Διέψευσε κατηγορηματικά ο υπουργός Επικρατείας Ηλίας Μόσιαλος τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς, σύμφωνα με τις οποίες, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου φέρεται να είπε στον Ταγίπ Ερντογάν, κατά την πρόσφατη τηλεφωνική τους επικοινωνία, αναφερόμενος στις γεωτρήσεις που πραγματοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ για υδρογονάνθρακες και τις επαπειλούμενες έρευνες από τουρκικής πλευράς: «μπορείτε κι εσείς να κάνετε έρευνες αρκεί να μην προκληθεί ένταση».
 

Ads

Αναφερόμενος, επίσης, στη δήλωση Αρίντς ότι οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν να πραγματοποιηθεί στην Τουρκία, η συνεδρίαση του Ελληνοτουρκικού Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας τον προσεχή Νοέμβριο, ο κ. Μόσιαλος τόνισε ότι η κοινή συνεδρίαση θα γίνει όταν υφίστανται οι κατάλληλες προυποθέσεις.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», ο κ. Παπανδρέου έδωσε εντολή στον Έλληνα πρέσβη στην Αγκυρα να προβεί σε αυστηρότατο διάβημα προς το γραφείο του Τούρκου πρωθυπουργού και να ζητήσει την άμεση επανόρθωση των δηλώσεων.
 
Μιλώντας σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό της Προύσας, ο Τούρκος αντιπρόεδρος δήλωσε πως η τηλεφωνική συνομιλία των Παπανδρέου και Ερντογάν περιεστράφη γύρω από δύο ζητήματα.
 
-Την ημερομηνία διεξαγωγής του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας, για το οποίο, κατά τον κ. Αρίντς, να είπαν ότι το σημερινό κλίμα δεν ευνοεί την πραγματοποίηση του Συμβουλίου εντός Οκτωβρίου, όπως προγραμματιζόταν, και ενδεχομένως να πρέπει να μετακινηθεί για τον Νοέμβριο.

– Την ένταση που προκλήθηκε με τις κυπριακές γεωτρήσεις. Ο Τούρκος αντιπρόεδρος εμφανίζεται να δηλώνει ότι ο κ. Παπανδρέου είπε στον Τούρκο ομόλογό του ότι δεν επιθυμεί να υπάρξει ένταση εξαιτίας των κυπριακών γεωτρήσεων.

Από την πλευρά του, ο κ. Ερντογάν τού απάντησε ότι το πρώτο βήμα για να δημιουργηθεί η σημερινή κατάσταση έγινε από τους Ελληνοκυπρίους και ότι η Τουρκία δεν μπορεί παρά να απαντήσει. Ο κ. Αρίντς όμως στο σημείο αυτό λέει ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός αναγνώρισε το δίκαιο των τουρκικών θέσεων και είπε ότι εφόσον η ελληνοκυπριακή πλευρά κάνει έρευνες εντός της ΑΟΖ της μπορείτε να κάνει το ίδιο και η Αγκυρα. Και επέμεινε στο να μην κορυφωθεί η ένταση.
 
Τη Δευτέρα ολοκληρώνονται οι έρευνες του «Πιρί Ρέις»

 
Στο μεταξύ, το απόγευμα της προσεχούς Δευτέρας θα έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες του τουρκικού ερευνητικού πλοίου «Πιρί Ρέις», σύμφωνα με τον διευθυντή του Ινστιτούτου Θαλάσσιων Επιστημών του Πανεπιστημίου 9ης Σεπτεμβρίου της Σμύρνης Χουσεΐν Αβνί Μπενλί, ο οποίος τόνισε ότι οι τουρκικές έρευνες «συνεχίζονται βόρεια, από το σημείο όπου βρίσκεται η κυπριακή πλατφόρμα γεωτρήσεων».

Ads

Ο κ. Μπενλί ανέφερε ακόμη ότι οι έρευνες του «Πιρί Ρέις» «συνεχίζονται δίχως προβλήματα» και ότι «έχει ολοκληρωθεί η έρευνα κατά το ήμισύ της». 

Σύμφωνα με τον ίδιο, το πλοίο θα μεταβεί σε λιμάνι στα κατεχόμενα για ανεφοδιασμό, τονίζοντας ότι «τίθεται θέμα να ζητηθεί να κάνουμε έρευνες και σε άλλες περιοχές».