Πολλά ακούγονται για τον Γολγοθά του τοξικοεξαρτημένων ατόμων, λίγα για εκείνο των οικογενειών και ακόμα λιγότερα για τους τρόπους που μπορούν να ενδυναμωθούν και να βοηθήσουν το παιδί τους.

Ads

Εκτός από τις ομάδες γονέων που λειτουργούν στο ΚΕΘΕΑ και σε άλλα κέντρα, στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται από το 1991 με τη μορφή σωματείου, οι Ανώνυμες Οικογένειες. Παλιότερα βλέπαμε μεταμεσονύκτιες ώρες τα σποτ τους σε τηλεοπτικά κανάλια. Σήμερα εξαιτίας γραφειοκρατικού κωλύματος  που δεν τους επιτρέπει να πάρουν άδεια από το ΕΣΡ, δεν μπορούν να απευθυνθούν ευρέως στο κοινό. Το tvxs μίλησε με δύο μητέρες την Π. και την Γ.

Τα παιδιά τους μπορεί να μην είναι πλέον εξαρτημένα, οι ίδιες ωστόσο στηρίζουν ακόμα άλλες οικογένειες.

«Πρέπει να δώσω πίσω όσα πήρα» λέει η Π. Πρέπει να γυρίσω πίσω όλη αυτή τη βοήθεια που δέχτηκα μέχρι να τα καταφέρει τελικά ο γιος μου και να είναι σήμερα 40 ετών υγιής με δύο παιδιά. Οι οικογένειες διαλύονται με την εξάρτηση, οικονομικά, συναισθηματικά, ηθικά. Όμως μπορούν να βοηθηθούν. Γι’αυτό είμαστε εδώ»

Ads

Η Π. εξηγεί πως η ηλικίες στις οποίες τα παιδιά μπαίνουν στην εξάρτηση είναι 14-16 ετών. Τόσο ήταν τότε και ο γιος της το 1996 που η ίδια μπήκε στις ομάδες μετά από την προτροπή μιας ψυχολόγου.

«Ξεκινήσαμε στην Ελλάδα το 1991, τότε έγινε η πρώτη ομάδα στον Ερυθρό Σταυρό, σήμερα στεγαζόμαστε στην Ομόνοια. Πρόκειται για ένα ανοιχτό πρόγραμμα για όλους, ανεξάρτητου φύλου,  φυλής, θρησκείας, εθνικότητας ,κοινωνικής τάξης. Συστηνόμαστε μόνο με το μικρό μας και όλοι έχουμε έναν κοινό σκοπό:  Πως να κοιτάξουμε τον εαυτό μας και να βοηθηθούμε. Από τα 100 παιδιά, θα βγουν τα 70 καθαρά. Κάποια από αυτά θα υποτροπιάσουν. Η οικογένεια πρέπει να ξέρει πως θα σταθεί. Ο γιος μου έχει κάνει πολλές υποτροπές. Τελικά μετά από χρόνια μου είπε: μάνα δεν φταις εσύ (είναι δεν είναι αλήθεια δεν έχει σημασία το είπε) αν δεν σε έβλεπα χρόνια ολόκληρα να πηγαίνεις στις ομάδες δεν ξέρω που θα ήμουνα»

Εμείς πρέπει να αλλάξουμε για τα παιδιά μας

Οι ομάδες δεν στηρίζονται σε ειδικούς αν και έχουν φιλοξενηθεί κατά καιρούς ψυχολόγοι. Οι οικογένειες μοιράζονται τις εμπειρίες τους, ενδυναμώνονται από παλαιότερα μέλη και ακολουθούν τα 12 βήματα.

«Βασική αρχή είναι ότι δεν εστιάζουμε στον χρήστη αλλά σε εμάς. Πως αντιδράμε; Τι λάθη κάνουμε; Τι μπορούμε να διορθώσουμε; Πως μπορούμε να στηρίξουμε ουσιαστικά;» λέει η Γ.

Ρωτάω ποια λάθη κάνουν συνήθως οι γονείς.

«Όταν δίνεις τα πάντα στον εθισμένο δεν έχει λόγο να κόψει. Όταν τον συντηρείς τον βοηθάς στα δικαστήρια, δεν έχει λόγο να σταματήσει. Ακούμε τις εμπειρίες των παλαιότερων. Ποτέ δεν βοήθησαν οι τσακωμοί κι οι εντάσεις. Βοηθάμε με τη συμπεριφορά μας να ξεφύγει το παιδί» λέει η Γ.

«Το πρώτο βήμα είναι η παραδοχή. Παραδεχόμαστε ότι είμαστε ανίσχυροι απέναντι στα ναρκωτικά και τη ζωή άλλων ανθρώπων. Είναι παιδί σου και νιώθεις ανίσχυρος να τον βοηθήσεις. Νομίζουμε ότι επειδή είμαι μάνα, μόνο εγώ θα σώσω το παιδί μου. Αλλά μόνο τη δική σου ζωή ελέγχεις. Κι αν δεν το καταλάβεις δεν μπορείς να βοηθήσεις το παιδί» λέει η Π. «Κάνουμε έναν άφοβο και ηθικό απολογισμό του εαυτού μας.

Παραδεχόμαστε την ειλικρινή φύση των ελαττωμάτων μας. Στην ομάδα μπορείς να πεις ότι θέλεις χωρίς να σε κρίνει ο άλλος και μένουν όλα εκεί. Στον κύκλο μοιραζόμαστε εμπειρίες και τι έχει ζήσει ο καθένας και που μπορούμε να εντοπίσουμε το δικό μας κομμάτι όχι του εθισμένου».

Η Γ. και η Π. υπογραμμίζουν την ανάγκη να βοηθηθούν οι οικογένειες, ιδιαίτερα σήμερα που έχει αλλάξει ο χάρτης της τοξοκοεξάρτησης.

«Σήμερα ειδικά λόγω της φτήνιας ουσιών όπως το  σίσα που τα τρελαίνει και τα πεθαίνει τα παιδιά, υπάρχει μεγάλη ανάγκη.  Αρχίζουν στα  13 το ποτό και στα 14 σίσα» λέει η Γ. η οποία προσθέτει πως αντίστοιχες ομάδες αλληλοβοήθειας με βάση τα 12 βήματα έχουν και τα ίδια τα εξαρτημένα άτομα, τα οποία προέρχονται από όλες τις τάξεις.

«Στις ομάδες μας έχω δει άτομα από πολύ φτωχές, μεσαίες και πολύ πλούσιες οικογένειες. Πολύ μορφωμένους ανθρώπους και άλλους με βασική μόρφωση»

Οι ανώνυμες οικογένειες έχουν δημιουργήσει ομάδες επίσης  για αλκοολικούς, υπερφάγους και εξαρτημένους από τον τζόγο.

Περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα:

https://www.familiesanonymous.org.gr/contact.html