Πλήρη απογοήτευση για όσους προσπαθήσουν να δημιουργήσουν για ακόμη μια φορά το γνωστό διχαστικό κλίμα, συντηρώντας το αφήγημα της ασύμμετρης απειλής όσον αφορά τις πυρκαγιές στον Έβρο, προκάλεσε το πόρισμα του ανακριτικού τμήματος της πυροσβεστικής υπηρεσίας.

Ads

Όπως έγινε λοιπόν γνωστό από τα πιο επίσημη χείλη, το μεικτό Κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού – αποτελούμενο από ανακριτικούς υπαλλήλους της ΠΕ.ΠΥ.Δ. Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αλεξανδρούπολης και Αξιωματικό της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αλεξανδρούπολης – που πολυδιαφημίστηκε τις προηγούμενες μέρες λόγω και της παρέμβασης Χαρδαλιά για την σύστασή του, σχημάτισε δικογραφία σε βάρος ημεδαπού για εμπρησμό από αμέλεια σε δασική έκταση στους οικισμούς των Λουτρών και της Νίψας.

Επίσης, στο ίδιο συμπέρασμα οδηγήθηκε και για τη μεγάλη φωτιά στον οικισμό της Αισύμης που προηγήθηκε, ενώ παραμένει ακόμη στην επικαιρότητα και η καταγγελία της WWF για ευθύνη του στρατού στην πρόκληση πυρκαγιάς στον οικισμό της Λευκίμμης εξαιτίας της οποίας κινδύνεψε και το προστατευόμενο από την συνθήκη Ramsar Δάσος της Δαδιάς. Σύμφωνα με τη WWF, εξαιτίας στρατιωτικής εκπαιδευτικής άσκησης και πλημμελούς επιτήρησής της ξεκίνησε η συγκεκριμένη πυρκαγιά εντός του πεδίου βολής της Λευκίμμης, ενώ η συγκεκριμένη καταγγελία δεν έχει διαψευστεί από κανέναν μέχρι στιγμής. Μετά τα επίσημα αποτελέσματα των πορισμάτων της πυροσβεστικής υπηρεσίας, αλλά και της καταγγελίας της WWF για ευθύνες του στρατού, διαψεύστηκαν παταγωδώς όλες οι ανεύθυνες απόψεις που εκφράστηκαν το κρίσιμο εκείνο διάστημα, ακόμη και από θεσμικούς παράγοντες και προεξοφλούσαν πως οι πυρκαγιές αποτελούν ένα ευρύτερο οργανωμένο σχέδιο πίσω από το οποίο κρύβονται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες.

image

Ads

Χαρακτηριστικό παράδειγμα επιπολαιότητας και ανευθυνότητας συνάμα είναι οι δηλώσεις, το επίμαχο εκείνο διάστημα, του Αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς, που έκανε λόγο για μη τυχαίο γεγονός και πως κοντά στις πυρκαγιές βρέθηκαν κατασκηνώσεις μεταναστών. Υπαινισσόμενος ο κ. Πέτροβιτς την εμπλοκή μεταναστών στους εμπρησμούς, δημιούργησε τις μέρες έκανες ένα κλίμα εναντίον τους, αποδίδοντάς τους εχθρικές προθέσεις εναντίον της Ελλάδος που τελικά δεν επιβεβαιώθηκαν.

image

Ακόμη και ο ίδιος ο αρχηγός της Πυροσβεστικής Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης είχε επισημάνει πως η κατάσταση που επικρατούσε στον Έβρο με τόσα πολλά πύρινα μέτωπα ταυτόχρονα, είναι πρωτόγνωρη σε σχέση με τα κλιματολογικά δεδομένα της εποχής. Η συγκεκριμένη δήλωση είχε προκαλέσει και πληθώρα δημοσιευμάτων που έκαναν λόγο για οργανωμένο σχέδιο τα οποία διαψεύστηκαν οικτρά. Για τη σχηματισθείσα δικογραφία ενημερώθηκε ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης. Υπενθυμίζεται ότι, όπως έγινε γνωστό, μετά από τρία ολόκληρα εικοσιτετράωρα, οι πυρκαγιές στην ευρύτερη περιοχή Αισύμης – Λουτρών – Νίψας – Μελίας άφησε περίπου 10.000 καμένα στρέμματα γης.

Και τελικά… όπως αποδεικνύεται στην πράξη, διαψεύστηκαν παταγωδώς όσοι έσπευδαν με φημολογίες και σενάρια να καταλογίσουν ευθύνες και να ενοχοποιήσουν τα γνωστά εύκολα θύματα.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών