-τρεις γενιές», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΜ – Θ, με σημερινή του ανακοίνωση, καταδικάζει τις βίαιες ενέργειες που στοίχισαν τη ζωή τριών ανθρώπων στην Αθήνα και αμαύρωσαν τις απεργιακές κινητοποιήσεις. «Κάθε εκδήλωση βίας, απ΄ όπου κι αν προέρχεται, δεν έχει θέση σε καμιά διεκδίκηση και σε καμιά διαμαρτυρία. Αντιθέτως υπονομεύει και ακυρώνει αγώνες και αιτήματα, που οι υπερασπιστές της βίας φαντασιώνονται ότι υπηρετούν», τονίζει και καταγγέλλει ότι μέλη της δέχτηκαν αναίτια επίθεση με δακρυγόνα ενώ διαδήλωναν ειρηνικά στη Θεσσαλονίκη.

«Είμαστε συγκλονισμένοι από το γεγονός ότι χάθηκαν αθώοι άνθρωποι. Με θλίψη είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε σχόλια πολιτικά την ώρα που υπάρχουν νεκροί. Προσδιορίζουμε ως φασιστικές τις συγκεκριμένες πρακτικές. Σε κάθε περίπτωση στοχεύουν στην εγκατάσταση του φόβου και της τρομοκρατίας στην κοινωνία την ώρα που οι μαζικοί και δυναμικοί αγώνες και η αλληλεγγύη είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για να μπει φραγμός σε πολιτικές και μέτρα που βυθίζουν σε δυστυχία τη ζωή μας και που πρέπει να προστατευθούν δικαιώματα για τις νέες γενιές, να ανοίξουν και πάλι δρόμους για ένα μέλλον με εγγυήσεις και βεβαιότητα για τη ζωή», δήλωσε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπύρος Παπασπύρος, στην Ελευθεροτυπία.