Στις 10 Μαΐου συνεχίζεται ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών η δίκη των τριών στελεχών της έκπτωτης εδώ και χρόνια διοίκησης του Γηροκομείου Αθηνών.

Ads

Κατηγορούμενοι, ο αρχιμανδρίτης Π. Μπούμπας, ο πρώην γραμματέας και ο πρώην σύμβουλος ταμία ακόμα ενός κοινωφελούς ιδρύματος που κατάφερνε, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, ακόμα και την περίοδο της κρίσης να αμείβει πλουσιοπάροχα τα πολλά μέλη των τριών οικογενειών που είχαν διοριστεί επικεφαλής του.

Η δίκη, μετά τις αλλεπάλληλες αναβολές, ξεκίνησε τον Φεβρουάριο και συνεχίζεται με την κατάθεση της Ενης Πραστάκου, πρώην συμβούλου ταμία του ιδρύματος. Η ίδια ήταν και η πρώτη που τεκμηρίωσε τη σκανδαλώδη διαχείριση και της οποίας οι τεκμηριωμένες καταγγελίες οδήγησαν τις ελεγκτικές και εισαγγελικές αρχές στα άδυτα των πεπραγμένων ενός πλούσιου ιδρύματος που άφηνε απλήρωτους τους υπαλλήλους και ρήμαξε τις κτιριακές δομές φιλοξενίας των ηλικιωμένων, που είχαν οδηγηθεί σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης.

Η «Εφ.Συν.» έχει παρακολουθήσει από κοντά (από το 2015) την αδιαφανή και ανεξέλεγκτη πορεία της «Ελεήμων Εταρεία Αθηνών Γηροκομείο – Πτωχοκομείο» (ΕΕΑ), όπως και των δύο άλλων πλούσιων ιδρυμάτων του Ασύλου Ανιάτων και, φυσικά, του Ερυθρού Σταυρού, που εκδιώχτηκε πλέον από τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό.

Ads

Δυστυχώς, αποτελούσε ρουτίνα των μεγάλων και πλούσιων ιδρυμάτων στην Ελλάδα η χρήση των κληροδοτημάτων για τις ανάγκες πλουτισμού των στελεχών τους σε βάρος εκείνων που πραγματικά είχαν και έχουν ανάγκη τις υποτιθέμενες παροχές τους.

Τα υπουργεία Πρόνοιας ουσιαστικά κώφευαν και για την ΕΕΑ μέχρι το 2015, παρά τα αλλεπάλληλα δημοσιεύματα στον Τύπο για την εξαθλίωση των γερόντων και τον πλουτισμό των μελών της διοίκησης.

Ο εποπτεύων Δήμος Αθηναίων διόριζε στα συγκεκριμένα ιδρύματα επιτρόπους, αλλά είτε λόγω του «αδιαπέραστου τείχους» των ιθυνόντων είτε λόγω της γρήγορης ενσωμάτωσης στο «πνεύμα» των ιδρυμάτων, τα συγκλονιστικά στοιχεία σπάνια έφταναν στα αυτιά των δημάρχων.

Ο αρχιμανδρίτης και οι 2 συνεργοί του με το αμετάκλητο βούλευμα των 406 σελίδων παραπέμπονται από κοινού για κακουργήματα, έχοντας όχι μόνο ιδιοποιηθεί παράνομα μεγάλα ποσά από κληροδοτήματα, αλλά και από τον τρόπο που διαχειρίστηκαν 700 ακίνητα με ζημία εκατομμυρίων ευρώ («Εφ.Συν.» 23/5/2018).

Το βούλευμα

Είναι βαρύ το κατηγορητήριο για τους τρεις βασικούς διαχειριστές του ιδρύματος: κατ’ εξακολούθηση και κατά συναυτουργία απιστία, υπεξαίρεση, απείθεια κ.λπ.

«Οι περιγραφές των αδικημάτων και τα ποσά νομίζει κανείς ότι αναφέρονται στο είδος των εγκληματικών οργανώσεων που διαπράττουν ληστείες και διακίνηση λαθραίων και όχι σε πρακτικές διοίκησης ιδρύματος που είχαν αντίκτυπο στις ζωές των ηλικιωμένων» («Εφ.Συν.» 23/5/2018).

Ωστόσο, στην ηγεσία του ιδρύματος παρέμεινε ο κ. Κωνσταντίνος Κεραμίδας (μέλη της ίδιας οικογένειας ήταν και είναι στελέχη της ΕΕΑ), ενώ παρέμεινε και η ίδια νομική σύμβουλος.

