Νέες ενδοκυβερνητικές τριβές φέρνει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την κατάργηση του ποσοστού που κατέχει το Δημόσιο στις ΔΕΚΟ. Ενστάσεις υπάρχουν και από πλευράς ΠΑΣΟΚ και από πλευράς ΔΗΜΑΡ. Στο ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με πληροφορίες τουλάχιστον 10 βουλευτές απειλούν να καταψηφίσουν την ρύθμιση καθώς ζητούν πριν από κάθε αποκρατικοποίηση να υπάρχει ενημέρωση της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής και η άποψη που θα εκφράζουν οι βουλευτές να είναι δεσμευτική. Ονομαστική ψηφοφορία που έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ η οποία προγραμματίστηκε να διεξαχθεί την προσεχή Τρίτη.

Ads

Ο Γιάννης Στουρνάρας προκειμένου να κάμψει τις αντιδράσεις κατέθεσε τροπολογία που δίνει τη δυνατότητα στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής να συζητά πριν από κάθε αποκρατικοποίηση μέσω του ΤΑΙΠΕΔ να διατυπώνει προτάσεις και παρατηρήσεις χωρίς όμως αυτές να είναι δεσμευτικές για το ΠΑΣΟΚ, κάτι που ζητούν οι αντιδρώντες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. 

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Φ.Σαχινίδης, Γ.Κουτρουμάνης, Χρ.Πρωτόπαππας και Π.Κουκουλόπουλος σε συνάντηση που είχαν με τον υπ. Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ζήτησαν αλλαγές στο πακέτο μέτρων και μεταξύ αυτών κάθε προκήρυξη του ΤΑΙΠΕΔ για τις αποκρατικοποιήσεις να εγκρίνεται από την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Όπως συμφωνήθηκε στη σύσκεψη, θα υπάρξει έως την Κυριακή νέα συνάντηση εάν κριθεί απαραίτητο.
 
Ένταση στο ΚΤΕ του ΠΑΣΟΚ

 
Ένταση επικράτησε νωρίτερα στο Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας του ΠΑΣΟΚ με αρκετούς δυσαρεστημένους βουλευτές να κατηγορούν τον ειδικό αγορητή του κόμματος Π. Κουκουλόπουλου για μη κατηγορηματική στάση. Σύμφωνα με πληροφορίες του καταλογίζουν ότι δεν κατέθεσε δική του τροπολογία με τα σημεία που έχουν συμφωνηθεί στο ΠΑΣΟΚ και περιλαμβάνουν αυξημένο ρόλο για τους βουλευτές. Μεταξύ αυτών που αντιδρούν είναι οι κκ. Μ. Μπόλαρης, Ι. Δριβελέγκας, Θ. Μωραίτης, Θ. Τζάκρη.

Μεταξύ εκείνων που τοποθετήθηκαν, ο Χρήστος Αηδόνης ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες ότι δεν είναι διατεθειμένος να δώσει καμία λευκή εξουσιοδότηση, καθώς, όπως είπε, νιώθει την ευθύνη για προηγούμενες περιόδους κατά τις οποίες υπήρξαν παρόμοιες διαδικασίες.

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τόνοι ανέβηκαν με τον κ. Κουκουλόπουλο να απαντά στην κριτική που δέχτηκε: «Δουλευόμαστε μεταξύ μας, παραδώσαμε τη χώρα σε ένα μνημόνιο, εκχωρήσαμε τα θέματα ενεργειακής πολιτικής και δεν είδα να αντιδράτε», για να του απαντήσει ο Μάρκος Μπόλαρης, «αν νομίζεις ότι φωνάζοντας θα φοβηθούμε, είσαι εκτεθειμένος».
 
Νωρίτερα στην Ολομέλεια της Βουλής, ο κ. Κουκουλόπουλος υποστήριξε αναφορικά με την τροπολογία του κ. Στουρνάρα ότι «σε μεγάλο βαθμό μπορεί να καλύψει αυτό που ζητάμε από την πρώτη μέρα». Όπως σημείωσε μεταξύ άλλων καλύπτει την απαίτηση να έρχονται οι αποκρατικοποιήσεις μία-μία στη Βουλή, να συζητείται το σχέδιο προκήρυξης ή πρόσκλησης και να ενσωματώνονται υποχρεωτικά όλες οι παρατηρήσεις στην προκήρυξη». Διευκρίνισε δε ότι «αν υπάρχουν μείζονες διαφωνίες, σαν αυτές που τέθηκαν από πολλούς συναδέλφους, προφανώς εγείρεται μέγα ζήτημα και σταματάει η διαδικασία αποκρατικοποίησης».
 
Εντάσεις για πετρέλαιο θέρμανσης, ΔΟΥ και τραπεζοϋπαλλήλους
 
Πάντως ο Πάρις Κουκουλόπουλος, έθεσε σήμερα από το βήμα της Βουλής σοβαρές ενστάσεις και για άλλες νομοθετικές ρυθμίσεις ζητώντας να αποσυρθεί η τροπολογία για την μείωση των ΔΟΥ, να αποσυρθεί η τροπολογία για το πετρέλαιο θέρμανσης και να μην ενταχθούν οι τραπεζουπάλληλοι στον ΕΟΠΥΥ.
 
Ενστάσεις και από τη ΔΗΜΑΡ για τις αποκρατικοποιήσεις
 
Όσον αφορά την στάση της ΔΗΜΑΡ στο ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων,  η ειδική αγορήτρια του κόμματος κυρία Ασημίνα Ξηροτύρη υποστήριξε ότι «είναι θετική η τροπολογία», αλλά υπογράμμισε ότι «εμείς μιλούμε για την γενική διεργασία αυτών των σχεδιασμών και τις προϋποθέσεις των αποκρατικοποιήσεων». «Δεν τα έχουμε συμφωνήσει», ανέφερε χαρακτηριστικά σημειώνοντας ότι η ΔΗΜΑΡ δεν μπορεί να ψηφίσει το άρθρο αν δεν υπάρχουν προϋποθέσεις βιώσιμης ανάπτυξης.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΔΗΜΑΡ εμφανίστηκε αντίθετη και με το άρθρο που προβλέπει αξιοποίηση των δημόσιων ακινήτων με απευθείας παραχώρηση στον επενδυτή και με παράκαμψη του υφιστάμενου πολεοδομικού και χωροταξικού πλαισίου. Όπως είπε χαρακτηριστικά τόνισε η κ. Ξυροτύρη «δεν πρέπει να φτάσουμε στην αντίθετη μεριά, δεν πρέπει να έχουμε τόσο fast truck διαδικασίες έτσι ώστε να παρακάμπτεται ο πολεοδομικός και χωροταξικός σχεδιασμός».