Έντονες αντιδράσεις υπάρχουν στη ΝΔ σχετικά με το θέμα της φορολόγησης των αγροτών. Οι ενστάσεις είχαν εκφραστεί από την περασμένη εβδομάδα, όταν γαλάζιοι βουλευτές κυρίως της επαρχίας έθεταν ζήτημα για την ψήφιση του εν λόγω νομοσχεδίου που αποτελεί ένα από τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας, καθώς θα έχουν πρόβλημα στην εκλογική τους περιφέρεια.

Ads

Σημειώνεται πως με το νέο νομοσχέδιο καταργούνται φορολογικές απαλλαγές και εξαιρέσεις για τις αγροτικές επιδοτήσεις και αποζημιώσεις. Επίσης με την κατάργηση του ειδικού φορολογικού καθεστώτος μέχρι το 2017, οι αγρότες θα φορολογούνται με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ μαζί με προκαταβολή φόρου που θα φθάσει στο 100%, όπως και των ελευθέρων επαγγελματιών. Επίσης, διακόπτεται η ευνοϊκή μεταχείριση του αγροτικού πετρελαίου.

Πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου αναφέρουν πως βουλευτές της ΝΔ εξέφρασαν τον έντονο προβληματισμό τους και στον πρόεδρο του κόμματος και από τη Δευτέρα αναμένονται συγκεκριμένες κινήσεις ώστε να υπάρξουν αλλαγές στα μέτρα που πλήττουν τον αγροτικό κόσμο. «Η κυβέρνηση πρέπει οπωσδήποτε να βρει λύση, ειδικά για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες που στηρίζουν την πρωτογενή παραγωγή. Δεν μπορεί να δεχόμαστε τους νόμους Κατρούγκαλου και Κουρουμπλή και να επιβαρύνονται οι αγρότες με τέτοια φορολόγηση από το πρώτο ευρώ», αναφέρουν υψηλόβαθμες πηγές της ΝΔ.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, αρκετοί γαλάζιοι βουλευτές έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να μην ψηφίσουν τις σχετικές διατάξεις. Ιδιαίτερα προβληματισμένοι, σύμφωνα με την ίδια πηγή, εμφανίζονται οι Μ. Χαρακόπουλος, Αλ. Κοντός, Γ. Ανδριανός, Γ. Στύλιος, Κ. Τσιάρας, Γ. Κασαπίδης, οι οποίοι αναφέρουν πως τα μέτρα θα καταστήσουν ζημιογόνες τις περισσότερες αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν πως υπήρξε και αντιπαράθεση με βουλευτές που εκλέγονται σε αστικά κέντρα, αναβιώνοντας έναν διχασμό που είχε εμφανιστεί την περίοδο υιοθέτησης του ΕΝΦΙΑ από την κυβέρνηση Σαμαρά.

Ads

Βουλευτές της ΝΔ επισήμαναν ακόμη πως θα εμφανίζονται να ψηφίζουν διατάξεις που δεν θα ψηφίζει μερίδα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρόεδρος του κόμματος Βαγγέλης Μεϊμαράκης από την πλευρά του αναφέρει πως σε αυτή τη συγκυρία προέχει η σωτηρία της χώρα, ωστόσο θα πρέπει να αναδειχθεί πως τα μέτρα είναι απόφαση του Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησής του. Σε αυτό το σημείο η ΝΔ αναμένεται να επισημάνει πως η κυβέρνηση θα έπρεπε να προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση των δαπανών του Δημοσίων και όχι να αναζητεί έσοδα από τη φορολογία.

Σημαντικό «αγκάθι» στη ΝΔ, όπως γράφει η Καθημερινή, αποτελεί και ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας τόσο για τις ρυθμίσεις που θα περιλαμβάνει για πλειστηριασμούς, κατασχέσεις και προστασία οφειλετών, όσο και για τις δυσμενείς αλλαγές που επιφέρει στο δικηγορικό επάγγελμα. Στη Βουλή, οριζόντια, αναμένουν αντιδράσεις από το «δικηγορικό λόμπι», ωστόσο θεωρούν ότι, σε αυτή τη συγκυρία, η διατήρηση προνομίων δεν είναι υπερασπίσιμη.