Δυστυχώς, όμως, σε πνεύμα Μπούμπα εξακολουθούν να κινούνται, όπως κατ’ επανάληψιν έχουμε περιγράψει σε δημοσιεύματα της «Εφ.Συν.», τόσο ο διευθυντής του ιδρύματος όσο και ο σημερινός διορισμένος προσωρινός πρόεδρος κ. Κολιός, παρά τα συγκλονιστικά στοιχεία των οικονομικών εισαγγελέων αλλά και του πρώην ΓΕΔΔ, Λ. Ρακιντζή.

Μάλιστα, ο τελευταίος έχει διοριστεί επίσης προσωρινά στο Δ.Σ., κάνοντας μεγάλες προσπάθειες για την εξυγίανση της ΕΕΑ, που φαίνεται επανειλημμένα να προσκρούουν σε τοίχο.

Με αλλεπάλληλες προσφυγές, τα παλιά στελέχη και ο προσωρινός πρόεδρος εμπόδισαν τη διεξαγωγή αρχαιρεσιών, την εγγραφή μελών, φτάνοντας στο σημείο, ενώ τυπικά είναι μάρτυρες κατηγορίας, να συνταχθούν με τις αιτήσεις του μέλους της οικογένειας του βασικού κατηγορούμενου Π. Μπούμπα («Εφ.Συν.» 3.8.2018).

Αρκεί να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2004 παρέλαβε την ΕΕΑ ο Μπούμπας με ζημία (1.400.000 περίπου) και το 2016 που η διοίκηση εξέπεσε από τον Δήμο Αθηναίων την άφησε κατεστραμμένη με ζημία άνω των 70.000.000 ευρώ.

Ο υπολογισμός αυτός δεν είναι ακριβής, δεδομένου ότι από το 2005 δεν υπάρχουν ισολογισμοί και ενδέχεται να φτάνει πλέον η ζημία τα 80 εκατ. ευρώ.

image
image

Τα ντοκουμέντα της ανεξέλεγκτης χρήσης της περιουσίας του Γηροκομείου Αθηνών

Οι καταγγελίες της Ε. Πραστάκου με στοιχεία, έγγραφα και κυρίως ποσά έπεισαν το 2013 την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Σήμερα στη δίκη συνεχίζεται η παρέλαση των δεδομένων της αδιαφάνειας, του νεποτισμού και της ανεξέλεγκτης χρήσης της περιουσίας του ΕΕΑ.

Αποτέλεσμα της καταγγελίας της Ε. Πραστάκου είναι να έχουν καταθέσει εναντίον της στελέχη και μέλη του Δ.Σ. 20 μηνύσεις και αναφορές στην Εισαγγελία και αγωγές άνω των 700.000 ευρώ.

Οταν η ίδια διορίστηκε το 2012, βρήκε εξαθλιωμένους υπαλλήλους που είχαν να πληρωθούν από το 2010, πλην των «δικών μας παιδιών», δηλαδή των διορισμένων συγγενών και φίλων των μελών της διοίκησης.

Σύμφωνα με την έως τώρα κατάθεσή της:

  • Το 2004, παρέλαβε την ΕΕΑ ο Μπούμπας με πολύ μικρή ζημία και το 2016 που εξέπεσε με παρέμβαση του Δήμου Αθηναίων την άφησε κατεστραμμένη με ζημία άνω των 70.000.000 ευρώ.
  • Υπέρογκα βοηθήματα δίνονταν σε άτομα για τα οποία δεν βρέθηκε κανένα στοιχείο ή έγγραφο απορίας στο ταμείο της ΕΕΑ. Τα χρήματα εγκρίνονταν από το Δ.Σ. με το αιτιολογικό «σε εμπερίστατους αδελφούς μας εκτός γηροκομείου οι οποίοι αποδεδειγμένα χρήζουν οικονομικής βοηθείας». Συνολικά χορηγήθηκαν (2007 έως 2012) χρηματικά βοηθήματα -πάντα στα ίδια άτομα-ύψους 233.539 ευρώ.
  • Το 2010, ανατέθηκε απευθείας στην κυπριακών συμφερόντων εταιρεία με την επωνυμία «Pertinax Limited Constructions» (η οποία είχε συσταθεί μόλις 5 ημέρες πριν από την ανάθεση του έργου) η εξωτερική ανακαίνιση του περιπτέρου φιλοξενίας ηλικιωμένων «ΣΑΜΟΥΡΚΕΙΟΝ», αντί συνολικού τιμήματος 471.748 ευρώ. Για το έργο αυτό υπήρχε ειδικό κονδύλι από το κληροδότημα Βασαλόπουλου, ύψους 220.000 ευρώ, το οποίο όμως, για να χρησιμοποιηθεί, χρειαζόταν τη διενέργεια διαγωνισμού. Το έργο ούτε καν ολοκληρώθηκε και μάλιστα επιβλήθηκε στο ίδρυμα για φορολογική παράβαση πρόστιμο 100.000 ευρώ.

