Την έντονη αντίδρασή του στην κατάργηση του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), αλλά και στην προωθούμενη συγχώνευση τεσσάρων φορέων, που εποπτεύονται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, εκφράζει το παράρτημα Κ. Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤΕΕ).

Ads

Τυχόν κατάργησή του ΙΓΜΕ θα φρενάρει την όποια προσπάθεια μελλοντικού σχεδιασμού για την ορθολογική αξιοποίηση των πολύτιμων φυσικών πόρων της χώρας, αφού -πέραν όλων των άλλων- δεν προτείνεται κάτι άλλο στη θέση του, τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση. «Τέτοιοι φορείς και μάλιστα δημόσιοι, υπάρχουν σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου, με σημαντικό επιστημονικό, αναπτυξιακό και κοινωνικό ρόλο. Στις Η.Π.Α., η αντίστοιχη ομοσπονδιακή υπηρεσία απασχολεί πάνω από 10.000 διακεκριμένους επιστήμονες, τεχνικούς και προσωπικό, ενώ και οι υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε διαθέτουν αυτόνομα οργανωμένα δημόσια γεωλογικά ερευνητικά ινστιτούτα. Τα ιδρύματα αυτά όχι μόνο δεν καταργούνται, αλλά αντίθετα ενισχύονται», υποστηρίζει το ΓΕΩΤΕΕ.

Σχετικά με την προωθούμενη συγχώνευση των φορέων Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ), οργανισμός κατάρτισης “Δήμητρα”, ΟΠΕΓΕΠ (γνωστότερος ως Agrocert) και Ελληνικός Οργανισμού Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛΟΓΑΚ), το ΓΕΩΤΕΕ επισημαίνει: «τα υπό συνένωση Ν.Π.Ι.Δ. θα πρέπει να αξιολογηθούν, ανασυνταχθούν, ενισχυθούν και προσανατολισθούν στο νέο ρόλο τους για την επανεκκίνηση της οικονομίας και όχι απαραίτητα να συνενωθούν. Η σχεδιαζόμενη συνένωση, με τα προσδοκώμενα λογιστικά κέρδη από την πιθανή μείωση των λειτουργικών δαπανών, θα πρέπει να αποδεικνύεται ότι είναι πράγματι επωφελής μέσα από μία μελέτη του κόστους και της ωφέλειας αυτού του εγχειρήματος».