«Κινείται έξω από κάθε αλήθεια και πέρα από κάθε όριο δημοσιογραφικής δεοντολογίας», αναφέρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, σχετικά με τη φάρσα της εφημερίδας Πρώτο Θέμα, που δήθεν πρόσφερε δώρα laptop σε κυβερνητικά στελέχη.

Ads

Ο κ. Πεταλωτής τοποθετεί χρονικά τη φάρσα «σε μια περίοδο που απαιτεί σοβαρότητα και υπευθυνότητα απ’όλους» και κάνει λόγο για «παραπλανητικές προσπάθειες, όπως αυτή του «ΠΡΩΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ», να πληγεί η ηθική υπόσταση μελών της Κυβέρνησης και εν τέλει της Κυβέρνησης με την δημιουργία εσφαλμένων εντυπώσεων».

Πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας φέρει τον τίτλο: «Δύο στους τρεις Υπουργούς άρχισαν τα «δωράκια» – τους χαρίσαμε από έναν υπολογιστή, ποιοι το δέχτηκαν και ποιοι όχι». «Ψηφοφόρος, εθελοντής που βρέθηκε στο πολιτικό γραφείο του Δημήτρη Ρέππα για τις ευχές λόγω εορτών ήταν αυτός που γκρέμισε τη «γραμμή Μαζινό», την οποία είχε στήσει με υπομονή ο υπουργός Υποδομών έναντι των φαρσέρ ή και των κακόβουλων επιθέσεων που συχνά αντιμετωπίζουν τα πολιτικά γραφεία», αναφέρει η εφημερίδα, και προσθέτει:

«Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες ο άνθρωπος που σήκωσε το τηλέφωνο στο πολιτικό και όχι το υπουργικό γραφείο του κυρίου Ρέππα και απάντησε στους δημοσιογράφους του «Θέματος» που έκαναν τη χαριτωμένη φάρσα με τη δήθεν προσφορά laptop ήταν ένας παλιός και δραστήριος πολιτικός φίλος του υπουργού, που θεώρησε επιπόλαια ότι μπορεί να χειριστεί το οποιοδήποτε θέμα, καίτοι δεν είχε καμία επίσημη ιδιότητα ή αρμοδιότητα.

Ads

Η καταφατική του απάντηση στη δήθεν προσφορά που αποκαλύφτηκε με το χριστουγεννιάτικο δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος» εξέπληξε και εξόργισε τον έμπειρο πολιτικό αλλά και τους συνεργάτες του που όλο αυτό το διάστημα μετά τις εκλογές είχαν αποκρούσει ανάλογες ή παρόμοιες «προσφορές», καθώς είχαν ρητή εντολή από τον κ.Ρέππα να μην γίνονται αποδεκτά κανενός είδους δώρα.»

«Στη μεθοδευμένη προσπάθεια σπίλωσης οι απαντήσεις που δόθηκαν από Γραφεία Υπουργών και όχι βέβαια από τους Υπουργούς, αφορούσαν την αποδοχή αποστολής και όχι την αποδοχή των δήθεν δώρων. Είναι γνωστό δημόσια ότι οι Υπουργοί σε αντίστοιχες πραγματικές αποστολές laptop αντέδρασαν άμεσα, επιστρέφοντάς τα. Καταγγελίες που μπορεί να έχουν πραγματική βάση από όπου και αν προέρχονται, όποια σκοπιμότητα κι αν εξυπηρετούν, εξετάζονται άμεσα. Η διαφάνεια και η νομιμότητα ισχύει για όλους και έναντι όλων, συμπεριλαμβανομένων και των φαρσέρ-τιμητών», σημειώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Μήνυση από τον υπουργό Εσωτερικών

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, δήλωσε ότι έδωσε εντολή στους πληρεξούσιους δικηγόρους του να υποβάλουν αγωγή και μήνυση εναντίον της εφημερίδας, εξηγώντας τους λόγους:

«Επειδή ποτέ κατά τη διάρκεια της δημόσιας παρουσίας μου δεν έχω δώσει το δικαίωμα σε κανέναν, έστω και να νομίσει, ότι μπορεί να μου χαρίσει κι εγώ να αποδεχτώ πάσης φύσεως «δώρα».

Επειδή ποτέ δεν παρέλαβα ούτε άλλωστε επρόκειτο να αποδεχτώ «δώρο» – υπολογιστή.

Επειδή ποτέ κανείς δεν μου πρότεινε προσωπικά να μου χαρίσει «δώρο» -υπολογιστή.

Επειδή τη μοναδική φορά που πράγματι εστάλη στο γραφείο μου, από γνωστή εταιρεία υπολογιστών ως δώρο ένας υπολογιστής, τον επέστρεψα αμέσως με την παρακάτω επιστολή που απέστειλα στις 15 Οκτωβρίου 2009 (A.Π. 13- είναι στη διάθεση οποιουδήποτε αντίγραφο της επιστολής) προς τον κ. Θ. Φέσσα:

«Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τις θερμές ευχές και την πολύ ευγενική σας χειρονομία. Σας παρακαλώ όμως να κατανοήσετε και να σεβαστείτε το γεγονός ότι δεν μου επιτρέπεται να κρατήσω το δώρο που μου στείλατε.»

Για όλους τους παραπάνω λόγους και επειδή πιστεύω ότι σκόπιμα και συνειδητά η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» και εν γνώσει της ότι ποτέ δεν ήρθε σε επικοινωνία μαζί μου, καθώς και ποτέ δεν απέστειλε κανένα «δωράκι» προς εμένα, προσέβαλε βάναυσα την τιμή και την υπόληψή μου ως δημόσιου λειτουργού και πολίτη.»

Αντιδράσεις και από Κατσέλη και Γεννηματά

Η υπουργός Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, ανέφερε: «Με παραπλανητικά δημοσιεύματα και συκοφαντικά υπονοούμενα δεν μπορούν να δημιουργούνται σκιές στο ήθος δημοσίων προσώπων που έχουν αποδείξει ότι σέβονται και τηρούν τις αρχές της δεοντολογίας και πολιτεύονται με οδηγό τη διαφάνεια. Επιφυλάσσομαι για την άσκηση όλων των νομίμων δικαιωμάτων μου».

«Θα πρέπει να γνωρίζει το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ότι δεν δέχομαι «δωράκια». Ούτε ήθελα, ούτε έλαβα ποτέ, φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή. Έχουμε Χριστούγεννα και όχι Πρωταπριλιά. Αδυνατώ να εκλάβω αυτό το «ρεπορτάζ» ως φάρσα και ως εκ τούτου επιφυλάσσομαι για κάθε νόμιμο δικαίωμα μου», δήλωσε η υφυπουργός Υγείας, Φώφη Γεννηματά.