Σύμβουλοι αγνώστου δραστηριότητας, όπως και στελέχη της ΕΕΑ, έπαιρναν, μέσα στην κρίση, μηνιαίες αποδοχές 6.000 ευρώ, όταν οι ηλικιωμένοι τρόφιμοι στερούνταν τα στοιχειώδη! Οι μισθοί ενός και μόνο συμβούλου ανήλθαν, από το 2010 μέχρι το 2017, στο ποσό των 550.000 ευρώ, ενώ ενός άλλου, που προσελήφθη το 2007, οι μηνιαίες αποδοχές ήταν 10.000.

Από τα ίδια τα πρακτικά του Δ.Σ. που προσκομίστηκαν, προκύπτει ότι ήδη η κ. Γεωργία Κεραμίδα -μέλος του Δ.Σ. από το 2006- από το 2007 γνώριζε περί ελλείμματος στις μηνιαίες υποχρεώσεις (τουλάχιστον) 700.000 ευρώ. Η επόμενη εταιρεία συμβούλων «FAO ECONOMICS», που ανέλαβε την εποπτεία του λογιστηρίου το 2010, λάμβανε μηνιαία αμοιβή 8.610 ευρώ.

image
image

Τα στοιχεία που κατέθεσε η μάρτυρας σόκαραν εμφανώς ακόμα και την πρόεδρο του δικαστηρίου:

  • Από το 2007, πλήρωναν κάθε μήνα ένα κονδύλι 1.500 ευρώ σε επικοινωνιολόγους (βλ. πίνακα).
  • Από το 2009-2012, το Γηροκομείο εκδίδει την εφημερίδα «Χαρούμενα Γηρατειά» σε illustration χαρτί με τα «νέα» του Γηροκομείου.
  • Οδοιπορικά σε παπάδες και επισκόπους, χωρίς αιτιολογία, χωρίς καταστατική πρόβλεψη.
  • Εναν έναν διάβασε η μάρτυρας τους μητροπολίτες που δέχονταν συνεχώς ανθοδέσμες από την ΕΕΑ, ενώ ετησίως ξοδεύονταν μεγάλα ποσά για την αγορά… ευαγγελίων.
  • Αναθέσεις χωρίς διαγωνισμούς, την ώρα που οι προϋπολογισμοί ήταν ζημιογόνοι. Πλήρωσαν έξοδα για επίβλεψη έργων στον Αγ. Νικόλαο (την άλλη εκκλησία του Γηροκομείου στην Πλουτάρχου), χωρίς να έχουν γίνει τα έργα.
  • Τα Χριστούγεννα του 2012, όταν οι εργαζόμενοι ήταν απλήρωτοι από το 2010, ο Μπούμπας, το ζεύγος Διονυσόπουλου, η κ. Γεωργία Κεραμίδα, μέλος του Δ.Σ. του Μπούμπα από το 2006, επισκέφτηκαν το τριήμερο των Φώτων, με έξοδα του Γηροκομείου τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως.
  • Το ίδιο διάστημα, πληρώθηκαν 28.500 ευρώ για εκπαιδευτικά σεμινάρια στα συγγενικά πρόσωπα των κατηγορουμένων αλλά και του μέχρι και σήμερα διευθυντή του ιδρύματος, Κωνσταντίνου Κεραμίδα.

Η μάρτυρας κατέθεσε ακόμα ότι η διαχείριση της ακίνητης περιουσίας της ΕΕΑ, αλλά και κάθε άλλη συναλλαγή αποφασιζόταν από τον Π. Μπούμπα. Μέχρι και για περίεργες βόλτες ακριβών ασημικών της ΕΑΑ, πάντα με εντολή Μπούμπα, μίλησε η Ε. Πραστάκου.

«Η Εισαγγελία Διαφθοράς έστειλε την οικονομική αστυνομία. Μπήκε στο Γηροκομείο 6 Δεκεμβρίου του 2013. Οπότε πλέον δεν είναι πράγματα που λέω εγώ, αλλά πήραν όλα τα back up. Στοιχειοθετήθηκαν. Τα λέει σε πόρισμα που είναι μέσα… Μετά το 2013 που έφυγα, βοηθούσα τις ανακριτικές και εισαγγελικές αρχές» (απόσπασμα της κατάθεσης που δημοσιεύτηκε στο documento. gr). Σύμφωνα με πληροφορίες, αμέσως μετά την ανάρτηση του documento, δηλώθηκε ότι έγινε κλοπή στον ιερό ναό του Αγ. Ανδρέα λειψάνων και ιερών σκευών!

Στην επόμενη συνεδρίαση, η μάρτυρας αναμένεται να αναφερθεί στο καυτό ζήτημα των ακινήτων/κληροδοτημάτων της ΕΕΑ.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών