Εξαιρετικά δύσκολη εξίσωση για την κυβέρνηση έχει γίνει η διαχείριση της πανδημίας στους τουριστικούς προορισμούς της χώρας. Από τη μία ο ECDC κοκκινίζει όλο το νότιο Αιγαίο και τα κρούσματα σε πολλά νησιά ανεβαίνουν, από την άλλη η μηχανή του τουρισμού έχει αρχίσει – κατά το δυνατόν – να ζεσταίνεται και τόσο οι επιχειρηματίες όσο και η κυβέρνηση θέλουν να «σώσουν ό,τι σώζεται» από το τζίρο της βαριάς βιομηχανίας.

Ads

Κάπως έτσι φτάσαμε την Πέμπτη στις προειδοποιητικές βολές Χαρδαλιά για πιθανό νυχτερινό τοπικό lockdown εκ νέου στη Μύκονο και την Ίο, με τον Guardian μάλιστα να αναφέρει σε ρεπορτάζ του ότι στα δύο αυτά νησιά δρομολογείται η αποστολή ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων – ακόμη και μυστικών σύμφωνα με τις πληροφορίες – με σκοπό την τήρηση των ήδη εφαρμοζόμενων μέτρων. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας «χτύπησε καμπανάκι» και για έξι ακόμη νησιά όπου η θετικότητα είναι ανησυχητικά υψηλή (Ζάκυνθος, Τήνος, Λευκάδα, Σαντορίνη, Πάρος και Ρόδος).

Με το εμβολιαστικό πρόγραμμα να έχει περάσει σε δεύτερο πλάνο, αφού και τώρα να αυξανόταν ο ρυθμός αυτό θα είχε υγειονομικό αποτέλεσμα στα μέσα Σεπτέμβρη, η κυβέρνηση αναγκάζεται να ξανακοιτά τις εισαγωγές στα νοσοκομεία και τα ποσοστά κάλυψης των κλινών covid, ΜΕΘ και απλών. Εκεί τα στοιχεία δείχνουν πως τα πράγματα είναι υπό έλεγχο, αριθμητικά τουλάχιστον. Στην δύσκολη εξίσωση μπαίνει και ο γεωγραφικός παράγοντας. Διότι σε τί θα βοηθήσει αν υπάρχουν εκατοντάδες άδειες κλίνες στη βόρεια Ελλάδα αν στη Μύκονο και την Πάρο αυξηθούν τα περιστατικά που χρήζουν νοσηλείας και γεμίσουν τα ξενοδοχεία καραντίνας;

Εξάλλου και σε επίπεδο εικόνας προς το εξωτερικό, ο ανανεωμένος χάρτης του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Πρόληψη Ασθενειών (ECDC) με το «κοκκίνισμα» της Ελλάδας και κυρίως των πιο δημοφιλών νησιωτικών τουριστικών προορισμών στο Αιγαίο, μόνο θετική εξέλιξη δεν είναι.

Ads

Έτσι προς το παρόν η λύση που προκρίνεται είναι «μένουμε ανοιχτοί με καταστολή». Το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης προβλέπει την ανάπτυξη αστυνομικών δυνάμεων στους «κόκκινους» δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς, όπως στη Μύκονο, την Ίο, τη Σαντορίνη, την Πάρο και τα υπόλοιπα νησιά που βρίσκονται υπό επιδημιολογική επιτήρηση, προκειμένου να υπάρχει… πειστική επίβλεψη των περιοριστικών μέτρων που, θεωρητικά τουλάχιστον, ήδη εφαρμόζονται. Το σχέδιο της αστυνομίας, σύμφωνα με τις πληροφορίες, προβλέπει ακόμη και μυστικούς αστυνομικούς με κάμερες που θα ελέγχουν κλαμπ, μπαρ, χώρους διασκέδασης ακόμη και βίλες. Οι έλεγχοι θα είναι επαναλαμβανόμενοι. Αρχικά θα γίνεται επίπληξη και μετά θα επιβάλλεται πρόστιμο 2.000 ευρώ και λουκέτο επτά ημερών στα καταστήματα.

«Η παραλλαγή Δέλτα είχε ως αποτέλεσμα όλες οι χώρες αντιμετωπίζουν τώρα το τέταρτο κύμα και όχι τον Νοέμβριο όπως αναμενόταν», υποστήριξε ο υπουργός τουρισμού Χάρης Θεοχάρης στον βρετανικό Guardian, που παρουσίασε με εκτενές ρεπορτάζ την κατάσταση στα ελληνικά νησιά. «Ενώ τα ξενοδοχεία και οι οικογενειακές εκδηλώσεις εφαρμόζουν τα πρωτόκολλα με επιμέλεια, υπάρχει μεγαλύτερη συμφόρηση από ό, τι θα θέλαμε να δούμε στα μπαρ, ειδικά μεταξύ των νεότερων, κι έτσι προσπαθούμε να διασφαλίσουμε ότι θα διατηρηθεί κάποια ισορροπία», συνέχισε.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, 730 αστυνομικοί θα διασπαρούν στα επίφοβα νησιά. Σύμφωνα με τον Guardian στη Μύκονο θα βρίσκονται περίπου 186 αστυνομικοί από 56 που ήταν εκεί την προηγούμενη χρονιά. Παράλληλα στην Ίο και στην Πάρο, μεταβαίνουν επιπλέον 30 αστυνομικοί της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας συνοδευόμενοι από αστυνομικούς με πολιτικά από την υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας Αττικής.

Σε άνοδο τα νούμερα της πανδημίας, αλλά προς το παρόν διαχειρίσιμα

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, την περασμένη Πέμπτη ο δείκτης θετικότητας ήταν  5,5% στην Πάρο, 4,27% στη Μύκονο, 4,2% στην Τήνο, 3,76% στο Ρέθυμνο και 3,4% στην Περιφερειακή Ενότητα Θήρας, κυρίως λόγω της θετικότητας στο νησί της Ίου.

Η κα. Παπαευαγγέλου είχε πει ότι ενώ ο δείκτης θετικότητας στην Επικράτεια ήταν 3,26%, σε περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο είναι σημαντικά υψηλότερος. Παράλληλα είχε τονίσει πως ενώ ο αριθμός των νέων νοσηλειών εμφανίζει μια κάποια σταθεροποίηση, οι εκτιμήσεις των μαθηματικών μοντέλων για την επόμενη εβδομάδα προβλέπουν πως θα συνεχιστεί μια ήπια αλλά σαφής αύξηση των κρουσμάτων, των νέων νοσηλειών και των διασωληνώσεων.

image

Η πορεία των κρουσμάτων και των εισαγωγών τις Δευτέρες και τις Πέμπτες των τριών τελευταίων εβδομάδων δίνουν την εικόνα της πανδημίας στη χώρα. Όπως σημείωσε και η κα. Παπαευαγγέλου ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται αλλά όχι με μεγάλο ρυθμό. Οι ειδικοί βλέπουν τον Αύγουστο να κυλά με υψηλούς αριθμούς καθημερινών κρουσμάτων, ίσως περί τα 3.500 ημερησίως αλλά ενδεχομένως κάποιες υπερβολικά δυσοίωνες προβλέψεις για πενταψήφιους αριθμούς τελικά να διαψευστούν.

Η πίεση στα νοσοκομεία έχει σαφώς αυξητική τάση αλλά φαίνεται πως υπάρχουν ακόμα σημαντικά περιθώρια. Έτσι προς το παρόν η χώρα μοιάζει να ακολουθεί το παράδειγμα της Μεγάλης Βρετανίας όπου ναι μεν κυριάρχησε η μετάλλαξη ΔΕΛΤΑ αυξάνοντας τα κρούσματα, όμως αποφεύχθηκε η μεγάλη πίεση στα νοσοκομεία.

Βέβαια, οι ειδικοί προειδοποιούν πως η σχετικά καθησυχαστική αυτή εικόνα είναι αρκετά εύθραυστη. Διότι ναι μεν πριν δύο εβδομάδες οι αυξήσεις των δεικτών ήταν μεγαλύτερες αλλά αφορούσαν κυρίως την Αττική και άλλες περιοχές με ικανοποιητικές δομές ιατρικής φροντίδας. Τώρα τα κρούσματα στην Αττική πέφτουν, κρατώντας σχετικά χαμηλά και τα νούμερα της Επικράτειας αλλά «κοκκινίζουν» επικίνδυνα περιοχές με μικρά ή καθόλου νοσοκομεία, όπως είναι τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου. Η απόφαση λοιπόν για αναβολή των περιοριστικών μέτρων από την κυβέρνηση, μόνο εύκολη δεν είναι. Ας ευχηθούμε να αποδειχθεί ασφαλής.