Αφετηρία της, δομικής πλέον, πολιτικής αντεπίθεσης του ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκλογική ήττα αποτελεί η άνοδος του Αλέξη Τσίπρα αυτό το Σαββατοκύριακο στην Θεσσαλονίκη και την ΔΕΘ – μιας αντεπίθεσης που, ντε φάκτο, αποκτά χαρακτηριστικά σκληρής αναμέτρησης μετά την μετωπική έφοδο της κυβέρνησης στα εργασιακά δικαιώματα.

Ads

Το άτυπο «εργασιακό Μνημόνιο» που έφερε η κυβέρνηση μέσα από το αναπτυξιακό νομοσχέδιο διαλύοντας τις συλλογικές συμβάσεις μπαίνει στην κορυφή της ατζέντας που θα ανοίξει το Σάββατο στο Βελλίδειο ο αρχηγός της αξιωματικός αντιπολίτευσης, καθώς δικαιώνει τους φόβους που υπήρχαν εξ αρχής στον ΣΥΡΙΖΑ για τις προθέσεις Μητσοτάκη στην αγορά εργασίας.

«Πρόκειται για νεοφιλελεύθερο οδοστρωτήρα – είναι μοντέλο σχεδιασμένο από τον ίδιον τον ΣΕΒ» έλεγαν χαρακτηριστικά σήμερα πηγές της Κουμουνδούρου, επισημαίνοντας δύο στοιχεία: Το πρώτο είναι πως η υπερίσχυση των τοπικών και επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών σε περιπτώσεις επιχειρήσεων και περιοχών που «αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα» παραπέμπει απ’ ευθείας στο μοντέλο των ειδικών «ελεύθερων οικονομικών ζωνών» με χαμηλές αμοιβές και περιορισμένα εργασιακά δικαιώματα, το οποίο προωθούσε και ζητούσε ο ΣΕΒ από τα μέσα της δεκαετίας του 1990. Το δεύτερο στοιχείο είναι πως η κυβέρνηση επέλεξε να φέρει καίριες αλλαγές, όπως το θέμα των συμβάσεων αλλά και ο «στραγγαλισμός» της δυνατότητας μονομερούς προσφυγής στην διαιτησία, όχι μέσα από έναν νέο εργασιακό νόμο αλλά με σκόρπιες διατάξεις που έχουν ως πρόσχημα την τόνωση της ανάπτυξης. Τούτο συμβαίνει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές για να περιοριστούν και να υποβαθμιστούν οι αντιδράσεις – στόχευση την οποία συνεπικουρεί απλόχερα και το μιντιακό σύστημα στήριξης της κυβέρνησης.

Ενδεικτική του κλίματος και της αποτίμησης που γίνεται στον ΣΥΡΙΖΑ για το νέο μοντέλο που επιχειρείται να περάσει στα εργασιακά είναι και η σημερινή τοποθέτηση της Εφης Αχτσιόγλου: «Είναι επαναφορά ουσιαστικά του μνημονιακού καθεστώτος που κατήργησε ο ΣΥΡΙΖΑ τον Αύγουστο του 2018 και συνολικό χτύπημα στις συλλογικές διαπραγματεύσεις… Τα σημαντικά πράγματα που κατακτήθηκαν το προηγούμενο διάστημα επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά καταργούνται, βλέπουμε πιστή εγγραφή σε μορφή νομοσχεδίου όλων των απαιτήσεων της τρόικας για τα εργασιακά» είπε η πρώην υπουργός Εργασίας μιλώντας στο «Κόκκινο».

Ads

Το στίγμα αυτό προδιαγράφει και τους τόνους στους οποίους θα κινηθεί ο Αλέξης Τσίπρας το Σαββατοκύριακο στην Θεσσαλονίκη καθώς ήδη, στις συσκέψεις των τελευταίων ημερών στην Κουμουνδούρου χαράχθηκαν οι βασικοί άξονες πάνω στους οποίους θα εστιάσει η κριτική του προς την κυβέρνηση. Πέραν των εργασιακών, θα αναδείξει επίσης την προεκλογική και μετεκλογική ασυνέπεια της κυβέρνησης μέσα από την μετάθεση των ουσιαστικών, αλλά και ήδη δρομολογημένων, φορολογικών και ασφαλιστικών ελαφρύνσεων για μετά το 2021. Ο Αλέξης Τσίπρας θα επιμείνει επίσης στο ερώτημα γιατί εγκαταλείφθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο στόχος της μείωσης των πλεονασμάτων, ενώ θα εστιάσει και στην άλωση του κράτους και των θεσμών, στην οικειοποίηση των θετικών πεπραγμένων και μέτρων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όπως βεβαίως και στην μεγάλη «κωλοτούμπα» της ΝΔ για την συμφωνία των Πρεσπών.

Ειδικά το θέμα των Πρεσπών είναι ένα από τα «χαρτιά» που σκοπεύει να παίξει σκληρά η αξιωματική αντιπολίτευση το επόμενο διάστημα, μετά και την τοποθέτηση στην θέση αντιπροέδρου της Κομισιόν του Μαργαρίτη Σχινά – του ανθρώπου, που εξ αρχής είχε στηρίξει την συμφωνία των Πρεσπών και αποτέλεσε τελικά προσωπική επιλογή Μητσοτάκη για την θέση του επιτρόπου. Στο πλαίσιο αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να απευθυνθεί και ο ίδιος, προσωπικά πια προς τον πρωθυπουργό, εστιάζοντας τόσο στην σημερινή δήλωση της Ντόρας Μπακογιάνη ότι «θα τιμήσουμε την συμφωνία των Πρεσπών», όσο και στο «άδειασμα» όσων εντός ΝΔ μιλούσαν για «προδοτική συμφωνία» από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια. Και, προφανώς, δεν θα παραλείψει να ερωτήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη εάν παραμένει σε ισχύ η θέση του πως η κυβέρνηση Τσίπρα είχε «ανταλλάξει» την Μακεδονία με την ακύρωση της μείωσης των συντάξεων…