Ενός κακού, μύρια έπονται. Την ώρα που εξελίσσεται η πανδημία του κοροναϊού και ο σκληρός ανταγωνισμός των φαρμακευτικών εταιρειών για την παρασκευή εμβολίου και θεραπείας, σε συνδυασμό με την αδυναμία του συστήματος υγείας να αντεπεξέλθει αναλόγως του μεγέθους της κρίσης, αρκετός κόσμος έσπευσε το τελευταίο 24ωρο στα φαρμακεία να προμηθευτεί το φάρμακο Plaquenil επειδή θεωρήθηκε, παρερμηνευμένα, ότι η δραστική ουσία του, χλωροκίνη, «θεραπεύει» τον κοροναϊό.

Ads

Η αυξημένη ζήτηση παρατηρήθηκε μετά την τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό την Τετάρτη, στο πλαίσιο της οποίας, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου, Σωτήρης Τσιόδρας, αναφέρθηκε στις κλινικές δοκιμές της χλωροκίνης που γίνονται σε Γαλλία και Κίνα, κάνοντας λόγο για ιδιαίτερα ενθαρρυντικά στοιχεία.

Ο κ. Τσιόρδας αναφέρθηκε σε ερευνητική ομάδα από την Κίνα που ανακοίνωσε θεραπευτική χρήση νέου φαρμάκου σε κλινική μελέτη 340 ασθενών στο Ουχάν και στο Σέντζεν, η οποία έδειξε αρνητικοποίηση του ιού εντός τεσσάρων ημερών από τη χορήγηση του φαρμάκου.

«Επίσης, ερευνητική ομάδα της Γαλλίας από ομάδα του διάσημου καθηγητή Λοιμώξεων κ. Ραούλτ χρησιμοποίησε σχήμα φαρμάκων που ήδη χρησιμοποιείται σε όλα τα νοσοκομεία, τα ελληνικά νοσοκομεία. Χρήση των φαρμάκων σε έξι ημέρες οδήγησε σε αρνητικοποίηση για τον ιό σε 90% των ασθενών σε σχέση με την ομάδα ελέγχου που δεν πήρε το σχήμα. Υπάρχουν κάποια ενθαρρυντικά δεδομένα. Ειδικά γι’ αυτό το θέμα αναμένουμε ειδικές οδηγίες, από ειδική ομάδα εργασίας και συνεδριάζει σήμερα υπό την προεδρία του κ. Γαργιαλιάνου, που είναι πρόεδρος της Εταιρείας Λοιμώξεων».

Ads

Απαντώντας στη συνέχεια σε ερωτήσεις, ο κ. Τσιόδρας: «Να πω για τη χλωροκίνη. Είναι ένα ευρέως διαδεδομένο φάρμακο, το οποίο χρησιμοποιείται για τη μαλάρια εδώ και δεκαετίες και δίνεται και προληπτικά για την εμφάνιση μαλάριας, ελονοσίας δηλαδή. Είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται όντως και σε κατηγορίες ασθενών που έχουν ρευματολογικά νοσήματα.
Θεωρώ ότι υπάρχει επαρκής ποσότητα του φαρμάκου και μπορεί και διατίθεται αυτή τη στιγμή και στην ελληνική αγορά. Εγώ γνωρίζω, γιατί είμαι σε επικοινωνία με όλους τους γιατρούς σε όλα τα νοσοκομεία που περιθάλπουν ασθενείς με το νέο κορονοϊό, ότι όλοι παίρνουν χλωροκίνη»

Η προσέλευση του κόσμου στα φαρμακεία και η ο πίεση να αγοράσει το φάρμακο με την εν λόγω δραστική ουσία σήμανε συναγερμό στην επιστημονική κοινότητα, αφού, το εν λόγω φάρμακο, αφενός ουδεμία σχέση έχει με την καταπολέμηση του κοροναϊού, αφετέρου, η χλωροκίνη μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες, έως και θάνατο, εάν δεν χορηγηθεί με τον δέοντα τρόπο και για τον σωστό λόγο.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία σημειώνει: «Με  αφορμή την πολύ αυξημένη ζήτηση του φαρμάκου Plaquenil με την δραστική ουσία υδροχλωροκίνη  και τις πιέσεις που δέχονται γιατροί και φαρμακοποιοί για την χορήγηση του, μετά από δημοσιεύματα ότι ίσως βοηθά στην θεραπεία του covid-19, χωρίς αυτό να έχει επιβεβαιωθεί επιστημονικά, παρακαλούμε όπως μεριμνήσετε για την χορήγηση του με συνταγή φυλασσομένη επί  διετία όπως έχει γίνει για το TAMIFLU και για τα άλλα αντιϊκα φάρμακα.

»Σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει ο κίνδυνος πολύ σύντομα να μην μπορούν να προμηθευτούν το παραπάνω σκεύασμα, ασθενείς που το έχουν πραγματική ανάγκη και να διακόψουν την θεραπεία  τους με δυσμενή αποτελέσματα για την υγεία τους.».

Ο δε Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε σχετικά με την διάθεση του Plaquenil: «Κατόπιν σημερινής γνωμάτευσης του Επιστημονικού Συμβουλίου Εγκρίσεων (Ε.Σ.Ε.) του ΕΟΦ, η οποία έγινε αποδεκτή από τον Πρόεδρο του Οργανισμού, ο τρόπος διάθεσης του προϊόντος  PLAQUENIL ορίζεται με “Περιορισμένη ιατρική συνταγή από ειδικό ιατρό. Ιατρική συνταγή φυλασσόμενη επί διετία”».

Αυστηρή προειδοποίση απηύθυνε μιλώντας στο Open TV ο καθηγητής κλινικής φαρμακολογίας του ΑΠΘ, Δ. Κούβελας: «Η χλωροκίνη είναι τοξική, σκοτώνει, δεν είναι για κοινή χρήση. Είναι μεγάλη βλακεία να την αναζητεί κάποιος»

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε φάρμακο γρήγορα, μόνο αν υπάρξει τροποποίηση σε υπάρχον σκεύασμα. «Δεν θα προλάβουμε να είμαστε έτοιμοι για τον ερχόμενο χειμώνα. Γιατί δεν ξέρουμε αν θα επανεμφανιστεί και γιατί δεν υπάρχει χρόνος. Κι ο SARS εξαφανίστηκε μόνος του κι ο Έμπολα δεν ξαναχτύπησε, οπότε δεν ξέρουμε πώς θα συμπεριφερθεί κι αυτός ο ιός» επεσήμανε.

Για το θέμα που προέκυψε με την χλωροκίνη, μίλησε και ο ταμίας του συνδικάτου των φαρμακοποιών, Γιάννης Δαγρές ο οποίος τόνισε ότι «πράγματι υπάρχει κόσμος που πηγαίνει στα φαρμακεία και ζητά χλωροκίνη. Ωστόσο, κανένας φαρμακοποιός δεν θα του δώσει γιατί χρειάζεται αυστηρά ιατρική συνταγή».