Αγανάκτηση στον τοπικό εμπορικό κόσμο προκάλεσε η απόφαση να μην ανοίξει το λιανεμπόριο σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη

Ads

Μιλώντας στον ραδιοσταθμό «ΘΕΜΑ 104,6» ο Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Πατρών, Κώστας Ζαφειρόπουλος τόνισε χαρακτηριστικά, ότι είναι «απαράδεκτο να ενημερωνόμαστε μέσα στη νύχτα ότι δεν ανοίγουμε και είναι απαράδεκτο να μένουμε κλειστοί».

Πρόσθεσε ότι «η μισή Ελλάδα είναι στο βαθύ κόκκινο και δεν έχουμε καταλάβει με ποιο σκεπτικό πάρθηκε η απόφαση». Ο ίδιος ανέφερε ότι «δεν έχουμε επίσημη ενημέρωση», υπογραμμίζοντας ότι «θα καλέσουμε όλους τους συναδέλφους και θα μείνουμε ανοικτά», καθώς όπως είπε «δεν έχουμε άλλο περιθώριο, είναι όλοι στα κάγκελα».

Σύμφωνα με τον κ. Ζαφειρόπουλο, «δεν είμαστε εμείς εστία μετάδοσης του ιού, γιατί έχουμε υγειονομικά πρωτόκολλα που τηρούσαμε και θα τα τηρήσουμε». Αναρωτήθηκε «γιατί δεν κλείνει η Αθήνα και κλείνει η Πάτρα, αφού εκεί έχει περισσότερα κρούσματα» και τόνισε ότι έτσι κι αλλιώς «πολλοί δεν θα μπορέσουν να ανοίξουν».

Ads

Στη σελίδα του Εμπορικού Συλλόγου Πατρών τονίζεται: «Τα καταστήματα λιανικού εμπορίου για την περιοχή της Αχαΐας θα παραμείνουν κλειστά σύμφωνα με αναφορές της επιτροπής και της κυβέρνησης. Την ίδια ώρα η πρωτεύουσα θα ανοίξει κανονικά από την προσεχή Δευτέρα παρά το τεράστιο ιικό φορτίο.

Νιώθουμε για μια ακόμη φορά το πειραματόζωο, ένας νομός μια αγορά που δεν λέει να ξεφύγει από το πολύμηνο LockDown. Νιώθουμε αγανακτισμένοι και εξοργισμένοι μπροστά στον πρωτοφανή εμπαιγμό. Καλούμε τους συναδέλφους σε επαγρύπνηση. Δεν αντέχουμε άλλο».

Ανεβάζουν ρολά στη θεσσαλονίκη

Περισσότεροι από 100 καταστηματάρχες της Πολίχνης αποφάσισαν να ανεβάσουν ρολά την ερχόμενη Δευτέρα, αντιδρώντας στην κυβερνητική απόφαση για αναστολή επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου από τη Δευτέρα 5/4 έως τη Δευτέρα 12/4, μεταξύ άλλων, και στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης.

Σε δηλώσεις της η εκπρόσωπος των επαγγελματιών, Ιφιγένεια Τοσίδου, τόνισε: «Δεν είμαστε γιατροί, παίρνουμε όλα τα υγειονομικά μέτρα, αλλά δεν μπορούμε άλλο να είμαστε κλειστά. Αυτό που ζήσαμε εδώ και ένα χρόνο είναι καταστροφή και δεν μπορούμε άλλο, είναι πολύ απλά τα πράγματα».

Να αναιρέσει την απόφαση καλούν την κυβέρνηση τόσο ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της πόλης (ΕΕΘ), Μιχάλης Ζορπίδης όσο και ο Δήμαρχος της πόλης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Επιχειρηματίες πραγματοποίησαν κινητοποίηση εκτάκτως για την απόφαση, ενώ ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης συνεδριάζει εκτάκτως μέσω τηλεδιάσκεψης σήμερα, προκειμένου να συντονίσουν οι επαγγελματίες τις επόμενες κινήσεις τους.

Ήδη πάντως δεκάδες επαγγελματίες αναφέρουν πως θα ανοίξουν τη Δευτέρα, με δική τους πρωτοβουλία, όπως και στην Πάτρα.

