«Βαρεθήκατε το κρύο της Βρετανίας και τις τιμές των ακινήτων που έχουν εκτοξευτεί στα ύψη; Γιατί τότε να μη χουζουρέψετε στον ήλιο και να βρέχετε τα πόδια σας στη γαλάζια θάλασσα στις παραλίες του δικού σας ελληνικού νησιού; Μπορεί να χρειαστεί να το μοιραστείτε με ένα κοπάδι γίδες, αλλά καθώς περισσότερα από 20 Ελληνικά νησιά διατίθενται προς πώληση, οι Βρετανοί μπορούν να ζήσουν την ελληνική φαντασιώση τους στην τιμή ενός διαμερίσματος στο κέντρο του Λονδίνου». Αυτά γράφει η σημερινή έκδοση της βρετανικής εφημερίδας Independent.

Ads

Πρώτη προς πώληση η εφημερίδα διαφημίζει την Μικρή Λέσβο, που διατίθεται από στην τιμή μόλις των 800 χιλιάδων ευρώ. Η εφημερίδα επικαλούμενη το μεσιτικό γραφείο Vladi Private Islands, περιγράφει τη Μικρή Λέσβο των 64 στρεμμάτων, που απέχει 200 μέτρα από την Μυτιλήνη, ως ένα από τα πιο όμορφα νησιά της Μεσογείου. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι τα ιδιωτικά νησιά της Ελλάδας περνάνε από γενιά σε γενιά και πως είναι η πρώτη φορά που η Μικρή Λέσβος με την πλούσια βλάστηση και τις μικρές σπηλιές στη νότια ακτογραμμή της, βγαίνει στο σφυρί.

Άλλα νησιά που το Vladi Private Islands πουλάει όπως είναι επιπλωμένα… είναι αυτό του Αγίου Αθανασίου με τις ελιές του, στον Κορινθιακό μόλις για 1,6 εκατομμύρια ευρώ αλλά και το παραδεισένιο νησί της Ατόκου στο Ιόνιο που είναι το πιο ακριβό από όλα κοστίζοντας 45 εκατ. ευρώ αλλά διαθέτει δραματικό τοπίο και το δικό του κοπάδι πρόβατα!

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, η προσφορά «δυο σε ένα» που εξασφαλίζει προνόμια βίζας για ξένους επενδυτές άνω των 300.000 ευρώ στη χώρα, αλλά και το «καλό φορολογικό πλαίσιο» για εκείνους βρίσκονται πίσω από την αύξηση του ενδιαφέροντος που αναμένεται να αυξηθεί σύμφωνα με τους μεσίτες.

Ads

Την ίδια στιγμή εταιρίες μεσιτικών επενδύσεων στοχεύουν στους πάμπλουτους του κόσμου για να πουλήσουν τα ελληνικά νησιά, εξασφαλίζοντας τεράστιες προμήθειες. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις που η εφημερίδα αναφέρει είναι η πώληση του Σκορπιού που άλλοτε ανήκε στον Αριστοτέλη Ωνάση, στην κόρη του Ρώσου μεγιστάνα Dmitry Rybolovlev , αλλά και η πώληση του συμπλέγματος νήσων Οχιά που πουλήθηκε στον πρώην εμίρη του Κατάρ.

Όπως λέει στον Independent o  ιδιοκτήτης του μεσιτικού Vladi Private Islands, οι Έλληνες πουλάνε τα νησιά τους εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που μαστίζει την Ευρώπη και σημειώνει ότι οι τιμές στην Ελλάδα έχουν πέσει τουλάχιστον κατά 30% την τελευταία 5ετία. «Οι Έλληνες έχουν πια μικρότερα εισοδήματα και προσπαθούν να ξεφορτωθούν τα βάρη τους», λέει και συμπληρώνει ότι τόσο οι πλούσιοι όσο και οι φτωχοί δεν βλέπουν τις τιμές να ανακάμπτουν και δεν αντέχουν τα φορολογικά έξοδα. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στον ΕΝΦΙΑ που καταδεικνύεται ώς η βασική αιτία του μεγάλου ξεπουλήματος.