«Ανθρωπιστική κρίση» χαρακτηρίζει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες την κατάσταση του ασύλου στην Ελλάδα. Την ίδια στιγμή, καλεί τη χώρα να επιταχύνει άμεσα την εφαρμογή της νέας πολιτικής ασύλου.

Ads

Όπως σημείωσε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στη Γενεύη την Τρίτη ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας, η συνεχιζόμενη απουσία ενός αποτελεσματικού συστήματος ασύλου στην Ελλάδα, αποτελεί ένα ζήτημα με ευρύτερες επιπτώσεις και για την υπόλοιπη Ευρώπη.

«Η κατάσταση των αναζητούντων ασύλου στην Ελλάδα, η οποία αποτελεί ένα από τα κεντρικά σημεία εισόδου στην Ε.Ε. είναι εξαιρετικά δύσκολη. Οι περισσότεροι από αυτούς δεν λαμβάνουν καμία βοήθεια. Αρκετοί ζουν στο δρόμο, ακόμη και γυναίκες και παιδιά. Το σύστημα αναγνώρισης ενός ατόμου ως πρόσφυγας δεν λειτουργεί σωστά, με αποτέλεσμα άνθρωποι που χρήζουν διεθνούς προστασίας, δεν αναγνωρίζονται ως τέτοιοι».

Πρόκειται για μια ανθρωπιστική κρίση, η οποία δεν επιτρέπεται να υφίσταται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπογράμμισε ο ΟΗΕ.

Ads

Η Ύπατη Αρμοστεία καλωσορίζει τα σχέδια της Ελλάδας να αναμορφώσει το σύστημα ασύλου της, ακόμη και τώρα που βρίσκεται αντιμέτωπη με τις οικονομικές προκλήσεις. Παράλληλα, απευθύνει έκκληση προς την Ε.Ε. να ενισχύσει τη βοήθεια που παρέχει προς την Ελλάδα προκειμένου να ανταποκριθεί στις διεθνείς και ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις.

Μέχρι τη στιγμή εκείνη που μια διαδικασία ασύλου η οποία ανταποκρίνεται στα διεθνή στάνταρντ, θα λειτουργεί στην Ελλάδα, η Ύπατη Αρμοστεία επαναλαμβάνει τη σύσταση της προς τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες να μην στέλνουν πίσω τους αιτούντες άσυλο προς την Ελλάδα, βάσει του κανονισμού του Δουβλίνου ΙΙ.

Την Δευτέρα, η οργάνωση Human Rights Watch κάλεσε την UNHCR να επέμβει και να αναλάβει ευθύνες για τον καθαρισμό του στάτους του πρόσφυγα, προσθέτοντας ωστόσο, πως η ευθύνη ανήκει από κοινού και στην ίδια τη χώρα. Ως κράτος μέλος της Ε.Ε., η Ελλάδα έχει δεσμευτεί από το ευρωπαϊκό δίκαιο να εντάξει στη νομοθεσία της κανόνες και διαδικασίες αντιμετώπισης των περιπτώσεων αίτησης ασύλου.