«Καλούμε την κυβέρνηση, την ύστατη στιγμή, να αναιρέσει την απόφαση για μη άνοιγμα του λιανεμπορίου, να δώσει την ελπίδα στους χιλιάδες επαγγελματίες της Θεσσαλονίκης και μαζί και την ασφαλή διέξοδο στους Θεσσαλονικείς να κινηθούν σε ασφαλές υγειονομικό περιβάλλον τηρώντας τα μέτρα, που ήδη έχουν εφαρμόσει οι επαγγελματίες», τονίζει ο πρόεδρος του ΕΕΘ με σημερινή του ανακοίνωση.

Τονίζει, ότι «η αιφνιδιαστική απόφαση που λήφθηκε, αποτελεί τεράστιο πλήγμα στην ήδη πληγείσα επιχειρηματικότητα της Θεσσαλονίκης» και προσθέτει ότι «οι αντικρουόμενες και αντιφατικές δηλώσεις των επιστημόνων για την επίδραση του λιανεμπορίου στην εξάπλωση της πανδημίας, αφήνουν αναπάντητα βασανιστικά ερωτηματικά στους επαγγελματίες της Θεσσαλονίκης, ενώ δεν μπορούν να ελεγχθούν απρόβλεπτες αντιδράσεις ανθρώπων που καταστρέφονται. Η υγεία είναι προτεραιότητα μας, αλλά και η επιβίωση μας είναι μέλημα μας».

Είναι μεταξύ άλλων χαρακτηριστική η αντίδραση του πρόεδρου του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελή Φιλιππίδη, στο ίδιο μήκος κύματος με το καλαμαριώτικο «πηγαδάκι», καθώς δηλώνει (thestival.gr) ότι ««ξεκινάμε έναν αγώνα τον οποίο θα γευτεί η κυβέρνηση 100%. Δεν θα το αφήσουμε έτσι. Δεν μπορεί να μας καταστρέφει. Έχουμε οικογένειες, υποχρεώσεις, προβλήματα. Πρέπει να σεβαστεί τον εμπορικό κόσμο». Τι «γεύση» θα έχει ο αγώνας τους; Οργής που τώρα δεν κρύβεται και έχει ενδιαφέρον να δούμε αν θα μαζευτεί.

Στη διαμαρτυρία βρέθηκε και ο Δήμαρχος Παύλου Μελά, Δημήτρης Δεμουρτζίδης, ο οποίος τόνισε μιλώντας στο GRTimes.gr ότι οι επαγγελματίες, μετά τη χθεσινή απόφαση της κυβέρνησης να αναστείλει το άνοιγμα των επιχειρήσεων στη Θεσσαλονίκη, είναι αναστατωμένοι.

«Υπήρχε μια χαρούμενη προσμονή τις προηγούμενες ημέρες για το δευτεριάτικο άνοιγμα και η αντίστοιχη προετοιμασία με προμήθειες προϊόντων. Αυτό ξαφνικά χθες σταμάτησε και έχει δημιουργήσει αυτή την αναστάτωση.

Όπως είπε στη συνέχεια ο δήμαρχος, «ένα χρόνο τώρα αυτοί οι άνθρωποι έχουν κλειστά τα μαγαζιά τους με κάποια διαλείμματα, θεωρώ ότι τα οικονομικά των νοικοκυριών τους είναι σε άσχημη κατάσταση και τα χρέη των επιχειρήσεων τους μεγαλώνουν. Δεν παραγκωνίζουμε το γεγονός της πανδημίας και της υγειονομικής κρίσης η οποία βρίσκεται σε έξαρση τις τελευταίες ημέρες, όμως από την άλλη θεωρώ ότι η κυβέρνηση πρέπει να βρει μια ισορροπία ανάμεσα στην υγειονομική κρίση και την οικονομική που δημιουργείται σε αυτούς τους επαγγελματίες ώστε να λυθεί το πρόβλημα».

