Έντονες αντιδράσεις προκαλεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την υγεία που κατέθεσε ο Ανδρέας Λοβέρδος, ώστε να ψηφιστεί σήμερα. Η αντιπολίτευση εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση και την κατηγόρησε για «διάλυση» της δημόσιας Υγείας. Παράλληλα. Γιατροί και φαρμακοποιοί διαδήλωσαν σήμερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Ads

Ως «το πλέον αντιδραστικό νομοσχέδιο από την μεταπολίτευση» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο του Ανδρέα Λοβέρδου για την υγεία, η γγ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στην ομιλία της στη Βουλή, ενώ τόνισε ότι με τις συγκεκριμένες αλλαγές δημιουργείται στην υγεία, ένα σύστημα διαπλοκής του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα, που θα οδηγήσει στην εμπορευματοποίηση των σχέσεων ιατρών και ασθενών και σε κοινωνικές εκρήξεις από το επόμενο έτος.

«Θα οδηγήσετε τους γιατρούς του ΙΚΑ να τσακώνονται για την πελατεία. Αυξάνετε τον ιδιωτικό ανταγωνισμό με τον χειρότερο τρόπο. Ο γιατρός πλήρους απασχόλησης δεν θα ενδιαφερθεί για την πελατεία. Πάμε για εξατομικευμένες παροχές υγείας και ο καθένας θα απολαμβάνει παροχές, ανάλογα με το τι έχει στην τσέπη του», σημείωσε η Αλέκα Παπαρήγα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΝ και επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση για υποχρηματοδότηση της υγείας «Η κυβέρνηση διαλύει ό,τι έχει απομείνει από τις δημόσιες υποδομές κοινωνικής πρόνοιας», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε πως «με την κατάσταση, που διαμορφώνετε, θέσεις για γιατρούς θα υπάρχουν μονάχα στα ιδιωτικά κέντρα με 600 ευρώ, ατομικές συμβάσεις, έως και 65 ώρες εργασίας την εβδομάδα, απολύσεις χωρίς αποζημίωση. Ποιος σάς είπε πως η εργασιακή κόλαση, που ετοιμάζετε, αφορά τους ανειδίκευτους;».

Ads

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ηρώ Διώτη, κάλεσε «όλους τους συναδέλφους, που ακόμη πιστεύουν ότι η υγεία δεν μπορεί να είναι αντικείμενο εμπορευματοποίησης» να καταψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας και να το αποσύρουν στην πράξη. Αναφερόμενη στην στοχοποίηση των γιατρών και των φαρμακοποιών από την κυβέρνηση τόνισε πως «αυτή σας η επιλογή είναι συνειδητή. Διότι αν δεν τους απαξιώσετε στα μάτια της κοινωνίας, να τους εμφανίσετε ως τους ευνοημένους της ζωής, πώς τότε θα διαρρήξετε την κοινωνική συνοχή; […] Όμως αυτή τη φορά, το κόλπο δεν έπιασε. Η κοινωνία έχει αρχίσει να βγαίνει από το λήθαργο που είχε περιπέσει και αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι η κινητοποίηση αφορά απολύτως και την ίδια. Άλλωστε, την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων, την προκαλεί η ίδια η κυβέρνηση με τις απολύσεις γιατρών και τη μη πρόσληψη αυτών για τους οποίους έχει δεσμευτεί».

Για αναντιστοιχία των υπουργικών εξαγγελιών και του περιεχομένου του νομοσχεδίου, έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Μαρκόπουλος. «Υπάρχει μια τεράστια διάσταση μεταξύ γραπτού και προφορικού λόγου δικού σας. Ο πήχης σηκώθηκε πολύ ψηλά και θα περάσουμε όλοι από κάτω», ανέφερε. «Σε ό,τι αφορά την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, έχουμε μείωση της χρηματοδότησης στο μισό και μία επικεφαλίδα. Δεν σας δίνουμε λευκή επιταγή για 80 προεδρικά διατάγματα, δεν σας εμπιστευόμαστε ως κυβέρνηση. Κινδυνεύετε με αυτό που εσείς πιστεύετε ότι είναι οραματικό, να χαρακτηριστείτε ως εκθεμελιωτής του κοινωνικού κράτους», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.

Ο βουλευτής Νίκος Τσούκαλης, της Δημοκρατικής Αριστεράς, τόνισε ότι «η Δημοκρατική Αριστερά, καταψηφίζει το νομοσχέδιο για την Υγεία, γιατί η Κυβέρνηση επιδιώκει να υλοποιήσει εντελώς αναποτελεσματικά το πάγιο αίτημα και όραμά μας για τη σύσταση, επιτέλους, Ενιαίου Φορέα Υγείας και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας».

Τέλος οι Οικολόγοι Πράσινοι σε ανακοίνωσή τους τονίζουν τη διαφωνία τους για τις βασικές κατευθύνσεις του νομοσχεδίου, ωστόσο αναγνωρίζουν και κάποια θετικά «υπό όρους σημεία». Παράλληλα σημειώνουν ότι η ανάγκη για αναβαθμισμένες δημόσιες υπηρεσίες υγείας είναι «ζωτικότερη παρά ποτέ».