Σφοδρές αντιδράσεις στο ΠΑΣΟΚ και στην Νέα Δημοκρατία προκάλεσε το αδιέξοδο που προκλήθηκε χθες στην συγκρότηση νέας κυβέρνησης συνεργασίας αλλά και στην υποψηφιότητα Πετσάλνικου να αναλάβει την πρωθυπουργία. Πενήντα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ υπέγραψαν χειρόγραφη (!) επιστολή προς τον Γ.Παπανδρέου προειδοποιώντας ότι εάν δεν βρεθεί λύση μέχρι το πρωί θα υποβάλουν τις παραιτήσεις τους! Χθες, βουλευές και από τα δύο κόμματα αντέδρασαν έντονα στο σενάριο ανάληψης της πρωθυπουργίας από τον Φίπιππο Πετσάλνικο.  

Ads

Μεταξύ των 50 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ διακρίνονται και ονόματα υφυπουργών, ενώ την ώρα που η επιστολή εστάλη στο Μαξίμου, ταυτόχρονα υπήρξε επικοινωνία των υπογραφόντων βουλευτών με το Μ.Καρχιμάκη αλλά με πρωτοκλασάτα στελέχη και υπουργούς της κυβέρνησης. Οι βουλευτές τους ενημέρωσαν για την πρωτοβουλία τους, υπογραμμίζοντάς τους ότι έχουν κι εκείνοι, ως κυβερνητικοί, ευθύνη για την “επόμενη μέρα”, αν δεν μπει ένα τέλος, άμεσα, στο “θρίλερ”.

Στην επιστολή ανέφεραν:

Συναισθανόμενοι το μέγεθος της ευθύνης μας έναντι της πατρίδας και του ελληνικού λαού δηλώνουμε την αδιαπραγμάτευτη αξίωσή μας να υπάρξει εντός της σήμερον ομόφωνη απόφαση της ηγεσίας του Κινήματος, επιλέγοντας ισχυρή προσωπικότητα για τη θέση του Πρωθυπουργού.

Ads

Εάν αυτό δε συμβεί εντός της σήμερον, αύριο το πρωί, 10.11.2011, υποβάλλουμε τις παραιτήσεις μας. Είναι θέμα προσωπικής και πολιτικής αξιοπρέπειας.

image

Διακομματική εξέγερση για Πετσάλνικο
 
Χθες, Τετάρτη, όταν ο Φίπιππος Πετσάλνικος θεωρούνταν “φαβορί” για την πρωθυπουργία, βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης άσκησαν έντονες πιέσεις τον αρχηγό του κόμματος να υποστηριχθεί αποκλειστικά η λύση Λουκά Παπαδήμου. Βουλευτές όπως οι Αντώναρος, Σπηλιωτόπουλος, Χατζηδάκης, Κυρ. Μητσοτάκης, Βαρβιτσιώτης και Βλάχος δεν θεωρούν μόνο τον κ. Πετσάλνικο στενό συνεργάτη του Παπανδρέου, αλλά εκτιμούν ότι ο Λουκάς Παπαδήμος είναι η ενδεδειγμένη λύση για την πρωθυπουργία.
 
Νωρίτερα, κι ενώ διαφαινόταν πως ο Φίλιππος Πετσάλνικος είχε «κλειδώσει» ως νέος πρωθυπουργός, στους διαδρόμους της Βουλής εκφράζονταν έντονες αντιδράσεις από βουλευτές όλων των παρατάξεων για την επιλογή.

Στους κόλπους οτυ ΠαΣοΚ, η επιλογή Πετσάλνικου, όπως αναφέρουν πληροφορίες του tvxs.gr, συναντά αντιδράσεις, καθώς οι Βενιζελικοί τον θεωρούν άνθρωπο του Παπανδρέου και τον συνδέουν με την προαναγγελία του δημοψηφίσματοςπου τόσα προβλήματα επέφερε.
 
Δύο υπουργοί, μάλιστα, η Άννα Διαμαντοπούλου και ο Γιάννης Ραγκούσης ζήτησαν πρόσωπο υψηλού κύρους στη θέση του πρωθυπουργού. «Η χώρα έχει ανάγκη έναν πρωθυπουργό υψηλών πολιτικών κι όχι μόνο προδιαγραφών κι όχι τον κοινό χαμηλό μέσο όρο των κομμάτων», δήλωσε στο Bήμα FM ο υπουργός Υποδομών.  
 
«Η χώρα χρειάζεται πρωθυπουργό υψηλού κύρους και αποδοχής στο εσωτερικό και στο εξωτερικό», τόνισε σεγραπτή δήλωσή της και η υπουργός Παιδείας, προσθέτοντας ότι το πρόσωπο αυτό, μαζί με ικανούς και αποφασισμένους ανθρώπους από το σύνολο του πολιτικού φάσματος, «να βάλουν φραγμό στην πορεία της καταστροφής». Η κ. Διαμαντοπούλου δεν κατονομάζει τον πρωθυπουργό «υψηλού κύρους», ωστόσο με τη δήλωσή της «φωτογραφίζει» τον Λουκά Παπαδήμο.
 
Παρόμοιες ήταν και οι δηλώσεις του επίτιμου προέδρου της ΝΔ Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, που ανέφερε: «Ο Εθνικός διασυρμός και ο ευτελισμός των θεσμών της Δημοκρατίας μας, έχουν φτάσει στα ακρότατά τους όρια. Καιρός είναι να συνέλθουμε. Η Ελλάς δεν χρειάζεται Πρωθυπουργό μαριονέττα. Η μόνη λύση αυτήν την ώρα είναι να επιλεγεί μια ισχυρή προσωπικότητα με κύρος στην Ευρώπη, διεθνή αξιοπιστία και γνώση του αντικειμένου».

Αντιρρήσεις και για Παπαδήμο
 
Ωστόσο, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του tvxs.gr, μεγάλη πλειοψηφία βουλευτών του ΠΑΣΟΚ προβάλλει αντιρρήσεις και στην υποψηφιότητα Παπαδήμου ουσιαστικά εξ ιδιότητας: Οι βουλευτές του κυβερνώντος (ακόμη) κόμματος θεωρούν ότι στις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν στην Ευρώπη,  ο Λουκάς Παπαδήμος ενδεχομένως θα ταυτιστεί στην πράξη με τα τραπεζικά συμφέροντα. Η επιλογή τους; Mία πολιτική προσωπικότητα…