Στα «κάγκελα» και οι ξενοδόχοι

Την οργή του για το μη άνοιγμα της αγοράς στη Θεσσαλονίκη εξέφρασε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης Ανδρέας Μανδρίνος, με ανάρτηση στο Facebook:

«Πολίτες Β Διαλογής δεν είμαστε

Το κράτος έβλεπε το πρόβλημα με τις κλίνες ΜΕΘ στην Αθήνα και πρόσθετε συνέχεια νέες κλίνες.Για τη Θεσσαλονίκη υπήρχε άλλο σχέδιο γιατί δεν περίσσευαν χρήματα από τους φορους μας για ανάλογες κλίνες,έστελνε λοιπόν από τη Δευτέρα τις κάμερες στο στενό κομμάτι της παλιάς παραλίας που χωράνε μέχρι 4 άτομα μαζί για να δείξει το “πρόβλημα” που ερχόταν. Δε θα το φάμε και αυτή τη φορά..Βρείτε κλίνες ΚΑΙ ΕΔΩ και ανοίξτε την αγορά αλλοιώς το μελλοντικό αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο με των εκλογών αυτής της βδομάδας στον Αθλητισμό…».

Κοζάνη: Αν πρέπει να παραμείνουμε κλειστοί να ισχύσει για όλους

Ο Εμπορικός Σύλλογος Κοζάνης αναφέρει: «Ύστερα από τη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση της επιτροπής λοιμωξιολόγων η κυβέρνηση έκανε δεκτή την αναστολή λειτουργίας του λιανεμπορίου σε τρείς Περιφερειακές ενότητες μία εκ των οποίων αυτή της Κοζάνης έως και την Δευτέρα 12 Απριλίου.

Για άλλη μια φορά δεν υπάρχει ούτε στοιχειώδης σεβασμός προς τους εμπόρους που από την Τετάρτη ετοιμάζονταν να ανοίξουν πάλι τα καταστήματα με δικές τους εισηγήσεις, της επιτροπής λοιμωξιολόγων. Άνοιξε – κλείστε, προσοχή – ανάπαυση!!

Η αλήθεια είναι πως αυτή τη φορά η εικόνα του επιδημιολογικού φορτίου μας προβλημάτιζε όλους πάρα πολύ και στην πλειοψηφία των συναδέλφων υπήρχε έντονος προβληματισμός για το αν θα έπρεπε να ανοίξουμε την δεδομένη στιγμή’ όταν βλέπουμε το σύστημα υγείας τόσο επιβαρυμένο με τους ανθρώπους του ΕΚΑΒ και τους γιατρούς του Νοσοκομείου να κάνουν τα πάντα για να κρατήσουν ανθρώπους στη ζωή.

Είναι λυπηρό όμως να βάζουμε μόνο εμείς πλάτη και πάλι! Έχει πλέον αποδειχθεί ότι δεν ευθύνεται το λιανεμπόριο για την εξέλιξη της πανδημίας στην περιοχή μας. Και ενώ σε όλες τις περιοχές, που επίσης είναι υγειονομικά επιβαρυμένες, το λιανεμπόριο ανοίγει σαν βαλβίδα εκτόνωσης εδώ παραμένει κλειστό. Αν αυτό δεν είναι δυο μέτρα και δυο σταθμά τι είναι; Το Λιανεμπόριο είναι για άλλη μια φορά το εξιλαστήριο θύμα.

Αν πρέπει να παραμείνουμε κλειστοί να παραμείνουμε αλλά ΌΛΟΙ. ΤΑ ΠΑΝΤΑ! Δεν γίνεται να συνεχίσουμε να ζούμε το θέατρο του παραλόγου με κλειστά καταστήματα, αλλά με ουρές στα σούπερ μάρκετ, ουρές στις Τράπεζες, ουρές στα καταστήματα τηλεπικοινωνιών, ουρές στις λαϊκές αγορές που συνεχίζουν να πωλούν προϊόντα τα οποία δεν είναι πρώτης ανάγκης. Αν δεν κλείσουν τα πάντα από ότι φαίνεται δεν υπάρχει σωτηρία! Το σωστό και δίκαιο αυτό δεν είναι; Αν αυτό φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο τότε πρέπει να εστιάσουμε στην ατομική ευθύνη, στο σεβασμό του συνανθρώπου μας, στην εντατικοποίηση των ελέγχων και στο άνοιγμα του λιανεμπορίου για να λειτουργήσει και εδώ όπως σε όλες τις άλλες Περιφέρειες!

Πλέον η απελπισία μας είναι τεράστια μιας και βλέπουμε να μην έχουμε την οικονομική βοήθεια για να ζήσουμε εμείς και οι οικογένειές μας αλλά ούτε και τη βοήθεια ρευστότητας που ζητάμε από την αρχή της πανδημίας για να διατηρήσουμε τα καταστήματά ανοιχτά και με εμπορεύματα. Απαιτούμε εκτός όλων των άλλων που κατατίθενται εδώ και ένα χρόνο, η επιστρεπτέα προκαταβολή 7 να περιέχει αλγόριθμο που να διπλασιάζει τα ποσά που θα δίνονται σε επιχειρήσεις της Περιφερειακής μας ενότητας και επιτέλους να δοθούν οικονομικές αποζημιώσεις για το στοκ των εμπορευμάτων που έχει δημιουργηθεί από την προηγούμενη χρονιά αλλά και την συσσώρευση των υποχρεώσεων προς τρίτους που συνεχίζεται αμείωτη!».

Βουλευτές της ΝΔ αποδέκτες της οργής

Χαρακτηριστική της μεγάλης κλίμακας που έχει λάβει η οργή μεταξύ των εμπόρων, είναι η αντίδραση βουλευτή της ΝΔ Στράτου Σιμόπουλου, ο οποίος προχώρησε στην εξής δήλωση: «Χθες βράδυ η κυβέρνηση πήρε τη δύσκολη απόφαση αναστολής του ανοίγματος της Δευτέρας για το λιανεμπόριο στη Θεσσαλονίκη, στην Αχαΐα και στην Κοζάνη. Ο εμπορικός κόσμος αντιδρά, έχοντας να αντιμετωπίσει εκτός από το πολυήμερο lockdown και το κόστος για ένα “άνοιγμα” που δεν θα γίνει. Ταυτόχρονα, δεν μπορεί να κατανοήσει τι άλλαξε σε μια ημέρα και το “άνοιγμα” έγινε “αναστολή”. Θεωρώ ότι οφείλεται μια εξήγηση στους εμπόρους, ενώ οι τελευταίοι πρέπει να αποφύγουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Η πανδημία είναι παρούσα και μάλιστα σε μεγάλη έξαρση στις τρεις προαναφερθείσες πόλεις. Παράλληλα, οι παραγωγικοί φορείς του εμπορίου και οι βουλευτές, κυρίως της Ν.Δ., πρέπει να ζητήσουμε ώστε για το τοπικό αυτό lockdown να υπάρξει ειδική οικονομική στήριξη από την κυβέρνηση που έχει αποδείξει τη δυνατότητά της να “ακούει”».

Θορυβημένο το Μαξίμου

Θορυβημένη η κυβέρνηση από τις αντιδράσεις στέλενει στην Πάτρα τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικώ, Στέλιο Πέτσα και άλλους δύο υπουργού σε Θεσσαλονίκη και Κοζάνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες σκοπός της αποστολής των υπουργών είναι να κατευναστούν οι έντονες αντιδράσεις δημάρχων, περιφερειαρχών και εκπροσώπων των εμπόρων και των επιμελητηρίων μετά τη χθεσινή αιφνιδιαστική απόφαση να μην ανοίξει το λιανεμπόριο στις περιοχές αυτές.

ΣΥΡΙΖΑ: Ένα ακόμα τεράστιο πλήγμα στην αξιοπιστία της κυβέρνησης

Ως «ένα ακόμα τεράστιο πλήγμα» στην αξιοπιστία της κυβέρνησης, χαρακτηρίζει ο Αλέξης Χαρίτσης την αναστολή λειτουργίας των εμπορικών επιχειρήσεων στη Θεσσαλονίκη, την Κοζάνη και την Αχαΐα, «πριν καν προλάβουν να ανοίξουν, μία μόλις μέρα μετά τις πανηγυρικές ανακοινώσεις για οριζόντιο άνοιγμα του λιανεμπορίου σε όλη την χώρα».

Ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρει ότι η κυβέρνηση «χωρίς κανέναν σοβαρό σχεδιασμό, πορεύεται αποκλειστικά και μόνο με όρους πρόσκαιρου επικοινωνιακού κόστους και οφέλους» και προσθέτει: «Τα επικίνδυνα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, βαθαίνουν ακόμα περισσότερο την κρίση στην οικονομία, εξαντλούν εντέλει τις αντοχές της ταλαιπωρημένης ελληνικής κοινωνίας».

