Για μόλις μία από τις 16 «εμβληματικές επενδύσεις» απολιγνιτοποίησης – κατά τον βαρύγδουπο χαρακτηρισμό του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκη στη χθεσινή παρουσίαση – υπάρχει ενδιαφέρον.
Κατά τα άλλα, το σχέδιο της κυβέρνησης παραπέμπει περισσότερο σε έκθεση ιδεών κα προθέσεων. Επιπλέον, όπως σημειώνει η Εφημερίδα των Συντακτών, ακόμη και στην καλύτερη εκδοχή, το κυβερνητικό σχέδιο δεν διασφαλίζει τις 4.000 άμεσες θέσεις εργασίας και τις πολλαπλάσιες περιφερειακές που θα χαθούν από το πρόωρο κλείσιμο των μονάδων.
Διαβάστε επίσης στο Tvxs.gr:
- Απολιγνιτοποίηση: Το μεγάλο «πείραμα» της δυτικής Μακεδονίας
- Ποιο σχέδιο για τη μεταλιγνιτική εποχή;
- Δυτική Μακεδονία: έχει νόημα να πεθάνεις μέσα στο πράσινο; Του Σ. Κούλογλου
- Λιγνίτης: Πίσω από τη δήλωση Μητσοτάκη υπέρ των γερμανικών εταιριών
«Ανθρακες ο θησαυρός», είναι το χαρακτηριστικό σχόλιο του προέδρου της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ Γιώργου Αδαμίδη στην Εφημερίδα των Συντακτών για το πολυδιαφημισμένο σχέδιο «δίκαιης μετάβασης». «Είναι μια καλογραμμένη έκθεση ιδεών, με ωραία γραφήματα, που δεν μπαίνει καν στον κόπο να απαντήσει στο βασικό ερώτημα: Αυτές οι επενδύσεις μπορούν να αναπληρώσουν το 40% του ΑΕΠ της Δυτικής Μακεδονίας, που σήμερα προέρχεται από τη λειτουργία των μονάδων;».
Ο ίδιος εξηγεί ότι, σύμφωνα με επιστημονική τεκμηρίωση, κάθε σημερινή θέση εργασίας στις μονάδες της ΔΕΗ επιδρά στη συνολική απασχόληση στις περιοχές με έναν συντελεστή 3,8.
Που σημαίνει ότι οι 3.700 θέσεις εργασίας τακτικού προσωπικού της ΔΕΗ τροφοδοτούν τουλάχιστον άλλες 10.000 σε διάφορες παραγωγικές δραστηριότητες.
Παρά τις ισχυρές αντιρρήσεις της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, που έχουν διατυπωθεί και στη διαβούλευση επί του σχεδίου απολιγινιτοποίησης, ο υπουργός Περιβάλλοντος ισχυρίστηκε και χθες ότι οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν ξεπερνούν αυτές που χάνονται. Εκανε λόγο για 8.000 νέες θέσεις εργασίας μόνο από τις 16 «εμβληματικές επενδύσεις». Αυτές είναι τα φωτοβολταϊκά στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη, μονάδα παραγωγής υδρογόνου (Solaris), μονάδα αποθήκευσης ενέργειας στη Δυτ. Μακεδονία (Eunice), πρότυπη φαρμακοβιομηχανία, έξυπνες μονάδες υδροπονίας, βιομηχανικό πάρκο ηλεκτροκίνησης, οικοσύστημα οινικού τουρισμού, πεδίο ενεργειακής έρευνας και τεχνολογίας, κλινική φυσικής αποκατάστασης, θεματικό πάρκο ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης, μονάδα διαχείρισης αποβλήτων και κέντρο επεξεργασίας βιομάζας στη Δυτική Μακεδονία και επιχειρηματικό πάρκο στη Μεγαλόπολη.
Ωστόσο, μόνο για ένα από τα παραπάνω υπάρχει ενδιαφέρον, από τη γερμανική RWE: Για τη δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων (ισχύος 2,3 GW στη Δυτική Μακεδονία και 0,5 GW στη Μεγαλόπολη μαζί με τη ΔΕΗ.
Ασάφεια υπάρχει και ως προς τη χρηματοδότηση του σχεδίου, ειδικά μετά τη μείωση κατά 1/3 των πόρων της ΕΕ για τη «Δίκαιη Μετάβαση», με αποτέλεσμα και η Ελλάδα να χάσει 1 δισ.
Σε ό,τι αφορά στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του σχεδίου, γνωστό είναι μόνο το κλείσιμο: Εχουν κλείσει ήδη οι μονάδες 1 και 2 του Αμυνταίου, το 2021 θα κλείσουν η Μεγαλόπολη 3 και η Καρδιά 3 και 4, το 2022 4 μονάδες του Αγ. Δημητρίου, το 2023 η μονάδα 5 Αγ. Δημητρίου, η Μεγαλόπολη 4 και η μονάδα της Φλώρινας, ενώ ώς το 2028 θα μείνει η νέα μονάδα Πτολεμαΐδα 5, που έχει κοστίσει σχεδόν 2 δισ., χωρίς να υπάρχει περίπτωση να αποσβέσει το κόστος της.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >