Ανοιχτή επιστολή προς όλους τους θρησκευτικούς ηγέτες της Ελλάδας έστειλε σήμερα το Δ.Σ της φεμινιστικής συλλογικότητας ΤΟ ΜΩΒ, εκφράζοντας τον προβληματισμό του κατά πόσον απασχολεί η αυξανόμενη βία κατά των γυναικών και οι γυναικοκτονίες του ίδιους του ηγέτες.

Ads

Η επιστολή

Νιώθουμε αγανάκτηση με την αύξηση της βίας κατά των γυναικών και στη χώρα μας, τη μάστιγα αυτή για όλες τις γυναίκες, οι οποίες την υφίστανται σε διαφορετικούς βαθμούς, και η οποία έχει καταντήσει πανδημία δίπλα στην πανδημία του κορωνοϊού, όπως έχει αναφέρει και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κ. Γκουτιέρες

Υπενθυμίζουμε ότι οι γυναικοκτονίες, δηλαδή οι φόνοι γυναικών λόγω του φύλου τους, έχουν αποτελέσει ρεκόρ τη χρονιά που διανύουμε, αφού ήδη από την αρχή του έτους μέχρι τις αρχές Δεκέμβρη έχουν καταγραφεί 18 δολοφονημένες.

Ads

Αναρωτιόμαστε, η βία κατά των γυναικών και η απώτατη μορφή βίας, η γυναικοκτονία, η ζωή των γυναικών, δεν απασχολούν εσάς, τους θρησκευτικούς ηγέτες; Και αν σας απασχολούν τι κάνετε γι’ αυτό; Έχουμε αφαίρεση ανθρώπινης ζωής, κάτι που απορρίπτουν όλες οι θρησκείες, και όμως δεν ακούσαμε ούτε μια λέξη από τους θρησκευτικούς ηγέτες προς τα ακροατήριά τους, αντίθετα με άλλους διεθνείς θρησκευτικούς ηγέτες που κάνουν δηλώσεις για το θέμα αυτό και προσπαθούν να αποτρέψουν τους άνδρες από τα κακουργήματα που είναι διεθνές φαινόμενο. Προφανώς η υπομονή και η αγάπη δεν είναι απάντηση καθώς αφήνουν το πεδίο ελεύθερο στους γυναικοκτόνους.

Εσείς όταν δεν σας υπακούν σκοτώνετε;

Βλέπουμε δολοφονίες γυναικών από άνδρες, συνήθως τους συζύγους ή συντρόφους τους, που ανήκουν στις διάφορες θρησκείες της χώρας μας, και όμως δεν βλέπουμε την αντίδραση των θρησκευτικών ηγετών που μπορούν να παίξουν το ρόλο τους για να επηρεάσουν τους πιστούς τους, ώστε οι γυναίκες να μην βιώνουν την οικογένεια ή τις σχέσεις τους ως χώρο μαρτυρίου αλλά ως χώρο αγάπης και συντροφικότητας.

Ζητούμε από εσάς, τους θρησκευτικούς ηγέτες, ξεχωριστά ή από κοινού, να νουθετήσετε τους πιστούς σας και να παρέμβετε στην κοινωνία καταδικάζοντας αυτές τις συμπεριφορές με στόχο την εξάλειψη αυτού του απεχθούς και απάνθρωπου φαινομένου της βίας.

Το Δ.Σ. του Μωβ