Εξάλλου, τη θέση του ότι «η ξαφνική απόφαση της κυβέρνησης για αναστολή λειτουργίας του λιανεμπορίου στη Θεσσαλονίκη από τη Δευτέρα 5/4 οδηγεί σε οριστικό θάνατο την αγορά της», διατυπώνει με ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Θεσσαλονίκης.

Τονίζει ότι «το σκοτσέζικο ντους» στο οποίο υποβάλλονται επαγγελματίες έμποροι και αυτοαπασχολούμενοι θα έχει «τραγικά αποτελέσματα» και σημειώνει ότι «οι άνθρωποι αυτοί όλη την προηγούμενη εβδομάδα, μετά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού περί ανοίγματος της αγοράς, ετοίμαζαν τα καταστήματά τους και προμηθεύτηκαν το απαραίτητο εμπόρευμα. Ταυτόχρονα σταμάτησαν τις αναστολές συμβάσεων εργασίας για τους εργαζομένους τους με την προοπτική της επαναλειτουργίας της αγοράς».

Στο πλαίσιο αυτό και μεταξύ άλλων ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Θεσσαλονίκης, «απαιτεί», όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, από κυβερνητικούς βουλευτές και αυτοδιοικητικούς άρχοντες της ΝΔ, «να πάρουν θέση και να πιέσουν την κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα για την ανακούφιση της αγοράς και τη σωτηρία των επαγγελματιών, των εργαζομένων και των οικογενειών τους».

ΚΚΕ: Άνοιγμα καταστημάτων και οικονομική ενίσχυση

Να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε να ξεκινήσει η λειτουργία των καταστημάτων στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, καλεί την κυβέρνηση η Κεντρική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. «Η κατάσταση που επικρατεί στις μικρές επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου είναι σε οριακό σημείο» και με την απόφασή της η κυβέρνηση να μην ανοίξουν τα καταστήματα στην ΠΕ Θεσσαλονίκη, επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο η συντριπτική πλειοψηφία των εμπόρων της περιοχής, επισημαίνει σε σχετική της ανακοίνωση η Κεντρική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

«Ταυτόχρονα απαιτούμε την ενίσχυση με 1.000 ευρώ για κάθε μικρό επαγγελματία που βρίσκεται σε αναστολή λειτουργίας, τη θωράκιση του τομέα της υγείας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, την επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας», επισημαίνεται επίσης στην ανακοίνωση του ΚΚΕ.

ΜεΡΑ25: «Εμπαιγμός και κοροϊδία των πολιτών»

Για «εμπαιγμό και κοροϊδία των πολιτών, των μικρομεσαίων και των εργαζομένων που βρίσκονται ένα χρόνο τώρα μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας», κάνει λόγο σε δίκη του ανακοίνωση το ΜεΡΑ25, επικρίνοντας την κυβέρνηση για τις πρόσφατες ανακοινώσεις της.

Το ΜέΡΑ 25 αναφέρει ότι «δεν πρόλαβαν να ανακοινωθούν κάποια πρώτα δυσνόητα μέτρα για το λιανεμπόριο, και ακόμα κι αυτά πάρθηκαν πίσω άρον άρον για Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη, μετά από μία ακόμα συνεδρίαση “θρίλερ” της εργαλειοποιημένης επιστημονικής επιτροπής σε ζωντανή σύνδεση με τα Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης και τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδη». Προσθέτει ότι «οι παλινωδίες, η εγκληματική διαχείριση και το μπάχαλο μιας επικίνδυνης τόσο για τη δημόσια υγεία όσο και για την οικονομία κυβέρνησης, είναι πια το “νέο νορμάλ”».

ΚΙΝΑΛ: Το αλαλούμ της κυβέρνησης της ΝΔ συνεχίζεται

«Άλλα λέει ο κ. Μητσοτάκης το πρωί, άλλα αποφασίζουν οι λοιμωξιολόγοι, άλλα εφαρμόζονται. Το αλαλούμ της κυβέρνησης της ΝΔ συνεχίζεται και στοιχίζει πολύ ακριβά», δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Tύπου του Κινήματος Αλλαγής Παύλος Χρηστίδης, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το λιανεμπόριο σε Θεσσαλονίκη.