O έλληνας υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος φέρεται να τόνισε χθες στον τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ την ανάγκη για ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας, την επόμενη Δευτέρα ξαναρχίζει στην Αθήνα ο διάλογος για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είπε στους εκπροσώπους των κομμάτων στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής πως η Ελλάδα με τη διπλωματική της εκστρατεία δημιουργεί «μέτωπο κατανόησης και κοινής αντίληψης» με κομβικές τρίτες χώρες.

Ads

Την ίδια ώρα η Άγκυρα κάνει επίδειξη παραβιάσεων και υπερπτήσεων στο Αιγαίο – μόνον χθες υπήρξαν 68 παραβιάσεις, εννέα εμπλοκές και πέντε τουρκικές υπερπτήσεις -, ο Χουλουσί Ακάρ, με τη γνωστή συνέντευξή του στη «Χουριέτ», βάζει θέμα αποστρατιωτικοποίησης 16 νησιών, και ο Ερντογάν παίζει τα ρέστα του στα πολεμικά μέτωπα της Συρίας και της Λιβύης για να κατοχυρώσει τη μέγιστη δυνατή διαπραγματευτική ισχύ για την Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο.

Όλα αυτά συνθέτουν, από μόνα τους, τα δύο δομικά ερωτήματα: Ποια είναι η ανάγνωση που κάνει στις κινήσεις Ερντογάν και ποιος  είναι ο στόχος και ο στρατηγικός σχεδιασμός της ελληνικής διπλωματίας σε μία συγκυρία στην οποία η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά βρίσκεται στο πιο οξυμένο επίπεδό της «από την εποχή του 1974», όπως χαρακτηριστικά αναγνώριζε χθες κυβερνητική πηγή.

Σε ό,τι αφορά την «ανάγνωση» προθέσεων, οι πληροφορίες αναφέρουν πως, όντως, στη χθεσινή συνεδρίαση του ΕΣΕΠ ο Νίκος Δένδιας δεν έκρυψε την ανησυχία του για κλιμάκωση της κρίσης. Και δεν απέκλεισε στοχευμένο σχέδιο από την πλευρά Ερντογάν για πρόκληση θερμού επεισοδίου. Σε «μετάφραση» έμπειρων διπλωματών το στοχευμένο αυτό σχέδιο προσδιορίζεται σε απόπειρα τουρκικής γεώτρησης επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας – μια κίνηση, για την οποία έστειλε ήδη μήνυμα η Άγκυρα με τον πλου του Oruc Reis στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης, Καστελόριζου και Κύπρου, δηλαδή στην περιοχή την οποία παρανόμως η Τουρκία έχει προσδιορίζει ως «τουρκολιβυκή ΑΟΖ» με βάση το Μνημόνιο με την Τρίπολη.

Ads

Διαβάστε επίσης: Η Χάγη (ξανα)διχάζει την ΝΔ

Με δεδομένες αυτές τις εκτιμήσεις, και με επίσης δεδομένη την, επικοινωνιακά τουλάχιστον, ερασιτεχνική αντίδραση της κυβέρνησης στην υπόθεση του Oruc Reis, το δεύτερο ερώτημα μεγεθύνεται επικίνδυνα: Και όπως το θέτουν διπλωματικές πηγές, συνοψίζεται στο εάν και ποιο σχέδιο έχει, ή δεν έχει, η ελληνική κυβέρνηση για να ακυρώσει την στρατηγική Ερντογάν και που ακριβώς στοχεύει η προτεραιότητα των «ανοιχτών διαύλων» τη στιγμή που η Αγκυρα δείχνει καθαρά, με κάθε μέσο, πως ο στόχος της είναι το «γκριζάρισμα» περιοχών ελληνικής κυριαρχίας.

Εάν η απάντηση εδώ είναι η χθεσινή δήλωση Δένδια περί δημιουργίας «κοινού μετώπου κατανόησης» με τρίτες χώρες, τότε οι ίδιες πηγές προειδοποιούν πως η κυβέρνηση πρέπει να επανεξετάσει το διπλωματικό οπλοστάσιό της. Και επισημαίνουν πως όσο κατάφωρα παράνομο είναι το τουρκολιβυκό σύμφωνο παραμένει επί της ουσίας σε ισχύ και δίνει άλλοθι νομιμοφάνειας στις κινήσεις Ερντογάν – πόσο μάλλον, αφού ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες, ούτε η Γερμανία έχουν αποδεχθεί μέχρι στιγμής να θέσουν την ακύρωσή του ως προϋπόθεση για πολιτική λύση στην Λιβύη.

Επ’ αυτού, επισημαίνεται και το νέο χθεσινό μήνυμα ίσων αποστάσεων από τις ΗΠΑ, και μάλιστα από το Στέητ Ντηπάρτμεντ και όχι από τον Λευκό Οίκο και τον «φίλο του Ερντογάν» Ντόναλντ Τραμπ. Συγκεκριμένα ο Κρίστοφερ Ρόμπινσον, αναπληρωτής βοηθός του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις όταν ερωτήθηκε σε ακρόαση στο Κογκρέσο εάν οι ΗΠΑ θα ζητήσουν από την όποια νέα κυβέρνηση στη Λιβύη να να απορρίψει το μνημόνιο κατανόησης με την Τουρκία για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, περιορίστηκε να επαναλάβει τη γνωστή αμερικανική θέση που καλεί όλα τα μέρη να απέχουν από ενέργειες που αυξάνουν την ένταση στη περιοχή.

Πρόκειται για μια θέση που μάλλον πρέπει να προβληματίσει βαθιά όσους έχουν επενδύσει στο «μέτωπο» και την – όποια – αρωγή «τρίτων χωρών», όταν ο Ερντογάν αποφασίσει να περάσει στο τελικό στάδιο του σχεδιασμού του. Διότι, σύμφωνα με έμπειρους διπλωμάτες, δεν είναι πια το εάν θα το αποφασίσει, αλλά το πότε και το πώς θα το κάνει.