Τετράωρη σύσκεψη με 11 εκπροσώπους κοινωνικών φορέων, ενόψει της ΔΕΘ είχε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Στη σύσκεψη, όπου παρόντες ήταν και 10 συναρμόδιοι υπουργοί, οι εκπρόσωποι των φορέων επισήμαναν στον πρωθυπουργό και το κυβερνητικό κλιμάκιο τη ζοφερή κατάσταση που επικρατεί στην οικονομία, υπογράμμισαν ότι η ύφεση βαθαίνει, εξέφρασαν τις έντονες επιφυλάξεις τους για τον τρόπο με τον οποίο προχωράει η διαδικασία ν’ ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα και ζήτησαν να ληφθούν γρήγορα πολιτικές αποφάσεις, ώστε να ξεκαθαρίσει η πολιτική και η οικονομική ατμόσφαιρα.

Ads

Επίσης, χαρακτήρισαν θετικό γεγονός τη συγχώνευση της Alpha Bank με την Eurobank και για άλλη μια φορά διαφώνησαν με την αύξηση του ΦΠΑ στον χώρο της εστίασης και την αναψυχής.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός επισήμανε την ανάγκη εξεύρεσης της κοινής συνισταμένης «ώστε η χώρα να πάει μπροστά». «Σίγουρα, ένα από τα μεγαλύτερα κοινωνικά προβλήματα που έχει και θα έχει η χώρα τους επόμενους μήνες, είναι το θέμα της ανεργίας. Σε αυτό το θέμα, θα εστιάσουμε κι εμείς τις ενέργειες και τις δράσεις μας. Οπωσδήποτε, από τη μία είναι το επενδυτικό κλίμα και, από την άλλη, βεβαίως, είναι και το όλο σύστημα προστασίας, κατάρτισης και στήριξης των ανέργων σε αυτή τη φάση. Πέρα από αυτή τη μεταβατική φάση, όμως, πρέπει να δούμε και τις βαθύτερες αλλαγές», σημείωσε.

Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η χώρα τα δύο τελευταία χρόνια πέρασε μια πολύ δύσκολη περίοδο την οποία επιβάρυναν τόσο οι «δικές μας αμαρτίες», αλλά και το δυσμενές ευρωπαϊκό και διεθνές πολιτικό και οικονομικό κλίμα. Έκανε ακόμη λόγο για «μια Ευρώπη με πολιτικές δυσκολίες και με έλλειψη βούλησης από αρκετές χώρες», αλλά και προσλαμβάνουσα ενίοτε «μια εσωστρέφεια σχεδόν εθνικιστική, σε σημείο που ακούγονται ορισμένες φορές έως και ρατσιστικές φωνές εις βάρος της χώρας μας».

Ads

Αναφερόμενος στην οικονομική στήριξη της Ελλάδας, ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για ένα «πρωτόγνωρο ιστορικά πακέτο» και ειδικότερα για «δύο πακέτα βοήθειας, με παράλληλη απόφαση για την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα», γεγονός που «γεννά βεβαίως υποχρεώσεις για εμάς, αλλά μας δίνει και τον χρόνο για να μπορούμε να κάνουμε τις απαραίτητες αλλαγές για την προσαρμογή μας – όσο κι αν αυτές είναι δύσκολες και παρότι θα μπορούσαν να είχαν γίνει με πιο ήπιο τρόπο και σε μια περίοδο πολύ πιο ομαλή. Και πολλά από αυτά που πρέπει να κάνουμε, τα κάνουμε υπό την πίεση του χρόνου».

«Με την οριστική εφαρμογή αυτού του πακέτου, ελπίζουμε ότι και οι τράπεζες θα είναι σε πολύ καλύτερη θέση, ώστε να μπορούν να στηρίξουν την ελληνική οικονομία, αλλά και ως χώρα θα είμαστε πια σε μια πιο σίγουρη θέση σε ό,τι αφορά την πορεία μας», πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου.

Για κίνδυνο «αφανισμού» της μεσαίας τάξης προειδοποιεί η ΕΣΕΕ

Εξερχόμενος της συνάντησης με τον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Β.Κορκίδης επισήμανε πως οι πολιτικές παρεμβάσεις απέχουν πολύ από την κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα. Ο κ. Κορκίδης δήλωσε πως η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα δέχεται μια ολομέτωπη επίθεση και απεκάλυψε πως η ΕΣΕΕ ζήτησε από τον κ. Παπανδρέου να σταματήσει η υπερφορολόγηση των μικρομεσαίων και ο «αφανισμός» της μεσαίας τάξης.

«Θυμίσαμε στον πρωθυπουργό ότι τα κεφάλαια που χρηματοδοτούν ασύμμετρες επενδύσεις στο χώρο του εμπορίου διαγράφουν την ‘πορεία του χελιδονιού’, μεταναστεύοντας κάθε φορά που η οικονομική συγκυρία δεν είναι η κατάλληλη, ενώ οι μικροί έμποροι είναι εδώ για να μείνουν», τόνισε και πρόσθεσε πως οι πολιτικές παρεμβάσεις από όπου και εάν προέρχονται απέχουν πολύ από την κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα. «Οι φόροι και οι θάνατοι θα υπάρχουν πάντα, αλλά δεν είναι απαραίτητο οι φόροι να προκαλούν τον οικονομικό θάνατο των μικρομεσαίων της αγοράς και των μεσαίων στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας».

