Μπαράζ έντονων αντιδράσεων προκάλεσαν οι κυβερνητικές ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα στην εστίαση, ενώ οι εκπρόσωποι της εστίασης προβλέπουν ακόμα και αύξηση του κόστους σε εστίαση και διασκέδαση. Επίσης, προβληματισμό προκαλεί και το πώς θα μπορέσει να λειτουργήσει στην πράξη η αγορά με τον διαχωρισμό σε αμιγείς και μεικτούς χώρους.

Ads

Μιλώντας στην ΕΡΤ3 ο Μιχάλης Επιτροπίδης ΓΓ Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ Νομού Θεσσαλονίκης δήλωσε πως είναι απαράδεκτο να ελέγχουμε τους πελάτες των μικτών χώρων αν έχουν εμβολιαστεί ή όχι. Το μέτρο αυτό θα επιβαρύνει εκ νέου τους καταστηματάρχες με προσλήψεις για να γίνονται οι έλεγχοι, τόνισε ο κ. Επιτροπίδης. Η Ένωση θα πραγματοποιήσει μια άτυπη δημοσκόπηση στη Θεσσαλονίκη για να μάθει πόσες επιχειρήσεις θα δηλώσουν μικτές και πόσες αμιγείς. «Δεν βλέπω να περπατάει το συγκεκριμένο μέτρο. Η κυβέρνηση ρίχνει το μπαλάκι σε εμάς. Εδώ δεν τα έχει καταφέρει η αστυνομία, θα ανταπεξέλθουμε εμείς; Με μειωμένους τζίρους και με το 60% του πληθυσμού να μην έχει εμβολιαστεί πώς θα τα βγάλουμε πέρα εμείς» συμπλήρωσε με δηλώσεις του στο newsit.gr.

Ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης ζητά ενιαία αντιμετώπιση όλων των κλειστών χώρων και χρήση του 70% της χωρητικότητάς τους με άμεση επιδότηση σύγχρονων ιονιστών αέρα. «Έχουμε εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις μας για κοινωνική αλληλεγγύη, όπως αυτές περιγράφονται στον κανόνα της ισότητας ενώπιον των δημοσίων βαρών και διατυπώνονται στο άρθρο 4, παρ. 5 του Συντάγματος, ενώ έχουμε πληγεί υπέρμετρα ως πολίτες έναντι άλλων κι έχουμε κάνει ιδιαίτερες θυσίες με την οιονεί ανάκληση άδειας λειτουργίας των καταστημάτων μας, καθ’ υπέρβασιν των νομοθετικών εξουσιοδοτήσεων, καλούμαστε να πάρουμε νέους ρόλους: αυτόν του ιατρικού επιτηρητή κι αυτόν του χωροφύλακα. Επιθυμούμε να σας κάνουμε γνωστό ότι ο ρόλος μας δεν είναι αυτός!».

«Ο ρόλος μας είναι να φιλοξενούμε τους φίλους και πελάτες μας στην προσπάθειά τους να χαλαρώσουν και να “αποδράσουν” από την δυστοπική πραγματικότητα, που μας επιφυλάξατε!… Τασσόμαστε ανοιχτά υπέρ ενός συνεκτικού λόγου και συνεκτικών προτάσεων και μας βρίσκει αντίθετους κάθε διαχωρισμός, που δημιουργεί διχασμό μεταξύ των πολιτών και θυμίζει ζοφερές εποχές», τονίζουν χαρακτηριστικά.

Ads

Ο δε γενικός διευθυντής της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης, Γιάννης Λιάρος μιλώντας στο insider.gr αναφέρει ότι θα χρειαστούν μερικές μέρες προκειμένου οι επιχειρήσεις να δουν με λεπτομέρειες τις ανακοινώσεις. «Εκτός από το πρακτικό κομμάτι σε αυτόν τον διαχωρισμό, υπάρχει επιπλέον και ένα ηθικό κομμάτι καθώς οι επιχειρήσεις καλούνται να κάνουν μία επιλογή σε ποια από τις δύο κατηγορίες θα ενταχθούν, επιλέγοντας ουσιαστικά και ποιους πελάτες θα υποδεχθούν» επισημαίνει ο κ. Λιάρος, προσθέτοντας ότι ο κλάδος αιφνιδιάστηκε με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις.

Ο γνωστός σεφ Λευτέρης Λαζάρου μιλώντας στον ANT1 σχολίασε τις ανακοινώσεις για την εστίαση τονίζοντας ότι δεν γίνεται να ζητούν οι ιδιοκτήτες πιστοποιητικά από τους πελάτες. «Δεν είναι δική μου δουλειά να ελέγχω τους πελάτες κατά την είσοδό τους στο μαγαζί» επανέλαβε για άλλη μια φορά ο γνωστός σεφ.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο- επίσης γνωστός σεφ- Δημήτρης Σκαρμούτσος, ο οποίος μιλώντας στην ΕΡΤ επεσήμανε πως χρειάζεται να γίνουν αρκετές διευκρινίσεις καθώς το τοπίο είναι θολό. «Είμαστε αρκετά μπερδεμένοι. Δεν ξέρουμε αν θα ισχύσουν για τους εσωτερικούς χώρους ή για τους εξωτερικούς. Δεν έχουμε καταλάβει για τι μιλάμε» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Καταλαβαίνω την ανησυχία της κυβέρνησης που θέλει να αυξήσει τους εμβολιασμούς. Θα μπορούσαν να βρεθούν άλλα μέτρα που δε θα ανακάτευαν για μία ακόμα φορά την εστίαση. Οι εσωτερικοί χώροι θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ίσως με λιγότερη πληρότητα απ’ ό,τι λειτουργούν αυτή τη στιγμή οι εξωτερικοί χώροι χωρίς να χρειαζόταν να κάνουμε εμείς τον έλεγχο» υπογράμμισε παράλληλα.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, μιλώντας αγανακτισμένος στο Mega, επισήμανε πως θα πρέπει η Πολιτεία πρώτα απ’ όλα να σκεφτεί τι λάθος έχει κάνει με τους εμβολιασμένους και να μην ρίχνει την ευθύνη στους επαγγελματίες. «Ας ανοίξουμε πρώτα τους εσωτερικούς χώρους των εστιατορίων, που είμαστε στον 8ο μήνα lockdown για ένα 20% της εστίασης, ας ανοίξουμε τους πολυχώρους των εκδηλώσεων, και μετά ας σκεφτούμε τι λάθος έχουμε κάνει ως Πολιτεία και δεν έχουμε πετύχει τους στόχους των εμβολιασμών, και ας μη μεταφέρουμε το πρόβλημα στους επαγγελματίες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Θα κάνω στην επιχείρησή μου face control και θα ζητάω στον πελάτη να μου δώσει προσωπικά δεδομένα; Αυτό δεν μπορεί να συμβεί με μια απλή συζήτηση. Δεν έχει συζητηθεί κάτι τέτοιο με το υπουργείο. Φανταστείτε να έρθει μια παρέα, με τους μισούς εμβολιασμένους και τους άλλους μισούς ανεμβολίαστους. Εγώ θα διώξω τους μισούς; Νομίζω ότι είναι μια δύσκολη άσκηση. Πρέπει να κάνουμε όλες τις ενέργειες, ώστε να πείσουμε τους ανεμβολίαστους να εμβολιαστούν. Το μεγάλο μας όπλο είναι ο εμβολιασμός», εξήγησε ο ίδιος, τονίζοντας σχετικά με όσα είπε ο κ. Γεωργιάδης: «Δεν μπορώ να δεχτώ να είναι κάτι τέτοιο υποχρεωτικό για το σύνολο του κλάδου. Ας το επιλέξει κάθε συνάδελφος, αν θέλει να κάνει Covid free το εστιατόριό του».

«Άκουσα τι είπε ο κ. Γεωργιάδης, ότι ουσιαστικά θα υποχρεώσει τις επιχειρήσεις να το κάνουν. Ο κλάδος δεν μπορεί να δεχτεί κάτι τέτοιο. Δεν έχουμε συζητήσει με το υπουργείο για τα προνόμια των εμβολιασμένων. Δεν μπορούμε να δημιουργούμε δύο ταχύτητες μεταξύ των επιχειρήσεων», κατέληξε ο κ. Καββαθάς.