Μετά τη «λευκή νύχτα» της Αθήνας το Σάββατο, σήμερα Κυριακή θα είναι ανοιχτά είναι τα καταστήματα σε Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, όπως και σε Χερσόνησο και Μαλεβύζι στο Ηράκλειο, έπειτα από αποφάσεις των αντιπεριφερειαρχών.

Ads

Στα Χανιά, σύμφωνα με τον «Σκάι», παρά το γεγονός ότι δεν έχει ληφθεί σχετική απόφαση, οι έμποροι αποφάσισαν να ανοίξουν μετά από την συγκέντρωση υπογραφών στον εμπορικό σύλλογο.

Σημειώνεται πάντως ότι το υπουργείο Ανάπτυξης διευκρίνισε ότι τα καταστήματα μπορούν να λειτουργήσουν μόνο στις περιοχές που υπάρχουν αποφάσεις αντιπεριφερειαρχών, καθώς κάθε άλλη πρακτική είναι παράνομη.

Ο εμπορικός σύλλογος στη Θεσσαλονίκη υπενθυμίζει ότι θα είναι ανοιχτά εμπορικά καταστήματα που πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:

Ads
  • έχουν συνολική επιφάνεια εμβαδού μέχρι 250 τ.μ.
  • δεν ανήκουν σε αλυσίδα καταστημάτων (2 και πάνω καταστήματα), εξαιρουμένων των περιπτώσεων franchise
  • δεν λειτουργούν ως «κατάστημα εντός καταστήματος» (“shops-in-a-shop”)
  • δεν βρίσκονται σε Εμπορικά Κέντρα, ή σε εκπτωτικά καταστήματα outlet, ή εκπτωτικά χωριά

Για τους παραβάτες προβλέπεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα πέντε (5) ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Μεταξύ άλλων ανοιχτά σήμερα αναμένεται να είναι τα καταστήματα σε Δράμα, Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη, Κομοτηνή, Παλλήνη, Φυλή, Γιάννενα, Ηγουμενίτσα, Κόρινθο, Σπάρτη, Καλαμάτα και Άμφισσα.