Σε απεργία πείνας και δίψας βρίσκεται και πάλι ο Βασίλης Δημάκης, απαιτώντας την μεταφορά στο κελί του από τα υπόγεια των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού όπου κρατείται. Ο κρατούμενος που η υγεία του έχει κλονιστεί από την πρόσφατη απεργία πείνας και δίψας που έκανε διεκδικώντας το δικαίωμα να παρακολουθεί τη σχολή του, κάνει λόγο για «εκδικητικό βασανισμό» και «εμπαιγμό και κοροϊδία από την γγ Εγκληματικής πολιτικής», όπως αναφέρει για την Σοφία Νικολάου. 

Ads

Ο Βασίλης Δημάκης καταγγέλλει ότι συνολικά βρίσκεται για ένα υποτίθεται σε «καραντίνα», 14 στα Γρεβενά και 15 στα υπόγεια των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού και όχι στο κελί του «όπως θα έπρεπε και υποσχέθηκε», η γγ. Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου, την οποία κατηγορεί για «στοχευμένους και πονηρούς χειρισμούς». 

Η υπόθεση του Βασίλη Δημάκη έχει ξεσηκώσει και πάλι σφοδρές αντιδράσεις, οι οποίες εντάθηκαν από τη σχετική δήλωση που έκανε η ίδια η Σοφία Νικολάου: «Το να σου κουνάνε το δάχτυλο για δήθεν άσκηση πολιτικής στην περίπτωση Δημάκη με εμμονές και φανατισμό, άνθρωποι που έκαναν σημαία την ιδεοληψία, είναι τουλάχιστον αστείο. Μόνη απάντηση, η νομιμότητα. Γιατί στις δικές μας βάρδιες… δεν θέλουμε “στραβές”. @RenaDourou». 

Αντιδράσεις, αλληλεγγύη στον Δημάκη και κινητοποιήσεις

Η αντιμετώπιση του κρατούμενου από την ηγεσία του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και την γγ Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου, έφερε νέο κύμα αντιδράσεων και κινητοποιήσεων υπέρ του Βασίλη Δημάκη. 

Σήμερα στις 5.30 μ.μ. κοινωνικές συλλογικότητες καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και αλληλεγγύης στο μετρό της Κατεχάκη και πορεία στο υπουργείο ΠΡΟ.ΠΟ. Στην πορεία θα συμμετέχει και η κίνηση Support Art Workers θα πραγματοποιήσει δράσεις αλληλεγγύης και καλλιτεχνικά δρώμενα. 

Κάλεσμα για συμπαράσταση στον αγώνα του Βασίλη Δημάκη, απευθύνει ο δικηγόρος του, Θανάσης Καμπαγιάννης. «Οι δικοί μου ώμοι είναι πολύ μικροί και πολύ αδύναμοι για να σηκώσουν το βάρος μιας τόσο μεγάλης αλητείας σαν κι αυτής που γίνεται σε βάρος του Βασίλη Δημάκη» αναφέρει στην έκκλησή του από τα κοινωνικά δίκτυα. Σε κάλεσμα στην κινητοποίηση αλληλεγγύης έχει προχωρήσει και η  παράταξη δικηγόρων «Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή». 

«Υπερασπιζόμαστε τον Βασίλη Δημάκη χωρίς καμία επιφύλαξη. Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμά του στην μόρφωση, την αξιοπρέπεια και κυρίως την ίδια τη ζωή. Υπερασπιζόμαστε το αυτονόητο και ας το αρνούνται πεισματικά κάποιοι: ανάλγητα, βάναυσα, απάνθρωπα» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Τομέας Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ.

Την παραίτηση της Γενικής Γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής ζητά με ανακοίνωση το ΚΙΝΑΛ, στην οποία  γίνεται λόγος για απάνθρωπη και τιμωρητική μεταχείριση του φοιτητή κρατούμενου με αφορμή το γεγονός ότι εκπροσώπησε συγκρατουμένους του διεκδικώντας τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας στις φυλακές. Όπως αναφέρουν η στάση αυτή «καταδεικνύει μια «σωφρονιστική» πολιτική που κυριαρχείται από κόμπλεξ, ρεβανσισμό και ακροδεξιά ιδεοληψία». 

Να σταματήσει η αυθαίρετη και εκδικητική συμπεριφορά σε βάρος του κρατούμενου φοιτητή Βασίλη Δημάκη και να ικανοποιηθεί άμεσα το δίκαιο αίτημά του, ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτα τις σπουδές του ζητάει το ΚΚΕ, μέσω Ερώτησης που κατέθεσαν στη Βουλή, προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη οι βουλευτές του Κόμματος Γιάννης Γκιόκας και Μαρία Κομνηνάκα.

«Η Κυβέρνηση και η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής κ. Νικολάου συνεχίζει να ψεύδεται και να εμπαίζει τον κρατούμενο, φοιτητή και απεργό πείνας και δίψας Βασίλη Δημάκη», αναφέρει εκ μέρους του ΜεΡΑ25, ο Μιχάλης Κριθαρίδης, ζητώντας την επιστροφή του κρατουμένου στο κελί του. 

image

Θα τον επισκεφτεί ο Πέτρος Δαμιανός

Στο μεταξύ, ο Βασίλης Δημάκης αναμένεται να δει εντός της ημέρας τον διευθυντή του γυμνασίου και λυκείου των φυλακών του Αυλώνα, Πέτρο Δαμιανό. Είναι ο μόνος άνθρωπος που αποφάσισε να δει, αφού είχε δηλώσει ότι δεν πρόκειται να δεχτεί κανέναν. Στον κ. Δαμιανό έχει δοθεί προφορικά η διαβεβαίωση ότι θα λάβει την σχετική άδεια που χρειάζεται μέσα στην ημέρα για να δει τον Βασίλη Δημάκη. 

Τρεις απεργίες πείνας και δίψας – Το χρονικό 

Ο Βασίλης Δημάκης ξεκίνησε την πρώτη απεργία πείνας στις 21 Απρίλη διαμαρτυρόμενος για την βίαιη μεταγωγή του από τις φυλακές Κορυδαλλού και την μεταφορά του στα Γρεβενά στερώντας του έτσι το δικαίωμα της συνέχισης των σπουδών του. Ο Βασίλης Δημάκης φοιτά στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Νομικής του ΕΚΠΑ και είναι «εξαιρετικός φοιτητής» σύμφωνα με τους καθηγητές του έχοντας περάσει 25 στα 25 μαθήματα. Επιπλέον, είναι υπότροφος του ΙΚΥ.

Ο μοναδικός λόγος, κατά τον ίδιο, για την μεταγωγή αυτή ήταν ότι συμμετείχε στην κινητοποίηση των κρατουμένων που απείχαν από το συσσίτιο και τις εργασίες ζητώντας αποσυμφόρηση των φυλακών λόγω κορονοϊού. Κατά τον αγώνα για την επιστροφή του στον Κορυδαλλό και συγκεκριμένα στις 8/5 η Σοφία Νικολάου είχε αρνηθεί να υπογράψει την μεταγωγή του. Μετά τις αντιδράσεις και το πρωτοφανές κύμα συμπαράστασης ο κρατούμενος επέστρεψε στις φυλακές Κορυδαλλού. 

Ωστόσο, στις 9/5 ο Βασίλης Δημάκης ξεκίνησε και πάλι απεργία πείνας και δίψας, για δεύτερη φορά, γιατί η κ. Νικολάου τον μετήγαγε μεν στο Κορυδαλλό αλλά τον έθεσε σε ειδικό καθεστώς έκτισης ποινής, στα υπόγεια των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, όπου εκτίουν ποινές κρατούμενοι με το άρθρο 187Α, δηλαδή για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση.

Επειδή ο αποκλεισμός του από την εκπαιδευτική διαδικασία συνεχίζεται εδώ και δύο εβδομάδες ο Βασίλης Δημάκης εξωθήθηκε σε νέα Λευκή Απεργία για τρίτη φορά, την οποία ανακοίνωσε χθες. 
Ο Βασίλης Δημάκης, με πρόσχημα την τήρηση υγειονομικών πρωτοκόλλων, απομακρύνθηκε από το κελί του, το laptop και τα βιβλία του και συμπλήρωσε στις 23/5/2020 29ημέρες υποχρεωτικής «καραντίνας», εκ των οποίων 14 στη φυλακή των Γρεβενών και 15 στα υπόγεια των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού. Εκεί συνεχίζει να βρίσκεται για 31η ημέρα.