Επίθεση στις εργοδοτικές οργανώσεις εξαπέλυσε, αμέσως μετά τη συνεδρίαση, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος, επισημαίνοντας ότι η φοροδιαφυγή πηγάζει από τους εργοδότες, καθώς και ότι εκείνοι δεν έχουν πληρώσει την κρίση. Υπογράμμισε ότι μισθωτοί, συνταξιούχοι και άνεργοι έχουν φτάσει στα όριά τους, τονίζοντας ότι «δεν πάει άλλο».

Η υλοποίηση των μεγάλων τομών ισοδυναμεί με επώδυνη δοκιμασία για την πλειοψηφία της κοινωνίας, έχει αναμφίβολα μεγάλο πολιτικό και κοινωνικό κόστος αλλά το κόστος για όλους μας, θα είναι εφιαλτικά μεγαλύτερο αν η προσπάθεια αποτύχει, επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος. Ο κ. Δασκαλόπουλος εκτίμησε ότι το πολιτικό σύστημα «δείχνει τον τελευταίο καιρό να προσπαθεί να κερδίσει πολιτικό χρόνο έναντι της κοινωνίας» και σημείωσε ότι «δεν δικαιολογείται εφησυχασμός ούτε χαλάρωση».

«Σίγουρα η εικόνα της οικονομίας είναι ζοφερή, η κρίση βαθαίνει και τα περιθώρια αλλαγής πορείας τόσο για διαρθρωτικές αλλαγές, αλλά και φορολογικά και χρηματοπιστωτικά είναι ελάχιστα», δήλωσε ο πρόεδρος της κεντρικής ένωσης επιμελητηρίων, Γιώργος Κασιμάτης. «Κοινή διαπίστωση όλων είναι ότι δεν πάει άλλο και ότι θα πρέπει να αλλάξουμε πορεία και να γίνει αυτό, πάνω από όλα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν είναι δυνατόν να πράττουμε αυτά που πράτταμε μέχρι σήμερα», είπε ο κ. Κασιμάτης προσθέτοντας ότι «πρέπει να αντιληφθεί πρώτα η κυβέρνηση, οι υπουργοί και το οικονομικό επιτελείο πως δεν γίνεται να κάνουμε ένα βήμα μπροστά και δύο βήματα πίσω».

Η ΑΔΕΔΥ εξέφρασε στον πρωθυπουργό την έντονη διαμαρτυρία της για τις μεγάλες περικοπές εις βάρος των δημοσίων υπαλλήλων που αγγίζουν το 40% με μεγάλες συνέπειες στην ζήτηση, την ανάπτυξη και την ανεργία, είπε ο πρόεδρος της συνομοσπονδίας, Κώστας Τσικρίκας.

«Για το θέμα του ΦΠΑ που θέσαμε δεν υπήρξε ανταπόκριση από τον υπουργό Οικονομικών ενώ στη στάση του κ. Βενιζέλου συγκατένευσε και ο πρωθυπουργός», επισήμανε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Δημήτρης Ασημακόπουλος. «Μπορεί το κράτος να απέφυγε την στάση πληρωμών με την συμφωνία του Ιουλίου, όμως η πραγματική οικονομία κατρακυλάει χωρίς φρένο σε έναν υφεσιακό κατήφορο και βρίσκεται μπροστά στην στάση πληρωμών», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει αναπτυξιακή δραστηριότητα κυρίως στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

«Η ΟΚΕ τόνισε στην συνάντηση ότι θεωρεί πως περισσότερο από κάθε άλλη φορά δεν απαιτείται η ανοχή ή η συναίνεση της κοινωνίας, αλλά η ενεργή συμμετοχή που σημαίνει οργανωμένος διάλογος -που σήμερα είναι ελλειμματικός- έλευση των νομοσχεδίων νωρίτερα στην ΟΚΕ, ώστε να γνωμοδοτεί έγκαιρα και αποτελεσματικά», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Νίκος Σκορίνης, προσθέτοντας ότι «η γνωμοδότηση της ΟΚΕ πρέπει να γίνεται σεβαστή από την κυβέρνηση, ώστε το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης να είναι προϊόν μεγαλύτερης συμφωνίας της κοινωνίας».

«Αυτό που διαπιστώσαμε στην συζήτηση με τον πρωθυπουργό είναι ότι η μόνη πολιτική που υπάρχει για την αγροτική οικονομία είναι η διάλυση των καλών συνεταιριστικών οργανώσεων», δήλωσε ο Τζανέτος Καραμίχας, πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ προσθέτοντας ότι «τα “καλάθια” και τα “δημοπρατήρια” είναι μαξιμαλιστικοί στόχοι που βοηθούν μόνο στην επικοινωνία και πουθενά αλλού».

«Με τα τελευταία στοιχεία του Αυγούστου και παρά τα προβλήματα λόγω απεργιών ο τουρισμός παρουσιάζει θετικό πρόσημο», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδριανός, προσθέτοντας ότι «οδηγούμαστε σε χρονιά που θα σημειωθεί ρεκόρ όλων των εποχών με 16,5 εκατομμύρια αφίξεις εντός του έτους».