Μια μόλις μέρα μετά την «ομολογία» Σκυλακάκη που προκάλεσε κύμα αντιδράσεων, ήρθε η σειρά του Άκη Σκέρτσου να παραδεχτεί την πλήρη αναντιστοιχία μεταξύ των προεκλογικών εξαγγελιών της ΝΔ και των δεσμεύσεων που έλαβε έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η κυβέρνηση Μητσοτάκη μέσω του προγράμματος Σταθερότητας

Ads

Ειδικότερα, μιλώντας στην ΕΡΤ ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ επεσήμανε ότι υπάρχουν μέτρα «που δεν αναφέρονται ονομαστικά» στο πρόγραμμα Σταθερότητας.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών έκανε διαχωρισμό μεταξύ του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και του Προγράμματος Σταθερότητας και παραδέχθηκε ότι «το Πρόγραμμα Σταθερότητας δεν περιλαμβάνει μια σειρά από πράγματα, τις καινούργιες πολιτικές μας. […] Νομικά δεν μπορούμε να βάλουμε στο Πρόγραμμα Σταθερότητας τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις».

Εξήγησε ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας φθάνει ως το 2026 – ένα χρόνο πριν το τέλος της θητείας της νέας κυβέρνησης -, μίλησε για συμπερίληψη σε αυτό των προβλέψεων περί δημοσιονομικού χώρου και είπε ότι «έχουμε κάνει ένα πρόγραμμα που έχει 6 δισ. μέσα στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και 3 δισ. πρόσθετα που λέμε ότι υπάρχει δημοσιονομικός χώρος». Ωστόσο, το τι επακριβώς προβλέπεται στα προγράμματα που έχουν κατατεθεί στις Βρυξέλλες παραμένει ελαφρώς… ομιχλώδες, ακόμα και μετά τις εξηγήσεις του Θ. Σκυλακάκη.

Ads

Σήμερα, ο Άκης Σκέρτσος υποστήριξε ότι στη σελ. 7 & 17 του προγράμματος Σταθερότητας, «περιλαμβάνονται όλα τα προεκλογικά μέτρα ως προς το δημοσιονομικό τους κόστος για την περίοδο 2023-2026 και 2027. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι με βάση το σενάριο βάσης για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας δημιουργούνται κάποια πλεονάσματα που θα διατεθούν για μέτρα, που δεν αναφέρονται ονομαστικά. Από το υπερπλεόνασμα, από το άνω του 2% πλεόνασμα που δημιουργείται τα επόμενα χρόνια, έχουμε γράψει ρητά στη σελίδα 7 και 17 του προγράμματος ότι θα χρηματοδοτηθούν τα μέτρα του προγράμματος της ΝΔ που δεν αναφέρονται ονομαστικά. Έχουμε μέτρα που αναφέρονται ονομαστικά και έχουν ήδη ενταχθεί στον προϋπολογισμό και μέτρα τα οποία ανακοινώθηκαν στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας μετά την κατάθεση του προγράμματος σταθερότητας, είναι μέτρα ενός προεκλογικού προγράμματος τα οποία εναπόκεινται στη βούληση του λαού στο να ψηφιστούν και να εφαρμοστούν. Σε κάθε περίπτωση όμως τα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται, επομένως πρόκειται για μια διαστρέβλωση των λεγομένων του κ. Σκυλακάκη».